BASERAT PÅ DATA FRÅN ARBETSFÖRMEDLINGEN

Modedesigner och textildesigner

Skapar klädmodeller och nya kollektioner, formger mönster och påverkar trender.

 • Kreativ förmåga
 • Samarbetsförmåga
 • Serviceinriktad
 • Stresstålighet

   Genomsnittligt löneintervall

   29 000 - 60 000 SEK/mån

   Arbetsuppgifter

   Modedesignern arbetar med att skapa kläder, mode och påverka trender. Designern planerar, skissar och utformar säsongens klädmodeller. Det är ofta högt tempo inom yrket då nya kollektioner skapas till varje säsong, exempelvis till våren eller hösten och i vissa fall fyra kollektioner per år. Modedesignern skissar på modeller, ritar upp mönster och beräknar hur mycket och vilken typ av material som behöver köpas in.

   På ett större företag ingår designern ofta i en projektgrupp som bland annat diskuterar vilka försäljningspriser som ska gälla och hur kollektionen ska marknadsföras. På ett mindre företag tar designern ofta fram en provkollektion innan den slutgiltiga kollektionen ska tillverkas. Designern är ofta med vid tillverkningsprocessen för att ge instruktioner till de som ska tillverka kläderna.

   Textildesignern formger främst mönster för tryck samt vävda och stickade tyger. Textilierna ska vara både estetiska, innovativa, funktionella och miljövänliga. Datorteknik används alltmer inom textil- och konfektionsindustrin. Mönsterformgivning är ett exempel på en uppgift som utförs med hjälp av avancerad datorteknik.

   Utbildningsvägar för modedesigner och textildesigner

   Vill du studera till modedesigner och textildesigner? Sök utbildningar i Utbildningsguidens sök utbildning för vuxna:

   Utbildning för vuxna (från 19 år)

   Utbildning för vuxna kan vara allt från komvux eller folkhögskola till högskola och universitet. Det finns flera utbildningsformer att välja bland för vuxna.

   Läs mer om olika utbildningsalternativ för vuxna:

   Gymnasieskolan (15-19 år)

   Gymnasieskolan kan förbereda för att börja jobba direkt efteråt eller för att fortsätta studera. Om du vill jobba direkt efter gymnasiet så kan du gå en yrkesutbildning för att komma in i den bransch du tycker är intressant.

   Här under hittar du länkar som kan hjälpa dig i ditt val: