BASERAT PÅ DATA FRÅN ARBETSFÖRMEDLINGEN

Modedesigner och textildesigner

Skapar klädmodeller och nya kollektioner, formger mönster och påverkar trender.

  • Kreativ förmåga
  • Samarbetsförmåga
  • Serviceinriktad
  • Stresstålighet

Genomsnittligt löneintervall

29 000 - 60 000 SEK/mån

Det kan vara både större och mindre möjligheter till arbete även i yrken där prognos saknas.

Arbetsuppgifter

Modedesignern arbetar med att skapa kläder, mode och påverka trender. Designern planerar, skissar och utformar säsongens klädmodeller. Det är ofta högt tempo inom yrket då nya kollektioner skapas till varje säsong, exempelvis till våren eller hösten och i vissa fall fyra kollektioner per år. Modedesignern skissar på modeller, ritar upp mönster och beräknar hur mycket och vilken typ av material som behöver köpas in.

På ett större företag ingår designern ofta i en projektgrupp som bland annat diskuterar vilka försäljningspriser som ska gälla och hur kollektionen ska marknadsföras. På ett mindre företag tar designern ofta fram en provkollektion innan den slutgiltiga kollektionen ska tillverkas. Designern är ofta med vid tillverkningsprocessen för att ge instruktioner till de som ska tillverka kläderna.

Textildesignern formger främst mönster för tryck samt vävda och stickade tyger. Textilierna ska vara både estetiska, innovativa, funktionella och miljövänliga. Datorteknik används alltmer inom textil- och konfektionsindustrin. Mönsterformgivning är ett exempel på en uppgift som utförs med hjälp av avancerad datorteknik.

Utbildningsvägar för modedesigner och textildesigner

Yrket kräver vanligtvis eftergymnasial utbildning på högskole- eller universitetsnivå.

Förslag på gymnasieprogram

Förslag på utbildningsvägar efter gymnasiet

Det kan finnas olika utbildningsvägar att gå efter gymnasiet för att bli modedesigner och textildesigner till exempel

  • eftergymnasial utbildning.
  • Konstnärliga kandidatutbildningar finns på ett fåtal högskolor. Textilhögskolan i Borås har utbildningar i modedesign och textildesign. Beckmans designhögskola har en utbildning i modedesign. Konstfack har en utbildning i textil och Göteborgs universitet har en mer hantverksinriktad utbildning i textil, kläder och formgivning. Kontakta utbildningsanordnare för mer information om behörighetskrav och antagning.
/