Modedesigner och textildesigner

  (Baserad på data från Arbetsförmedlingen)
  Skapar klädmodeller och nya kollektioner, formger mönster och påverkar trender.

  Modedesignern arbetar med att skapa klädmodeller och nya kollektioner inför olika säsonger. Arbetet handlar bland annat om att skissa på modeller, rita upp mönster och beräkna hur mycket material som behöver köpas in. Textildesignern formger mönster för tryck samt vävda och stickade textilier. Designern behöver ha en kreativ förmåga och kunna samarbeta med andra.

  Förmågor som kan vara bra att ha:

  • Kreativ förmåga
  • Samarbetsförmåga
  • Serviceinriktad
  • Stresstålighet

  Arbetsuppgifter

  Modedesignern arbetar med att skapa kläder, mode och påverka trender. Designern planerar, skissar och utformar säsongens klädmodeller. Det är ofta högt tempo inom yrket då nya kollektioner skapas till varje säsong, exempelvis till våren eller hösten och i vissa fall fyra kollektioner per år. Modedesignern skissar på modeller, ritar upp mönster och beräknar hur mycket och vilken typ av material som behöver köpas in.

  På ett större företag ingår designern ofta i en projektgrupp som bland annat diskuterar vilka försäljningspriser som ska gälla och hur kollektionen ska marknadsföras. På ett mindre företag tar designern ofta fram en provkollektion innan den slutgiltiga kollektionen ska tillverkas. Designern är ofta med vid tillverkningsprocessen för att ge instruktioner till de som ska tillverka kläderna.

  Textildesignern formger främst mönster för tryck samt vävda och stickade tyger. Textilierna ska vara både estetiska, innovativa, funktionella och miljövänliga. Datorteknik används alltmer inom textil- och konfektionsindustrin. Mönsterformgivning är ett exempel på en uppgift som utförs med hjälp av avancerad datorteknik.

  Arbetsplats och lön

  Många modedesigners är egna företagare. En frilansande designer arbetar oftast med egna idéer och mönster som de säljer till företag. De kan också ha kontrakt med ett eller flera företag. Många designerns börjar oftast arbeta som designassistenter för att få erfarenhet av yrket. Textildesigners arbetar inom ett brett fält som innefattar allt från design av textilier för bilindustrin till textilier för kläder.

  Genomsnittligt löneintervall

  29 000 - 60 000 SEK/mån

  Statistik från Statistikmyndigheten SCB


  Hitta utbildning till detta yrke

  Olika utbildningsvägar till yrken

  Det kan finnas olika vägar fram till ett och samma yrke. Här kan du läsa om de olika utbildningsmöjligheterna och se vad som passar dig.

  För dig som ska välja gymnasieutbildning

  Vet du vad du vill jobba med? Kontakta studie- och yrkesvägledaren på din skola så får du hjälp att välja ett gymnasieprogram som ger dig rätt utbildning. Om du inte vet vad du vill arbeta med, välj ett program du tycker verkar intressant och roligt.

  Här under hittar du länkar till verktyg som kan hjälpa dig att komma vidare i ditt val.

  Senast uppdaterad 05 september 2022