BASERAT PÅ DATA FRÅN ARBETSFÖRMEDLINGEN
Grundutbildad sjuksköterska
Patientnära yrke som förebygger sjukdomar och ohälsa med olika omvårdnadsinsatser.
- Empatisk förmåga
- Kommunikativ förmåga
- Noggrannhet
- Samarbetsförmåga
- Uppmärksam
Genomsnittligt löneintervall
30 000 - 50 100 SEK/mån
Arbetsmarknadsprognos
Medelhög konkurrens på 5 års sikt ¨h3>
Arbetsuppgifter
Omvårdnad är ett brett kunskapsområde som innebär allt från högteknologiska insatser på intensivvårdsavdelningar och läkemedelsbehandlingar till stödjande samtal med patienter.
Det är sjuksköterskan som leder omvårdnadsarbetet och ansvarar för att det organiseras så att varje person får rätt vård vid rätt tillfälle även om det inte är sjuksköterskan själv som står för det praktiska utförandet. Viktigt är också att möta personens behov av trygghet och välbefinnande vid undersökningar och behandlingar.
När en person skrivs in på ett sjukhus intervjuar sjuksköterskan personen kring den aktuella situationen och vilka behov hen har, vilket resulterar i en individuellt dokumenterad omvårdnadsplan som följs under personens tid på avdelningen. Det är sjuksköterskan som ansvarar för att de planerade åtgärderna utförs och för att effekten av det som ges utvärderas och dokumenteras. Sjuksköterskan håller också i kontakterna med andra vårdgivare och yrkesgrupper inom vården, med närstående och sociala myndigheter. Som sjuksköterska arbetar man även förebyggande för att främja hälsa genom hälsoupplysning och rådgivning.
I arbetet ingår även att sätta dropp, ge injektioner, fördela medicin samt handleda och utbilda studenter och andra i vårdteamet. Ibland ingår det också i arbetet att göra bedömningar om en person behöver komma akut eller kan vänta och boka en tid för ett senare besök.
Sjuksköterskor kan också ägna sig åt forskning, undervisning, att vara chef, arbeta med vårdutveckling, hälso- och sjukvårdsadministration med exempelvis utredningar och IT-frågor.
Utbildningsvägar för grundutbildad sjuksköterska
Vill du studera till grundutbildad sjuksköterska? Sök utbildningar i Utbildningsguidens sök utbildning för vuxna:
Utbildning för vuxna (från 19 år)
Utbildning för vuxna kan vara allt från komvux eller folkhögskola till högskola och universitet. Det finns flera utbildningsformer att välja bland för vuxna.
Läs mer om olika utbildningsalternativ för vuxna:
Gymnasieskolan (15-19 år)
Gymnasieskolan kan förbereda för att börja jobba direkt efteråt eller för att fortsätta studera. Om du vill jobba direkt efter gymnasiet så kan du gå en yrkesutbildning för att komma in i den bransch du tycker är intressant.
Här under hittar du länkar som kan hjälpa dig i ditt val: