BASERAT PÅ DATA FRÅN ARBETSFÖRMEDLINGEN

Grundutbildad sjuksköterska

Patientnära yrke som förebygger sjukdomar och ohälsa med olika omvårdnadsinsatser.

  • Empatisk förmåga
  • Kommunikativ förmåga
  • Noggrannhet
  • Samarbetsförmåga
  • Uppmärksam

Genomsnittligt löneintervall

30 000 - 50 100 SEK/mån


Arbetsmarknadsprognos på 2 års sikt

Mycket stora möjligheter till jobb

På 2 års sikt bedömer Arbetsförmedlingen att möjligheterna till arbete för grundutbildade sjuksköterskor kommer vara mycket stora. Möjligheterna till arbete inom yrket ökar om du har relevanta certifikat, behörigheter eller yrkesbevis.

Arbetsuppgifter

Omvårdnad är ett brett kunskapsområde som innebär allt från högteknologiska insatser på intensivvårdsavdelningar och läkemedelsbehandlingar till stödjande samtal med patienter.

Det är sjuksköterskan som leder omvårdnadsarbetet och ansvarar för att det organiseras så att varje person får rätt vård vid rätt tillfälle även om det inte är sjuksköterskan själv som står för det praktiska utförandet. Viktigt är också att möta personens behov av trygghet och välbefinnande vid undersökningar och behandlingar.

När en person skrivs in på ett sjukhus intervjuar sjuksköterskan personen kring den aktuella situationen och vilka behov hen har, vilket resulterar i en individuellt dokumenterad omvårdnadsplan som följs under personens tid på avdelningen. Det är sjuksköterskan som ansvarar för att de planerade åtgärderna utförs och för att effekten av det som ges utvärderas och dokumenteras. Sjuksköterskan håller också i kontakterna med andra vårdgivare och yrkesgrupper inom vården, med närstående och sociala myndigheter. Som sjuksköterska arbetar man även förebyggande för att främja hälsa genom hälsoupplysning och rådgivning.

I arbetet ingår även att sätta dropp, ge injektioner, fördela medicin samt handleda och utbilda studenter och andra i vårdteamet. Ibland ingår det också i arbetet att göra bedömningar om en person behöver komma akut eller kan vänta och boka en tid för ett senare besök.

Sjuksköterskor kan också ägna sig åt forskning, undervisning, att vara chef, arbeta med vårdutveckling, hälso- och sjukvårdsadministration med exempelvis utredningar och IT-frågor.

Utbildningsvägar för grundutbildad sjuksköterska

Yrket kräver eftergymnasial utbildning på högskole- eller universitetsnivå.

Förslag på utbildningsvägar efter gymnasiet

Det kan finnas olika utbildningsvägar att gå efter gymnasiet för att bli grundutbildad sjuksköterska till exempel

  • eftergymnasial utbildning.
  • Utbildning till sjuksköterska omfattar tre års studier på högskole- och universitetsnivå. Sjuksköterskeprogrammet ger utbildning för arbete inom allmän hälso- och sjukvård och kommunal vård och omsorg. För att arbeta som specialistsjuksköterska inom ett specifikt område behövs ofta vidareutbildning.
/