BASERAT PÅ DATA FRÅN ARBETSFÖRMEDLINGEN

Servitör och servitris

Tar emot beställningar, ger råd och serverar mat och dryck till gäster. Restaurangens ansikte utåt!

 • Konstnärlig förmåga
 • Samarbetsförmåga
 • Serviceinriktad
 • Simultanförmåga
 • Stresstålighet

   Genomsnittligt löneintervall

   19 500 - 31 000 SEK/mån


   Arbetsmarknadsprognos

   Medelhög konkurrens på 5 års sikt

   Arbetsuppgifter

   Servitörer arbetar med att servera gäster mat och dryck. Under arbetspasset ansvarar man för ett visst antal bord, en station. Gästernas beställningar tas emot och därefter beställs mat i köket samt dryck i baren. Servitörer ska kunna ge gästerna bra råd när de väljer mat, de ska kunna tala om vad rätterna på har för ingredienser och även hur de är tillagade.

   Det är bra att ha kunskaper om specialkost av olika slag, till exempel mat för olika allergiker. Att ge förslag vilken dryck som passar till maten ingår också i arbetet. När gästerna ätit färdigt gör man i ordning notan och tar betalt. Man ansvarar också för att kassan stämmer. I arbetet ingår dessutom för- och efterarbete, till exempel att duka borden för att gästen ska få en trevlig miljö.

   Det är bra att ha ett sinne för detaljer som att se till att alla glas och bestick är putsade och salt- och pepparkar är påfyllda. Serveringspersonalen är restaurangens ansikte utåt. Därför är det väldigt viktigt att man som servitör ger en god service så att gästerna får en bra upplevelse.

   För att gästerna ska bli nöjda och önskemål om mat och dryck ska bli uppfyllda krävs ett gott samarbete med övrig personal i kök och bar. Serveringspersonalen måste följa bestämmelserna i alkohollagen och se till att alkohol serveras på ett ansvarsfullt sätt.

   En hovmästare är arbetsledare för serveringspersonalen och organiserar deras arbete. Hovmästaren arbetar med schemaläggning och ser till att tillräckligt med personal finns vid varje arbetspass. Som hovmästare tar man emot förbeställningar och sköter arrangemanget vid till exempel större festmåltider. I arbetsuppgifterna kan ingå att stämma av alla kassor efter arbetsdagens slut samt ansvara för stängningen av restaurangen.

   Hovmästaren eller restaurangchefen kan vara utbildad till sommelier (vinkypare) och arbetar då med att rekommendera vin och andra drycker till maten. Att köpa in viner och andra drycker till restaurangen och skriva vinlistor samt att utbilda personalen ingår i arbetet.

   Utbildningsvägar för servitör och servitris

   Vill du studera till servitör och servitris? Sök utbildningar i Utbildningsguidens sök utbildning för vuxna:

   Utbildning för vuxna (från 19 år)

   Utbildning för vuxna kan vara allt från komvux eller folkhögskola till högskola och universitet. Det finns flera utbildningsformer att välja bland för vuxna.

   Läs mer om olika utbildningsalternativ för vuxna:

   Gymnasieskolan (15-19 år)

   Gymnasieskolan kan förbereda för att börja jobba direkt efteråt eller för att fortsätta studera. Om du vill jobba direkt efter gymnasiet så kan du gå en yrkesutbildning för att komma in i den bransch du tycker är intressant.

   Här under hittar du länkar som kan hjälpa dig i ditt val: