BASERAT PÅ DATA FRÅN ARBETSFÖRMEDLINGEN

Servitör och servitris

Tar emot beställningar, ger råd och serverar mat och dryck till gäster. Restaurangens ansikte utåt!

  • Konstnärlig förmåga
  • Samarbetsförmåga
  • Serviceinriktad
  • Simultanförmåga
  • Stresstålighet

Genomsnittligt löneintervall

19 500 - 31 000 SEK/mån

På 2 års sikt bedömer Arbetsförmedlingen att möjligheterna till arbete för hovmästare och servitörer kommer vara stora. Möjligheterna till arbete inom yrket ökar om du har relevanta certifikat, behörigheter eller yrkesbevis.

Arbetsuppgifter

Utbildningsvägar för servitör och servitris

Gymnasieskola eller eftergymnasial utbildning är de vanligaste vägarna till detta yrke.

Förslag på gymnasieprogram

Förslag på utbildningsvägar efter gymnasiet

Det kan finnas olika utbildningsvägar att gå efter gymnasiet för att bli servitör och servitris till exempel

  • eftergymnasial utbildning
  • Vidareutbildningar på eftergymnasial nivå kan även finnas inom Yrkeshögskolan.
  • vuxenutbildning
  • Det kan finnas vuxenutbildning inom restaurangområdet. Hör med din kommun.
  • arbetsmarknadsutbildning.
  • Det finns ibland arbetsmarknadsutbildning inom restaurangområdet. Kontakta Arbetsförmedlingen för att få veta mer.
/