BASERAT PÅ DATA FRÅN ARBETSFÖRMEDLINGEN

Kronofogde

Ett opartiskt yrke med mycket kundkontakt och juridiskt arbete.

  • Analytisk förmåga
  • Kommunikativ förmåga
  • Noggrannhet
  • Organisationsförmåga
  • Samarbetsförmåga

Genomsnittligt löneintervall

31 000 - 58 000 SEK/mån


Arbetsmarknadsprognos på 2 års sikt

Stora möjligheter till jobb

På 2 års sikt bedömer Arbetsförmedlingen att möjligheterna till arbete för jurister kommer vara stora. Möjligheterna till arbete inom yrket ökar om du har relevanta certifikat, behörigheter eller yrkesbevis.

Arbetsuppgifter

En kronofogde arbetar med juridik kring människors och organisationers ekonomi och betalningar. Arbetet innebär många kontakter med privatpersoner, företag och andra myndigheter. Kronofogdemyndighetens roll är opartisk och man arbetar för båda parter i betalningsärenden. Myndigheten ser till att den som har rätt till pengar får in dem och att den som har en skuld att betala får stöd och vägledning för att reda ut sin situation.

En kronofogde sköter både egna ärenden och stödjer andra handläggare. Kronofogden har ett stort juridiskt ansvar och ser till att de lagar och förordningar som finns efterföljs. Arbetet innefattar bland annat att förhandla med företagare, banker och juridiska ombud för att hitta lösningar för företag och privatpersoner i ekonomiska svårigheter. Nya uppgörelser kan tas fram och avtal granskas. När det behövs ordnar kronofogden också försäljning av egendom eller lösöre.

Kronofogdar genomför även rättsliga utredningar och skriver yttranden till domstolar. Övriga arbetsuppgifter kan vara tillsyn av konkurser eller skuldsanering.

I rollen som kronofogde ingår att ge stöd till andra handläggare inom myndigheten och man måste snabbt och korrekt kunna hantera och bemöta deras frågor i olika ärenden. Som kronofogde ansvarar man också för kompetensutveckling av övriga handläggare och ser till att myndigheten följer och utvecklar arbetet utifrån gällande och nya lagar inom området. Kronofogdar gör även kvalitetsgranskningar och ger återkoppling till enskilda medarbetare och team.

Utbildningsvägar för kronofogde

Yrket kräver eftergymnasial utbildning på högskole- eller universitetsnivå.

Förslag på utbildningsvägar efter gymnasiet

Det kan finnas olika utbildningsvägar att gå efter gymnasiet för att bli kronofogde till exempel

  • eftergymnasial utbildning
  • För att bli antagen som kronofogdeaspirant måste man ha juristexamen och vara notariemeriterad eller ha erfarenhet som bedöms som likvärdig. Under det första året får kronofogdeaspiranten intern utbildning som omfattar 45 veckor varvad teori och praktik. Juristutbildning finns vid universitet och högskola. Den omfattar 4,5 år. På flera universitet finns påbyggnadsutbildningar för utbildade jurister.
  • företagsförlagd utbildning.
  • Under det första året får kronofogdeaspiranten intern utbildning som omfattar 45 veckor varvad teori och praktik. Ett halvår av tjänstgöringstiden kan ibland ske vid åklagar- eller kronofogdemyndighet, Skatteverket eller eventuellt någon annan myndighet.
/