Anläggningsarbetare
(Baserad på data från Arbetsförmedlingen)
Mångsysslare som förbättrar infrastrukturen och gör snyggt i offentliga miljöer.
Anläggningsarbetare arbetar med att bygga vägar, broar, parker, trädgårdar och anläggningar av olika slag. Arbetsuppgifterna skiljer sig mycket beroende på arbetsområde. Anläggningsarbetare gör allt från att lägga asfalt och rörledningar, underhålla vägar och järnvägar, anlägga parker och trädgårdar till att stensätta gator och torg.
Förmågor som kan vara bra att ha:
- God fysik
- Problemlösningsförmåga
- Samarbetsförmåga
Arbetsuppgifter
Anläggningsarbetare är en stor yrkesgrupp som arbetar med många olika uppgifter inom anläggning. En stor del av arbetet handlar om att förbättra infrastrukturen i landet. Anläggningsarbetare bygger bland annat vägar, järnvägar, broar och tunnlar.
Vid vägbyggen kan man till exempel arbeta med att lägga rör för fjärrvärme och vatten, underhålla och reparera vägar samt montera räcken och trafikskyltar. En del anläggningsarbetare specialiserar sig och jobbar till exempel enbart med asfaltläggning och blir då beläggningsarbetare.
Anläggningsarbetare arbetar också med den yttre miljön i bostadsområden och på offentliga platser, så som parker och trädgårdsanläggningar. I arbetet ingår att anlägga gräsmattor, lekplatser och gångvägar. Anläggningsarbetare lägger exempelvis kantsten, gatsten och sten- och betongplattor.
Anläggningsdykare är en annan specialisering inom anläggningsyrket. De är oftast anställda av dykeriföretag och arbetar med att till exempel bygga eller reparera broar, hamnar och kraftverk. Arbeten kan utföras på ned till 50 meters djup men sker oftast på grundare vatten. Många arbetsuppgifter utförs också på land.
Arbetsplats och lön
Anläggningsarbetare är oftast anställda av bygg- och anläggningsföretag eller inom den kommunala byggverksamheten.
Genomsnittligt löneintervall
27 400 - 39 400 SEK/mån
Statistik från Statistikmyndigheten SCB
Arbetsmarknadsprognos
Medelhög konkurrens
Prognos fram till 2026
Statistik från Arbetsförmedlingen
Hitta utbildning till detta yrke
Olika utbildningsvägar till yrken
Det kan finnas olika vägar fram till ett och samma yrke. Här kan du läsa om de olika utbildningsmöjligheterna och se vad som passar dig.
För dig som ska välja gymnasieutbildning
Vet du vad du vill jobba med? Kontakta studie- och yrkesvägledaren på din skola så får du hjälp att välja ett gymnasieprogram som ger dig rätt utbildning. Om du inte vet vad du vill arbeta med, välj ett program du tycker verkar intressant och roligt.
Här under hittar du länkar till verktyg som kan hjälpa dig att komma vidare i ditt val.
-
Vad lär du dig?
Gymnasieskolans program
-
Stressad över gymnasievalet?
Ta reda på fakta
-
Hitta kontaktuppgifter
Kontakta en studie- och yrkesvägledare