BASERAT PÅ DATA FRÅN ARBETSFÖRMEDLINGEN

Larm- och säkerhetstekniker

Bidrar till att öka tryggheten genom att installera, driftsätta och serva larm- och säkerhetssystem.

  • Organisationsförmåga
  • Pedagogisk förmåga
  • Problemlösningsförmåga
  • Serviceinriktad

      Genomsnittligt löneintervall

      24 200 - 41 700 SEK/mån


      Arbetsmarknadsprognos

      Medelhög konkurrens på 5 års sikt

      Arbetsuppgifter

      Larm- och säkerhetstekniker installerar, driftsätter och programmerar larm- och säkerhetssystem hos nya kunder. De utför även service och underhåll i befintliga kunders system. Larm- och säkerhetsteknikern monterar ofta brandlarm, inbrottslarm, kamerabevaknings- och passersystem.

      En del av arbetet kan handla om att koppla ihop olika system med varandra, det vill säga integrerade system. Då skapas en gemensam central för styrning och övervakning av säkerheten. Larm- och säkerhetsteknikern kan även ansluta larmet till kundernas nätverk för att öka bekvämligheten och möjligheten att styra andra system.

      Larm- och säkerhetssystemen utformas efter kundernas behov, varför det är viktigt att ge råd och hjälpa kunderna med deras önskemål.

      Larm- och säkerhetsteknikern gör ofta en teknisk beskrivning av installationen, för att andra ska kunna se hur den är gjord. Vid överlämning av anläggningen ingår det i arbetet att utbilda användare av larm- och säkerhetssystemen. Då går man igenom handhavande, drift och skötsel samt instruktioner för att undvika onödiga larm. Det är viktigt att larm- och säkerhetsteknikern har kunskap om de lagar och föreskrifter som styr arbetet med larminstallationer.

      Storleken på arbetsuppgifterna kan variera mycket, man jobbar därför med både små och stora projekt.

      Utbildningsvägar för larm- och säkerhetstekniker

      Vill du studera till larm- och säkerhetstekniker? Sök utbildningar i Utbildningsguidens sök utbildning för vuxna:

      Utbildning för vuxna (från 19 år)

      Utbildning för vuxna kan vara allt från komvux eller folkhögskola till högskola och universitet. Det finns flera utbildningsformer att välja bland för vuxna.

      Läs mer om olika utbildningsalternativ för vuxna:

      Gymnasieskolan (15-19 år)

      Gymnasieskolan kan förbereda för att börja jobba direkt efteråt eller för att fortsätta studera. Om du vill jobba direkt efter gymnasiet så kan du gå en yrkesutbildning för att komma in i den bransch du tycker är intressant.

      Här under hittar du länkar som kan hjälpa dig i ditt val: