BASERAT PÅ DATA FRÅN ARBETSFÖRMEDLINGEN

Truckförare

Ordningsamt yrke som lastar, lossar och förflyttar gods så att det alltid finns på rätt plats.

 • God fysik
 • Noggrannhet
 • Organisationsförmåga

   Genomsnittligt löneintervall

   24 500 - 39 500 SEK/mån


   Arbetsmarknadsprognos

   Hög konkurrens

   Arbetsuppgifter

   Truckförare arbetar med att lasta, lossa och förflytta gods, till exempel mellan olika transporter och lager eller mellan lager och produktion. Man tar emot inkommande gods och ser till att godset finns på rätt plats vid rätt tidpunkt.

   Truckförare använder skanners för att läsa av dataetiketter på godset som ska flyttas och får via dataskärmar i truckarna besked om var på lagret godset ska placeras eller hämtas.

   Det finns många olika sorters truckar. Vilken man använder varierar beroende på var man arbetar och vilken typ av gods som hanteras. Exempel på truckar är motviktstruck, skjutstativtruck, sidolastande truck och stödbenstruck.

   Arbete med emballering kan också förekomma samt att hålla ordning och reda på lagret. Service och underhåll av trucken genomförs också. Det kan ingå i arbetet att hantera frakthandlingar och beställningar.

   Utbildningsvägar för truckförare

   Vill du studera till truckförare? Sök utbildningar i Utbildningsguidens sök utbildning för vuxna:

   Utbildning för vuxna (från 19 år)

   Utbildning för vuxna kan vara allt från komvux eller folkhögskola till högskola och universitet. Det finns flera utbildningsformer att välja bland för vuxna.

   Läs mer om olika utbildningsalternativ för vuxna:

   Gymnasieskolan (15-19 år)

   Gymnasieskolan kan förbereda för att börja jobba direkt efteråt eller för att fortsätta studera. Om du vill jobba direkt efter gymnasiet så kan du gå en yrkesutbildning för att komma in i den bransch du tycker är intressant.

   Här under hittar du länkar som kan hjälpa dig i ditt val: