Polis

  (Baserad på data från Arbetsförmedlingen)
  Skapar trygghet och ordning, minskar och bekämpar brottslighet – ett yrke med många kommunikativa inslag.

  Polisens uppgift i samhället är att skapa trygghet och ordning och att minska och bekämpa brottslighet. Vanliga arbetsuppgifter kan vara att närvara vid demonstrationer, utreda stölder, göra trafikkontroller eller hantera våldsamma familjesituationer. Det är bra att vara empatisk, att ha självinsikt och att ha förmåga att kommunicera med människor man möter.

  Förmågor som kan vara bra att ha:

  • Förmåga att ta ansvar
  • Kommunikativ förmåga
  • Organisationsförmåga
  • Psykisk stabilitet
  • Samarbetsförmåga

  Arbetsuppgifter

  Som polis kan man ha många olika arbetsuppgifter. Kärnverksamheten fokuserar på vardagsbrott som inbrott, skadegörelse, bedrägerier, stölder, snatterier eller misshandel.

  Poliser arbetar mycket brottsförebyggande. De kan samverka med andra aktörer i samhället för att minska brottsligheten, till exempel arbeta med narkotikakampanjer tillsammans med skola eller socialtjänst. Mycket av det brottsförebyggande arbetet är riktat mot ungdomar.

  Polisen arbetar också med att bekämpa den brottslighet som finns i samhället. Brotten som utreds är till största del inbrott, skadegörelse och misshandel. En stor del av polisens vardagliga arbete innebär utredningar som att ta upp anmälningar, hålla förhör och ta föremål i beslag. Varje brott kräver noggrann dokumentation och därför tillbringar även en poliser ofta mycket arbetstid inomhus framför datorn. Spaning, brottsutredning och kriminalunderrättelser är andra uppgifter en polis kan ha.

  En kriminaltekniker är en polis som undersöker brottsplatser för att hitta bevis att använda vid brottsutredningar. Det kan vara fingeravtryck, DNA eller fotspår. De flesta poliser börjar arbeta med någon typ av yttre tjänst som närpolis, ordningspolis eller trafikpolis. Poliser kan även arbeta i nationella insatsstyrkan, inom säkerhetspolisen, som ridande polis eller hundförare.

  Arbetsplats och lön

  Poliser är anställda hos polismyndigheten och arbetar på poliskontor runt om i landet.

  Genomsnittligt löneintervall

  29 200 - 45 700 SEK/mån

  Statistik från Statistikmyndigheten SCB


  Arbetsmarknadsprognos

  Medelhög konkurrens

  Prognos fram till 2026
  Statistik från Arbetsförmedlingen


  Hitta utbildning till detta yrke

  Olika utbildningsvägar till yrken

  Det kan finnas olika vägar fram till ett och samma yrke. Här kan du läsa om de olika utbildningsmöjligheterna och se vad som passar dig.

  För dig som ska välja gymnasieutbildning

  Vet du vad du vill jobba med? Kontakta studie- och yrkesvägledaren på din skola så får du hjälp att välja ett gymnasieprogram som ger dig rätt utbildning. Om du inte vet vad du vill arbeta med, välj ett program du tycker verkar intressant och roligt.

  Här under hittar du länkar till verktyg som kan hjälpa dig att komma vidare i ditt val.

  Senast uppdaterad 05 september 2022