BASERAT PÅ DATA FRÅN ARBETSFÖRMEDLINGEN

Polis

Skapar trygghet och ordning, minskar och bekämpar brottslighet – ett yrke med många kommunikativa inslag.

 • Förmåga att ta ansvar
 • Kommunikativ förmåga
 • Organisationsförmåga
 • Psykisk stabilitet
 • Samarbetsförmåga

   Genomsnittligt löneintervall

   29 200 - 45 700 SEK/mån


   Arbetsmarknadsprognos

   Medelhög konkurrens på 5 års sikt

   Arbetsuppgifter

   Som polis kan man ha många olika arbetsuppgifter. Kärnverksamheten fokuserar på vardagsbrott som inbrott, skadegörelse, bedrägerier, stölder, snatterier eller misshandel.

   Poliser arbetar mycket brottsförebyggande. De kan samverka med andra aktörer i samhället för att minska brottsligheten, till exempel arbeta med narkotikakampanjer tillsammans med skola eller socialtjänst. Mycket av det brottsförebyggande arbetet är riktat mot ungdomar.

   Polisen arbetar också med att bekämpa den brottslighet som finns i samhället. Brotten som utreds är till största del inbrott, skadegörelse och misshandel. En stor del av polisens vardagliga arbete innebär utredningar som att ta upp anmälningar, hålla förhör och ta föremål i beslag. Varje brott kräver noggrann dokumentation och därför tillbringar även en poliser ofta mycket arbetstid inomhus framför datorn. Spaning, brottsutredning och kriminalunderrättelser är andra uppgifter en polis kan ha.

   En kriminaltekniker är en polis som undersöker brottsplatser för att hitta bevis att använda vid brottsutredningar. Det kan vara fingeravtryck, DNA eller fotspår. De flesta poliser börjar arbeta med någon typ av yttre tjänst som närpolis, ordningspolis eller trafikpolis. Poliser kan även arbeta i nationella insatsstyrkan, inom säkerhetspolisen, som ridande polis eller hundförare.

   Utbildningsvägar för polis

   Vill du studera till polis? Sök utbildningar i Utbildningsguidens sök utbildning för vuxna:

   Utbildning för vuxna (från 19 år)

   Utbildning för vuxna kan vara allt från komvux eller folkhögskola till högskola och universitet. Det finns flera utbildningsformer att välja bland för vuxna.

   Läs mer om olika utbildningsalternativ för vuxna:

   Gymnasieskolan (15-19 år)

   Gymnasieskolan kan förbereda för att börja jobba direkt efteråt eller för att fortsätta studera. Om du vill jobba direkt efter gymnasiet så kan du gå en yrkesutbildning för att komma in i den bransch du tycker är intressant.

   Här under hittar du länkar som kan hjälpa dig i ditt val: