Demonstratör

  (Baserad på data från Arbetsförmedlingen)
  Ett socialt försäljningsyrke med mycket kundkontakter.

  Demonstratörer och plockare arbetar med att få kunder intresserade av att köpa en viss vara för att öka försäljningen. Det gör man till exempel genom att demonstrera varan i butik, erbjuda smakprov, eller se till att den syns väl på sin plats i butiken. Arbetet kräver att man är bra på att ta kontakt med kunderna i butiken och kan skapa förtroende.

  Förmågor som kan vara bra att ha:

  • Kommunikativ förmåga
  • Kundfokus
  • Säljinriktad

  Arbetsuppgifter

  Demonstratörer arbetar med att visa eller demonstrera olika produkter. Uppgiften är att få kunderna intresserade av att köpa varan. De kan till exempel visa hur en ny dammtrasa fungerar eller låta kunderna smaka en ny ost.

  Arbetet kräver att man kan det mesta om den vara man ska sälja och är beredd att svara på alla tänkbara frågor om produkten. Demonstratörer packar ofta upp varorna själva och ställer i ordning platsen för demonstrationen. Andra uppgifter kan vara att delta i kampanjer och ordna säljaktiviteter.

  Man kan till exempel dela ut varuprover, arrangera underhållande information, tävlingar och andra kundaktiviteter, som ska ge kunderna en upplevelse. Plockare plockar upp och exponerar olika leverantörers varor. De sätter också upp reklammaterial runt produkterna. Arbetet kräver att man kan ställa upp varor snyggt och det är ett extra plus om man är bra på skyltning och exponering av varorna.

  Sedan varorna levererats åker plockaren runt till olika butiker och ser till att det finns tillräckligt med utrymme i butiken och att det är snyggt i hyllorna. Ibland kan det vara samma person som under en period arbetar som demonstratör och under en annan som plockare.

  Butikskonsulenter arbetar med att öka försäljningen av en viss typ av varor i ett antal butiker. Man genomför kampanjer, sköter skyltning och arbetar för att varorna får en synlig placering i butikerna. Man fyller på varor i hyllorna, ser över sortimentet och ansvarar för att distributionen fungerar. Man samarbetar med butikschefen och personalen.

  Arbetsplats och lön

  Demonstratörer och plockare är anställda av butikskedjor, varutillverkare, leverantörer eller företag som är specialiserade på marknadsföring och att ordna demonstrationer och säljaktiviteter.

  Genomsnittligt löneintervall

  17 100 - 34 600 SEK/mån

  Statistik från Statistikmyndigheten SCB


  Hitta utbildning till detta yrke

  Olika utbildningsvägar till yrken

  Det kan finnas olika vägar fram till ett och samma yrke. Här kan du läsa om de olika utbildningsmöjligheterna och se vad som passar dig.

  För dig som ska välja gymnasieutbildning

  Vet du vad du vill jobba med? Kontakta studie- och yrkesvägledaren på din skola så får du hjälp att välja ett gymnasieprogram som ger dig rätt utbildning. Om du inte vet vad du vill arbeta med, välj ett program du tycker verkar intressant och roligt.

  Här under hittar du länkar till verktyg som kan hjälpa dig att komma vidare i ditt val.

  Senast uppdaterad 05 september 2022