BASERAT PÅ DATA FRÅN ARBETSFÖRMEDLINGEN

Biståndsbedömare

Arbetar i kommunen med att utreda vilka stöd gamla eller sjuka människor har rätt att få.

  • Beslutsförmåga
  • Förmåga att värdera information
  • Gott omdöme
  • Kommunikativ förmåga

Genomsnittligt löneintervall

30 000 - 38 900 SEK/mån

På 2 års sikt bedömer Arbetsförmedlingen att möjligheterna till arbete för socialsekreterare och biståndsbedömare kommer vara stora. Möjligheterna till arbete inom yrket ökar om du har relevanta certifikat, behörigheter eller yrkesbevis.

Arbetsuppgifter

Biståndsbedömaren tar beslut utifrån insamlad information och gällande lagstiftning om vem som har rätt till stöd.
Arbetet ställer höga krav på dokumentation eftersom utredningarna måste dokumenteras och motiveras väl.

Biståndsbedömare träffar och besöker ofta den person som ärendet man arbetar med berör. Det är också vanligt att träffa dennes anhöriga eller gode man. Genom hembesök och samtal kring personens situation inhämtar biståndsbedömaren information för att kunna göra en bedömning om rätt till bistånd. I arbetet ingår även att följa upp bistånd för att utreda om biståndet bör förändras på något sätt efter en tid.

Det är viktigt att man som biståndsbedömare kan ta beslut som kan upplevas som svåra eller livsavgörande för den som söker hjälp. Biståndsbedömaren behöver därför kunna framföra information på ett korrekt och tydligt sätt, därför är det också viktigt att man kan uttrycka sig väl i både tal- och skrift.

Utbildningsvägar för biståndsbedömare

Yrket kräver eftergymnasial utbildning på högskole- eller universitetsnivå.

Förslag på utbildningsvägar efter gymnasiet

Det kan finnas olika utbildningsvägar att gå efter gymnasiet för att bli biståndsbedömare till exempel

  • eftergymnasial utbildning.
  • Det finns även samhällsvetare och sjuksköterskor som arbetar som biståndsbedömare. För att utbilda sig till socionom kan man studera på socionomprogrammet som omfattar 3,5 år. Utbildningen ges på ett flertal orter. Kontrollera behörighetskraven med utbildningsanordnaren. Högskoleutbildning med beteendevetenskaplig inriktning finns på ett flertal olika orter. Utbildningarna omfattar 3 års studier. Samhällsvetarutbildningar finns på många av landets högskolor och omfattar i regel tre till fyra års studier. Man utbildar sig till sjuksköterska på det tre år långa sjuksköterskeprogrammet vid universitet eller högskola.
/