Bankrådgivare och banktjänsteman

  (Baserad på data från Arbetsförmedlingen)
  Ett ekonomiyrke där du gör analyser och ger råd till bankens kunder.

  Att vara utåtriktad och tycka om att ha många kundkontakter är självklart för en bankrådgivare. Man gör analyser och ger ekonomiska råd till kunder, oftast via bokat besök. Samtidigt säljer rådgivaren bankens produkter till kunden.

  Förmågor som kan vara bra att ha:

  • Analytisk förmåga
  • Kundfokus
  • Pedagogisk förmåga
  • Social förmåga
  • Säljinriktad

  Arbetsuppgifter

  Ibland kallas den som arbetar på bank för banktjänsteman. Man arbetar till exempel med in- och utlåning, köp och försäljning av värdepapper, utlandsbetalningar och krediter.

  Ekonomisk rådgivning är ett stort arbetsområde som växer. Kunderna, som kan vara privatpersoner, företag och föreningar, träffar vanligtvis bankrådgivaren vid förbokade möten. På telefonbanken sker kontakten enbart via telefon och webb. Som privatrådgivare ger man ekonomiska råd och vägledning utifrån en analys av kundens ekonomi. Det kan gälla sparande, placering av pengar, lån till bostad eller kapitalvaror, försäkringar, vardagsekonomi eller familjerättsliga frågor.

  Man kan även arbeta med att ge råd som rör aktier, fonder, optioner och försäkringar och kan då kallas kvalificerad placeringsrådgivare. Den information och de råd bankrådgivaren ger kunden ska dokumenteras och lämnas till kunden efter varje rådgivningssamtal. I rollen som bankrådgivare ingår också att ha förmåga att göra kunden medveten om vilka risker som finns, till exempel vid handel med värdepapper.

  Företagsrådgivare hjälper företag, handlägger skatteärenden, bolagsbildning, kreditärenden med mera. Man kan också arbeta med företagets långsiktiga planering. Då analyserar man företagets ekonomiska situation, studerar alternativa utvecklingsmöjligheter och gör riskbedömningar. Att ansvara för betalningar till eller från utlandet kan också vara en uppgift. Man kan sälja och köpa utländska valutor och hjälpa företag med att förmedla lån i utländska banker. Språkkunskaper är nödvändiga.

  Man kan också jobba med den centrala förvaltningen. På en finansavdelning arbetar man med att placera företagets egna tillgångar. På central nivå kan arbete med arbete med revision och juridik ingå.

  Arbetsplats och lön

  Banker och finansföretag är de vanligaste arbetsplatserna, som till exempel inkassoföretag, försäkringsbolag och utländska banker.

  Genomsnittligt löneintervall

  26 000 - 61 100 SEK/mån

  Statistik från Statistikmyndigheten SCB


  Arbetsmarknadsprognos

  Hög konkurrens

  Prognos fram till 2026
  Statistik från Arbetsförmedlingen


  Hitta utbildning till detta yrke

  Olika utbildningsvägar till yrken

  Det kan finnas olika vägar fram till ett och samma yrke. Här kan du läsa om de olika utbildningsmöjligheterna och se vad som passar dig.

  För dig som ska välja gymnasieutbildning

  Vet du vad du vill jobba med? Kontakta studie- och yrkesvägledaren på din skola så får du hjälp att välja ett gymnasieprogram som ger dig rätt utbildning. Om du inte vet vad du vill arbeta med, välj ett program du tycker verkar intressant och roligt.

  Här under hittar du länkar till verktyg som kan hjälpa dig att komma vidare i ditt val.

  Senast uppdaterad 05 september 2022