BASERAT PÅ DATA FRÅN ARBETSFÖRMEDLINGEN

Journalist

Objektiv och granskande yrkesroll som försörjer samhället med information och nyheter.

  • Analytisk förmåga
  • Organisationsförmåga
  • Självständighet
  • Stresstålighet

Genomsnittligt löneintervall

29 600 - 53 300 SEK/mån

På 2 års sikt bedömer Arbetsförmedlingen att möjligheterna till arbete för journalister kommer vara små till medelstora. Möjligheterna till arbete inom yrket ökar om du har relevanta certifikat, behörigheter eller yrkesbevis.

Arbetsuppgifter

Journalisten arbetar med att försörja samhället med information och nyheter. Journalisten har en objektiv och granskande roll i samhället och jobbar utifrån pressregler. Pressreglerna innehåller ett antal bestämmelser om hur man inom press, radio och tv ska arbeta för att värna om yttrandefriheten, objektiviteten och förtroendet för journalistiken. Därför är det viktigt att nyheter och information man publicerar är korrekt och faktamässig.

Journalisten söker ofta själv upp nyheter och intervjupersoner. Genom publiken kan man få värdefulla tips på vad som händer ute i samhället. Som journalist pratar man med folk nästan dagligen genom intervjuer och research för att slutligen bli klar med exempelvis ett reportage för publicering, tryck eller sändning.

Journalisten jobbar alltid under en deadline. Det betyder att materialet skickas in till tryck och publicering så snabbt som möjligt eller senast en viss tid under arbetsdagen. Gäller det sändning så har man vissa hålltider att förhålla sig till.

Journalistens roll utvecklas allt mer till en multijournalistisk roll. Det är vanligt att journalisten själv fotograferar bilder till reportage, artiklar eller nyhetsnotiser. Man arbetar ofta som allmänreporter och gör reportage om allt från nyheter, inredning till sport. Det gör det extra viktigt att vara intresserad av samhället i stort och vara teknisk för att kunna jobba brett.

Att filma sina reportage förekommer men är vanligast inom tv och radio. Även dags- kvälls och lokaltidningar utökar sitt utbud av rörliga reportage genom webb-tv.

Utbildningsvägar för journalist

Yrket kräver vanligtvis eftergymnasial utbildning i någon form.

Förslag på utbildningsvägar efter gymnasiet

Det kan finnas olika utbildningsvägar att gå efter gymnasiet för att bli journalist till exempel

  • eftergymnasial utbildning.
  • Det finns flera olika former av journalistutbildningar. Högskole- och universitetsutbildning finns på några orter i landet och omfattar tre års studier. Det finns även kortare påbyggnadsutbildningar inom högskolan för den som redan har en akademisk examen i ett annat ämne. Inom Yrkeshögskolan finns utbildningar inom medieområdet. Ett antal folkhögskolor utbildar journalister. Det kan också finnas fristående utbildningsanordnare som erbjuder utbildning inom medieområdet.
/