BASERAT PÅ DATA FRÅN ARBETSFÖRMEDLINGEN

Journalist

Objektiv och granskande yrkesroll som försörjer samhället med information och nyheter.

 • Analytisk förmåga
 • Organisationsförmåga
 • Självständighet
 • Stresstålighet

   Genomsnittligt löneintervall

   29 600 - 53 300 SEK/mån


   Arbetsmarknadsprognos

   Hög konkurrens

   Arbetsuppgifter

   Journalisten arbetar med att försörja samhället med information och nyheter. Journalisten har en objektiv och granskande roll i samhället och jobbar utifrån pressregler. Pressreglerna innehåller ett antal bestämmelser om hur man inom press, radio och tv ska arbeta för att värna om yttrandefriheten, objektiviteten och förtroendet för journalistiken. Därför är det viktigt att nyheter och information man publicerar är korrekt och faktamässig.

   Journalisten söker ofta själv upp nyheter och intervjupersoner. Genom publiken kan man få värdefulla tips på vad som händer ute i samhället. Som journalist pratar man med folk nästan dagligen genom intervjuer och research för att slutligen bli klar med exempelvis ett reportage för publicering, tryck eller sändning.

   Journalisten jobbar alltid under en deadline. Det betyder att materialet skickas in till tryck och publicering så snabbt som möjligt eller senast en viss tid under arbetsdagen. Gäller det sändning så har man vissa hålltider att förhålla sig till.

   Journalistens roll utvecklas allt mer till en multijournalistisk roll. Det är vanligt att journalisten själv fotograferar bilder till reportage, artiklar eller nyhetsnotiser. Man arbetar ofta som allmänreporter och gör reportage om allt från nyheter, inredning till sport. Det gör det extra viktigt att vara intresserad av samhället i stort och vara teknisk för att kunna jobba brett.

   Att filma sina reportage förekommer men är vanligast inom tv och radio. Även dags- kvälls och lokaltidningar utökar sitt utbud av rörliga reportage genom webb-tv.

   Utbildningsvägar för journalist

   Vill du studera till journalist? Sök utbildningar i Utbildningsguidens sök utbildning för vuxna:

   Utbildning för vuxna (från 19 år)

   Utbildning för vuxna kan vara allt från komvux eller folkhögskola till högskola och universitet. Det finns flera utbildningsformer att välja bland för vuxna.

   Läs mer om olika utbildningsalternativ för vuxna:

   Gymnasieskolan (15-19 år)

   Gymnasieskolan kan förbereda för att börja jobba direkt efteråt eller för att fortsätta studera. Om du vill jobba direkt efter gymnasiet så kan du gå en yrkesutbildning för att komma in i den bransch du tycker är intressant.

   Här under hittar du länkar som kan hjälpa dig i ditt val: