Journalist

  (Baserad på data från Arbetsförmedlingen)
  Objektiv och granskande yrkesroll som försörjer samhället med information och nyheter.

  Som journalist arbetar man med att producera exempelvis reportage, artiklar eller notiser. Det kan handla om nyheter, sport, inredning eller personporträtt. Det är vanligt att arbeta som multijournalist vilket innebär att man arbetar med allt från text, fotografering, redigering och publicering.

  Förmågor som kan vara bra att ha:

  • Analytisk förmåga
  • Organisationsförmåga
  • Självständighet
  • Stresstålighet

  Arbetsuppgifter

  Journalisten arbetar med att försörja samhället med information och nyheter. Journalisten har en objektiv och granskande roll i samhället och jobbar utifrån pressregler. Pressreglerna innehåller ett antal bestämmelser om hur man inom press, radio och tv ska arbeta för att värna om yttrandefriheten, objektiviteten och förtroendet för journalistiken. Därför är det viktigt att nyheter och information man publicerar är korrekt och faktamässig.

  Journalisten söker ofta själv upp nyheter och intervjupersoner. Genom publiken kan man få värdefulla tips på vad som händer ute i samhället. Som journalist pratar man med folk nästan dagligen genom intervjuer och research för att slutligen bli klar med exempelvis ett reportage för publicering, tryck eller sändning.

  Journalisten jobbar alltid under en deadline. Det betyder att materialet skickas in till tryck och publicering så snabbt som möjligt eller senast en viss tid under arbetsdagen. Gäller det sändning så har man vissa hålltider att förhålla sig till.

  Journalistens roll utvecklas allt mer till en multijournalistisk roll. Det är vanligt att journalisten själv fotograferar bilder till reportage, artiklar eller nyhetsnotiser. Man arbetar ofta som allmänreporter och gör reportage om allt från nyheter, inredning till sport. Det gör det extra viktigt att vara intresserad av samhället i stort och vara teknisk för att kunna jobba brett.

  Att filma sina reportage förekommer men är vanligast inom tv och radio. Även dags- kvälls och lokaltidningar utökar sitt utbud av rörliga reportage genom webb-tv.

  Arbetsplats och lön

  Som journalist arbetar man inom press, radio och tv. Journalisten intervjuar, producerar nyheter, reportage och notiser till webb, papperstidning, radio eller tv. En journalist behöver vara duktig på att skriva, vara nyfiken, intresserad av samhällsfrågor och tycka om att möta människor.

  Genomsnittligt löneintervall

  29 600 - 53 300 SEK/mån

  Statistik från Statistikmyndigheten SCB


  Arbetsmarknadsprognos

  Hög konkurrens

  Prognos fram till 2026
  Statistik från Arbetsförmedlingen


  Hitta utbildning till detta yrke

  Olika utbildningsvägar till yrken

  Det kan finnas olika vägar fram till ett och samma yrke. Här kan du läsa om de olika utbildningsmöjligheterna och se vad som passar dig.

  För dig som ska välja gymnasieutbildning

  Vet du vad du vill jobba med? Kontakta studie- och yrkesvägledaren på din skola så får du hjälp att välja ett gymnasieprogram som ger dig rätt utbildning. Om du inte vet vad du vill arbeta med, välj ett program du tycker verkar intressant och roligt.

  Här under hittar du länkar till verktyg som kan hjälpa dig att komma vidare i ditt val.

  Senast uppdaterad 05 september 2022