BASERAT PÅ DATA FRÅN ARBETSFÖRMEDLINGEN

Tak- och tätskiktsmontör

Precisionsarbete på tak med många olika arbetsmoment, material och tekniker.

  • God fysik
  • Noggrannhet
  • Resultatinriktad
  • Samarbetsförmåga

      Arbetsmarknadsprognos

      Medelhög konkurrens på 5 års sikt

      Arbetsuppgifter

      Tak- och tätskiktsmontören arbetar med att lägga tätskikt och yttertak på byggnader av olika slag. Tak- och tätskiktsmontören arbetar med både nyproduktion och renovering av äldre hus. Ett yttertak måste isolera mot kyla och hålla fukt ute. En stor del av arbetet handlar därför om att lägga takets tätskikt. Det innebär att tak- och tätskiktsmontören först monterar värmeisolering och fuktskydd.

      Därefter täcker man taket med olika material, exempelvis papp, betongpannor eller tegelpannor. När det gäller renoveringar av äldre hus med plåttak kan tak- och tätskiktsmontören göra allt underarbete så att en plåtslagare bara behöver lägga själva plåttaket.

      Utbildningsvägar för tak- och tätskiktsmontör

      Utbildning finns på gymnasiet och komvux. Utbildning kan också finnas på yrkeshögskolan och som arbetsmarknadsutbildning.

      Förslag på gymnasieprogram:

      Utbildning för vuxna (från 19 år)

      Utbildning för vuxna kan vara allt från komvux eller folkhögskola till högskola och universitet. Det finns flera utbildningsformer att välja bland för vuxna.

      Läs mer om olika utbildningsalternativ för vuxna:

      Gymnasieskolan (15-19 år)

      Gymnasieskolan kan förbereda för att börja jobba direkt efteråt eller för att fortsätta studera. Om du vill jobba direkt efter gymnasiet så kan du gå en yrkesutbildning för att komma in i den bransch du tycker är intressant.

      Här under hittar du länkar som kan hjälpa dig i ditt val: