BASERAT PÅ DATA FRÅN ARBETSFÖRMEDLINGEN

Hudterapeut

Skapar välbefinnande och vårdar kundens kropp med olika hudvårds- och skönhetsbehandlingar.

 • Konstnärlig förmåga
 • Kundfokus
 • Serviceinriktad
 • Säljinriktad

   Arbetsuppgifter

   Huvudsysslan för en hudterapeut är att arbeta med olika ansiktsbehandlingar. Man använder också olika apparater för att få effekter på huden. Hudterapeuten hjälper kunden att hitta rätt produkter för hembehandling, ger råd om hudens skötsel och säljer hudvårdsprodukter. Då behövs god produktkännedom och kunskaper i försäljningsteknik.

   Hudterapeuter utför behandlingar för händer och fötter, som manikyr och pedikyr. Man gör även kroppsbehandlingar som massage och spabehandlingar. Att ta bort oönskad hårväxt är en annan arbetsuppgift. Hårväxt avlägsnas tillfälligt med hjälp av vaxning. Epilering är en permanent hårborttagningsmetod där man med hjälp av ström tar död på de hårproducerande cellerna i hårsäcken. Andra metoder som IPL och laser har samma effekt.

   Många behandlingar en hudterapeut gör är i första hand estetiska. De lägger makeup, gör nageldekorationer, permanentfärgar fransar och ögonbryn, plockar ögonbryn, gör ögonfransböjning och öronhåltagning. Intresse och känsla för färg, form och stil är viktigt.

   En hudterapeut arbetar med inre välbefinnande. De flesta behandlingar är avstressande att få. Många mår bättre när de känner sig fina. Som hudterapeut är det viktigt att tycka om att arbeta med och kunna vårda människor samt att ha känsla för service.

   Det gäller att ta hand om kunderna på ett bra sätt, och kunna handskas med missnöje om det blir aktuellt. Det gäller att ta kunna hänsyn till kundens kulturella och medicinska behov, samt att kunna tydligt dokumentera vad som gjorts i ett kundkort. I arbetet krävs att man har miljö- och kvalitetstänkande.

   Utbildningsvägar för hudterapeut

   Vill du studera till hudterapeut? Sök utbildningar i Utbildningsguidens sök utbildning för vuxna:

   Utbildning för vuxna (från 19 år)

   Utbildning för vuxna kan vara allt från komvux eller folkhögskola till högskola och universitet. Det finns flera utbildningsformer att välja bland för vuxna.

   Läs mer om olika utbildningsalternativ för vuxna:

   Gymnasieskolan (15-19 år)

   Gymnasieskolan kan förbereda för att börja jobba direkt efteråt eller för att fortsätta studera. Om du vill jobba direkt efter gymnasiet så kan du gå en yrkesutbildning för att komma in i den bransch du tycker är intressant.

   Här under hittar du länkar som kan hjälpa dig i ditt val: