Hudterapeut

  (Baserad på data från Arbetsförmedlingen)
  Skapar välbefinnande och vårdar kundens kropp med olika hudvårds- och skönhetsbehandlingar.

  En hudterapeut arbetar med hudvårds- och skönhetsbehandlingar för hela kroppen. Det finns många olika arbetsplatser att välja på. Hudvårdssalong, SPA, kryssningsfartyg, parfymeri, apotek och kliniker inom plastikkirurgi och hud är bara några exempel. Antalet yrkesroller blir fler i takt med att efterfrågan på hudvårdstjänster utvecklas.

  Förmågor som kan vara bra att ha:

  • Konstnärlig förmåga
  • Kundfokus
  • Serviceinriktad
  • Säljinriktad

  Arbetsuppgifter

  Huvudsysslan för en hudterapeut är att arbeta med olika ansiktsbehandlingar. Man använder också olika apparater för att få effekter på huden. Hudterapeuten hjälper kunden att hitta rätt produkter för hembehandling, ger råd om hudens skötsel och säljer hudvårdsprodukter. Då behövs god produktkännedom och kunskaper i försäljningsteknik.

  Hudterapeuter utför behandlingar för händer och fötter, som manikyr och pedikyr. Man gör även kroppsbehandlingar som massage och spabehandlingar. Att ta bort oönskad hårväxt är en annan arbetsuppgift. Hårväxt avlägsnas tillfälligt med hjälp av vaxning. Epilering är en permanent hårborttagningsmetod där man med hjälp av ström tar död på de hårproducerande cellerna i hårsäcken. Andra metoder som IPL och laser har samma effekt.

  Många behandlingar en hudterapeut gör är i första hand estetiska. De lägger makeup, gör nageldekorationer, permanentfärgar fransar och ögonbryn, plockar ögonbryn, gör ögonfransböjning och öronhåltagning. Intresse och känsla för färg, form och stil är viktigt.

  En hudterapeut arbetar med inre välbefinnande. De flesta behandlingar är avstressande att få. Många mår bättre när de känner sig fina. Som hudterapeut är det viktigt att tycka om att arbeta med och kunna vårda människor samt att ha känsla för service.

  Det gäller att ta hand om kunderna på ett bra sätt, och kunna handskas med missnöje om det blir aktuellt. Det gäller att ta kunna hänsyn till kundens kulturella och medicinska behov, samt att kunna tydligt dokumentera vad som gjorts i ett kundkort. I arbetet krävs att man har miljö- och kvalitetstänkande.

  Arbetsplats

  Det finns många anställningar inom yrket, men det vanligaste är att vara egenföretagare. Kunskaper i företagande, ekonomi och marknadsföring är bra att ha.


  Hitta utbildning till detta yrke

  Olika utbildningsvägar till yrken

  Det kan finnas olika vägar fram till ett och samma yrke. Här kan du läsa om de olika utbildningsmöjligheterna och se vad som passar dig.

  För dig som ska välja gymnasieutbildning

  Vet du vad du vill jobba med? Kontakta studie- och yrkesvägledaren på din skola så får du hjälp att välja ett gymnasieprogram som ger dig rätt utbildning. Om du inte vet vad du vill arbeta med, välj ett program du tycker verkar intressant och roligt.

  Här under hittar du länkar till verktyg som kan hjälpa dig att komma vidare i ditt val.

  Senast uppdaterad 05 september 2022