Ekonomiassistent
(Baserad på data från Arbetsförmedlingen)
Noggrann och sifferinriktad ekonomisk allt-i-allo, som ofta kontrollerar ett företags bokföring.
Ekonomiassistenten arbetar med varierande arbetsuppgifter beroende på om man arbetar i en större eller mindre organisation eller företag. Ekonomiassistenten kontrollerar att uppgifterna i bokföringen stämmer med verifikationerna. Det gäller att vara noggrann i sitt arbete och man måste tycka det är kul med siffror.
Förmågor som kan vara bra att ha:
- Noggrannhet
- Serviceinriktad
Arbetsuppgifter
Ekonomiassistenten har hand om företagets bokföring. Man kontrollerar om uppgifterna i bokföringen stämmer med verifikationerna, det vill säga kvitton, fakturor och reseräkningar. Man kontrollerar om behållningen på kontot enligt bokföringen stämmer med kontoutdrag från banken. Att köra fram löne- och skatteuppgifter och ta fram underlag för bokslut är en del av arbetet, likaså att delta i bokslutsarbetet. En ekonomiassistent ger service till kunder som vill ha besked av olika slag, till exempel om gjorda in- och utbetalningar. Beroende på vart man arbetar kan arbetsuppgifterna variera. I mindre företag kan ekonomiassistentens arbetsuppgifter spänna över flera området. I större företag är det vanligare att specialisera sig inom någon eller några arbetsuppgifter.
Redovisningsassistenter har liknande arbetsuppgifter. Assistenterna har ofta gymnasieekonomutbildning och använder sig av olika bokförings- och faktureringsprogram i arbetet. Även redovisningsassistenten arbetar med företag eller organisationers bokföring.
Det är en stor fördel att tycka om att arbeta med siffror, att vara noggrann och organiserad eftersom små fel i bokföringen kan få konsekvenser och skapa problem på olika sätt.
Genomsnittligt löneintervall
25 000 - 38 400 SEK/mån
Statistik från Statistikmyndigheten SCB
Arbetsmarknadsprognos
Hög konkurrens
Prognos fram till 2026
Statistik från Arbetsförmedlingen
Hitta utbildning till detta yrke
Olika utbildningsvägar till yrken
Det kan finnas olika vägar fram till ett och samma yrke. Här kan du läsa om de olika utbildningsmöjligheterna och se vad som passar dig.
För dig som ska välja gymnasieutbildning
Vet du vad du vill jobba med? Kontakta studie- och yrkesvägledaren på din skola så får du hjälp att välja ett gymnasieprogram som ger dig rätt utbildning. Om du inte vet vad du vill arbeta med, välj ett program du tycker verkar intressant och roligt.
Här under hittar du länkar till verktyg som kan hjälpa dig att komma vidare i ditt val.
-
Vad lär du dig?
Gymnasieskolans program
-
Stressad över gymnasievalet?
Ta reda på fakta
-
Hitta kontaktuppgifter
Kontakta en studie- och yrkesvägledare