BASERAT PÅ DATA FRÅN ARBETSFÖRMEDLINGEN

Ekonomiassistent

Noggrann och sifferinriktad ekonomisk allt-i-allo, som ofta kontrollerar ett företags bokföring.

  • Noggrannhet
  • Serviceinriktad

      Genomsnittligt löneintervall

      25 000 - 38 400 SEK/mån


      Arbetsmarknadsprognos

      Hög konkurrens

      Arbetsuppgifter

      Ekonomiassistenten har hand om företagets bokföring. Man kontrollerar om uppgifterna i bokföringen stämmer med verifikationerna, det vill säga kvitton, fakturor och reseräkningar. Man kontrollerar om behållningen på kontot enligt bokföringen stämmer med kontoutdrag från banken. Att köra fram löne- och skatteuppgifter och ta fram underlag för bokslut är en del av arbetet, likaså att delta i bokslutsarbetet. En ekonomiassistent ger service till kunder som vill ha besked av olika slag, till exempel om gjorda in- och utbetalningar. Beroende på vart man arbetar kan arbetsuppgifterna variera. I mindre företag kan ekonomiassistentens arbetsuppgifter spänna över flera området. I större företag är det vanligare att specialisera sig inom någon eller några arbetsuppgifter.

      Redovisningsassistenter har liknande arbetsuppgifter. Assistenterna har ofta gymnasieekonomutbildning och använder sig av olika bokförings- och faktureringsprogram i arbetet. Även redovisningsassistenten arbetar med företag eller organisationers bokföring.

      Det är en stor fördel att tycka om att arbeta med siffror, att vara noggrann och organiserad eftersom små fel i bokföringen kan få konsekvenser och skapa problem på olika sätt.

      Utbildningsvägar för ekonomiassistent

      Vill du studera till ekonomiassistent? Sök utbildningar i Utbildningsguidens sök utbildning för vuxna:

      Utbildning för vuxna (från 19 år)

      Utbildning för vuxna kan vara allt från komvux eller folkhögskola till högskola och universitet. Det finns flera utbildningsformer att välja bland för vuxna.

      Läs mer om olika utbildningsalternativ för vuxna:

      Gymnasieskolan (15-19 år)

      Gymnasieskolan kan förbereda för att börja jobba direkt efteråt eller för att fortsätta studera. Om du vill jobba direkt efter gymnasiet så kan du gå en yrkesutbildning för att komma in i den bransch du tycker är intressant.

      Här under hittar du länkar som kan hjälpa dig i ditt val: