BASERAT PÅ DATA FRÅN ARBETSFÖRMEDLINGEN

Målare

Specialist på behandling av ytor, målar och tapetserar miljöer med känsla för färg och form.

  • God fysik
  • Kreativ förmåga
  • Noggrannhet
  • Serviceinriktad
  • Social förmåga

Genomsnittligt löneintervall

27 500 - 36 200 SEK/mån

På 2 års sikt bedömer Arbetsförmedlingen att möjligheterna till arbete för målare kommer vara mycket stora. Möjligheterna till arbete inom yrket ökar om du har relevanta certifikat, behörigheter eller yrkesbevis.

Arbetsuppgifter

Målare arbetar ofta med renovering av bostäder och lokaler eller med nyproduktion. Målaren arbetar med att måla väggar, tak, fasader, trappor, pelare och snickerier i form av fönster och dörrar.

En målare är specialist på behandling av ytor. Förutom målning och tapetsering, ingår ett noggrant underarbete som tar upp stora delar av arbetstiden. Ytan behandlas ofta genom att spacklas, slipas och grundmålas. Spackel läggs vid ojämnheter och remsor vid skarvar, därefter slipas ytan för att jämna till den ytterligare. Detta är viktiga förberedelser inför målning eller tapetsering. Underarbetet är avgörande för slutresultatet.

En del målare specialiserar sig på dekorationsmålning, en arbetsuppgift som kräver stor hantverksskicklighet. Dekorationsmålning kan handla om att utsmycka trappuppgångar eller att renovera kulturbyggnader. Det finns fler områden att specialisera sig inom, till exempel våtrumsmålning, rostskyddsmålning och fönsterbehandling.

Målaren kan också arbeta med teknikerna marmorering och ådring, men det är inte lika vanligt. Marmorering innebär att skapa en illusion av marmor, medan ådring handlar om att efterlikna trävirke.

Målaren har mycket kundkontakter, till exempel med fastighetsägare och byggentreprenörer. Målaren behöver ha känsla för färgsättning, vilka färger som passar ihop och hur färgerna till exempel matchar en intilliggande tapet. Det är viktigt för att kunna ge råd till kunden om färg- och tapetval.

Utbildningsvägar för målare

Yrket kräver utbildning på gymnasienivå eller motsvarande.

Förslag på gymnasieprogram

Förslag på utbildningsvägar efter gymnasiet

Det kan finnas olika utbildningsvägar att gå efter gymnasiet för att bli målare till exempel

  • vuxenutbildning
  • Man kan också läsa målerikurser på en vuxenutbildning under cirka ett år och därefter söka lärlingsanställning på ett måleriföretag. Lärlingsutbildningen blir i detta fall cirka tre år. Kontakta din kommun för frågor om vuxenutbildning.
  • företagsförlagd utbildning.
  • Är man 19 år eller äldre kan man själv söka lärlingsplats i ett måleriföretag och utbilda sig som lärling i individuell utbildning. Då står företaget för den praktiska och yrkesteoretiska utbildningen. Det tar cirka fyra år att utbilda sig på detta sätt.
/