BASERAT PÅ DATA FRÅN ARBETSFÖRMEDLINGEN

Systemförvaltare

Ett ansvarsfullt yrke som säkrar långsiktig drift av IT-system.

  • Beslutsförmåga
  • Förmåga att ta ansvar
  • Organisationsförmåga
  • Pedagogisk förmåga
  • Utvecklingsinriktad

Genomsnittligt löneintervall

34 100 - 59 000 SEK/mån

På 2 års sikt bedömer Arbetsförmedlingen att möjligheterna till arbete för systemförvaltare kommer vara stora. Möjligheterna till arbete inom yrket ökar om du har relevanta certifikat, behörigheter eller yrkesbevis.

Arbetsuppgifter

Vilka arbetsuppgifter som ingår i yrket kan variera mellan olika företag/organisationer eller branscher. Men i grunden arbetar en systemförvaltare med den långsiktiga administrationen och driften av ett eller flera IT-system. Det kan till exempel vara säkerhetssystem, ekonomisystem eller lönesystem. Ett datorsystem kan ha flera systemförvaltare som delar på arbetsuppgifterna. En närliggande roll är systemadministratör.

Systemförvaltaren leder utvecklingen av datorsystemen. De har löpande kontakt med systemets administratörer och med andra systemförvaltare. De ansvarar för att information och användarstöd finns tillgängligt för de som använder systemet och ansvarar också för att dessa får utbildning i hur systemet ska användas.

Systemförvaltare ansvarar för att de IT-system som företaget har hela tiden anpassas till den verksamhet som de ska stödja. Om till exempel en förändring inträffar i en verksamhet behövs kanske en ny del läggas till i IT-systemet, eller så behöver man justera hur systemet fungerar. Sådana förändringar görs av systemförvaltaren.

I det arbetet samlar man in krav och önskemål från verksamheter och användare på hur IT-systemen ska användas. För att IT-stöden ska fungera så bra som möjligt i verksamheten behöver systemförvaltaren ha kontakt med användare och leverantörer till IT-systemet.

Ibland måste program uppdateras och ersättas. Då behövs ett säkerhetsarbete för att skydda programmet mot till exempel virus, otillåtna användare eller att data försvinner om programmet kraschar. Systemförvaltare ansvarar för att säkerhetsplanerna för datasystemen skapas och följs.

Utbildningsvägar för systemförvaltare

Yrket kräver vanligtvis eftergymnasial utbildning på högskole- eller universitetsnivå.

Förslag på utbildningsvägar efter gymnasiet

Det kan finnas olika utbildningsvägar att gå efter gymnasiet för att bli systemförvaltare till exempel

  • eftergymnasial utbildning.
  • Oftast behöver man ha en grundläggande högskoleutbildning inom data- och systemvetenskap samt erfarenhet av att arbeta med systemutveckling.
/