BASERAT PÅ DATA FRÅN ARBETSFÖRMEDLINGEN

Officersyrken

Militär chef med ett övergripande ansvar som visar personlig omtanke och är ett föredöme.

  • Beslutsförmåga
  • God fysik
  • Kommunikativ förmåga
  • Ledarskapsförmåga

      Arbetsuppgifter

      Alla officerare får en markförsvarsutbildning och utbildas till lärare, fackman och chef.

      Att vara officer är ett ansvarsfullt arbete och officeren är alltid ledare på någon nivå. Som ledare är det viktigt att kunna motivera, entusiasmera och sätta kraft bakom orden.

      Som fackman på ett eller flera områden följer officeraren den tekniska utvecklingen och vidareutbildar sig ständigt. En officer måste hela tiden ta sig an nya uppgifter. Språkkunskaper och allmänbildning har fått större betydelse liksom moral och etik.

      Ledaregenskaper är ett krav. En officer måste också ha bra kondition, uthållighet och styrka. En officer i svenska fredsbevarande styrkor arbetar med att skapa en bättre tillvaro för folk i pågående konflikter. 

      Man kan tjänstgöra kontinuerligt som yrkesofficer eller tidvis som reservofficer. Som reservofficer är man i Försvarsmakten en tid samtidigt som man har ett civilt arbete eller studerar.

      Utbildningsvägar för officersyrken

      Vill du studera till officersyrken? Sök utbildningar i Utbildningsguidens sök utbildning för vuxna:

      Utbildning för vuxna (från 19 år)

      Utbildning för vuxna kan vara allt från komvux eller folkhögskola till högskola och universitet. Det finns flera utbildningsformer att välja bland för vuxna.

      Läs mer om olika utbildningsalternativ för vuxna:

      Gymnasieskolan (15-19 år)

      Gymnasieskolan kan förbereda för att börja jobba direkt efteråt eller för att fortsätta studera. Om du vill jobba direkt efter gymnasiet så kan du gå en yrkesutbildning för att komma in i den bransch du tycker är intressant.

      Här under hittar du länkar som kan hjälpa dig i ditt val: