Fordonslackerare
(Baserad på data från Arbetsförmedlingen)
Återställer lacken på skadade fordon med känsla för färg, form och detaljer.
Fordonslackerare arbetar med att återställa lacken på skadade fordon. I arbetsuppgifterna ingår att maskera, slipa, spackla och lacka karosser och detaljer på olika fordon. Ingen skada är den andra lik. Det kan handla om plast- och plåtskador, rostskador eller repor av olika slag. Ett noggrant grundarbete och känsla för form och detaljer är viktigt i arbetet.
Förmågor som kan vara bra att ha:
- Kvalitetsinriktad
- Noggrannhet
- Samarbetsförmåga
Arbetsuppgifter
Fordonslackerare arbetar med att återställa lacken på skadade fordon. Det kan vara personbilar, lastvagnar och bussar. Fordonslackeraren bearbetar karosser och detaljer så att lacken får samma yta och kulör som före skadan skedde. I arbetet använder lackeraren olika verktyg som slipmaskiner, spackelspadar och lackeringssprutor.
Innan lackeringsmomentet tar vid krävs ett noggrant grundarbete som är avgörande för slutresultatet. I arbetet ingår att maskera, slipa och spackla. Maskering innebär att täcka den yta på fordonet som inte ska bearbetas. Därefter slipas och spacklas skadan. Lackeraren gör en färganalys och färgblandning för att få fram rätt kulör till fordonet.
Det finns även mindre områden att specialisera sig på inom fordonslackering, exempelvis foliering och motivlackering. Foliering innebär att klä fordonet med en tunn folie för att förändra utseendet. Motivlackering kan exempelvis handla om att sätta motiv på företagsbilar.
Arbetsplats och lön
Fordonslackerare arbetar på verkstäder som är specialiserade på lackering eller på större skadeverkstäder där fler yrkesgrupper arbetar, exempelvis bilskadereparatörer.
Genomsnittligt löneintervall
24 100 - 35 200 SEK/mån
Statistik från Statistikmyndigheten SCB
Arbetsmarknadsprognos
Hög konkurrens
Prognos fram till 2026
Statistik från Arbetsförmedlingen
Hitta utbildning till detta yrke
Olika utbildningsvägar till yrken
Det kan finnas olika vägar fram till ett och samma yrke. Här kan du läsa om de olika utbildningsmöjligheterna och se vad som passar dig.
För dig som ska välja gymnasieutbildning
Vet du vad du vill jobba med? Kontakta studie- och yrkesvägledaren på din skola så får du hjälp att välja ett gymnasieprogram som ger dig rätt utbildning. Om du inte vet vad du vill arbeta med, välj ett program du tycker verkar intressant och roligt.
Här under hittar du länkar till verktyg som kan hjälpa dig att komma vidare i ditt val.
-
Vad lär du dig?
Gymnasieskolans program
-
Stressad över gymnasievalet?
Ta reda på fakta
-
Hitta kontaktuppgifter
Kontakta en studie- och yrkesvägledare