BASERAT PÅ DATA FRÅN ARBETSFÖRMEDLINGEN

Fordonslackerare

Återställer lacken på skadade fordon med känsla för färg, form och detaljer.

  • Kvalitetsinriktad
  • Noggrannhet
  • Samarbetsförmåga

Genomsnittligt löneintervall

24 100 - 35 200 SEK/mån

På 2 års sikt bedömer Arbetsförmedlingen att möjligheterna till arbete för lackerare och industrimålare kommer vara stora. Möjligheterna till arbete inom yrket ökar om du har relevanta certifikat, behörigheter eller yrkesbevis.

Arbetsuppgifter

Fordonslackerare arbetar med att återställa lacken på skadade fordon. Det kan vara personbilar, lastvagnar och bussar. Fordonslackeraren bearbetar karosser och detaljer så att lacken får samma yta och kulör som före skadan skedde. I arbetet använder lackeraren olika verktyg som slipmaskiner, spackelspadar och lackeringssprutor.

Innan lackeringsmomentet tar vid krävs ett noggrant grundarbete som är avgörande för slutresultatet. I arbetet ingår att maskera, slipa och spackla. Maskering innebär att täcka den yta på fordonet som inte ska bearbetas. Därefter slipas och spacklas skadan. Lackeraren gör en färganalys och färgblandning för att få fram rätt kulör till fordonet.

Det finns även mindre områden att specialisera sig på inom fordonslackering, exempelvis foliering och motivlackering. Foliering innebär att klä fordonet med en tunn folie för att förändra utseendet. Motivlackering kan exempelvis handla om att sätta motiv på företagsbilar.

Utbildningsvägar för fordonslackerare

Det finns olika vägar till yrket. Det är bra att ha en gymnasieutbildning. Utbildningar inom området kan också finnas på komvux, folkhögskola, yrkeshögskola, arbetsmarknadsutbildningar och privata utbildningsanordnare. Även arbetsgivare kan utbilda.

/