BASERAT PÅ DATA FRÅN ARBETSFÖRMEDLINGEN
Fordonslackerare
Återställer lacken på skadade fordon med känsla för färg, form och detaljer.
- Kvalitetsinriktad
- Noggrannhet
- Samarbetsförmåga
Genomsnittligt löneintervall
24 100 - 35 200 SEK/mån
Arbetsmarknadsprognos
Hög konkurrens ¨h3>
Arbetsuppgifter
Fordonslackerare arbetar med att återställa lacken på skadade fordon. Det kan vara personbilar, lastvagnar och bussar. Fordonslackeraren bearbetar karosser och detaljer så att lacken får samma yta och kulör som före skadan skedde. I arbetet använder lackeraren olika verktyg som slipmaskiner, spackelspadar och lackeringssprutor.
Innan lackeringsmomentet tar vid krävs ett noggrant grundarbete som är avgörande för slutresultatet. I arbetet ingår att maskera, slipa och spackla. Maskering innebär att täcka den yta på fordonet som inte ska bearbetas. Därefter slipas och spacklas skadan. Lackeraren gör en färganalys och färgblandning för att få fram rätt kulör till fordonet.
Det finns även mindre områden att specialisera sig på inom fordonslackering, exempelvis foliering och motivlackering. Foliering innebär att klä fordonet med en tunn folie för att förändra utseendet. Motivlackering kan exempelvis handla om att sätta motiv på företagsbilar.
Utbildningsvägar för fordonslackerare
Utbildning finns på gymnasiet och komvux. Utbildning kan också finnas på yrkeshögskolan och som arbetsmarknadsutbildning.
Förslag på gymnasieprogram:
Utbildning för vuxna (från 19 år)
Utbildning för vuxna kan vara allt från komvux eller folkhögskola till högskola och universitet. Det finns flera utbildningsformer att välja bland för vuxna.
Läs mer om olika utbildningsalternativ för vuxna:
Gymnasieskolan (15-19 år)
Gymnasieskolan kan förbereda för att börja jobba direkt efteråt eller för att fortsätta studera. Om du vill jobba direkt efter gymnasiet så kan du gå en yrkesutbildning för att komma in i den bransch du tycker är intressant.
Här under hittar du länkar som kan hjälpa dig i ditt val: