BASERAT PÅ DATA FRÅN ARBETSFÖRMEDLINGEN

Tatuerare

Hudens bildkonstnär som omsätter en idé till en tatuering med känsla för färg, form och nålens hjälp.

  • Kommunikativ förmåga
  • Konstnärlig förmåga

      Genomsnittligt löneintervall

      25 800 - 50 100 SEK/mån

      Arbetsuppgifter

      Tatuerarens arbete är på många sätt detsamma som andra bildkonstnärers. Skillnaden är att att tatueraren arbetar på huden och med eldrivna tatueringsmaskiner utrustade med tuber och nålar i olika storlekar. Nålarna doppas i färg som har fördelats ut på en palett.

      En annan skillnad är att tatueraren sällan väljer vilket motiv som ska avbildas, det gör kunden. Därför är det viktigt att kunna lyssna på kundens önskemål om motiv och ge råd om placering och storlek som passar kunden.

      Det finns många sätt att föra över bilden. Ett av de vanligaste sätten är att applicerar en stencil på huden som man jobbar utifrån, men man kan också jobba mer fritt och skapa bilden på huden med hjälp av pennor, så kallad frihands målning. Oavsett tillvägagångssätt så är det viktigt att man förstår arbetsmaterialet och förankrar med kunden hur resultatet kommer att bli.

      Kunskap om hygien är viktigt. En tatuerare skall ha full insyn i lagarna om egenkontroll och vara väl insatt i de rekommendationer som finns från socialstyrelsen. Arbetsytan och verktygen rengörs mekaniskt och genom en steril process när det behövs.

      Förutom kunskaper om sterilprocessen så ska man även veta hur man säkerställer arbetsytor såväl som allmänna utrymmen. Socialstyrelsen utfärdar rekommendationer och hygienråd. Miljö- och hälsoskyddsnämnden i kommunerna utövar tillsyn på tatuerarens verksamhet.

      Utbildningsvägar för tatuerare

      Vill du studera till tatuerare? Sök utbildningar i Utbildningsguidens sök utbildning för vuxna:

      Utbildning för vuxna (från 19 år)

      Utbildning för vuxna kan vara allt från komvux eller folkhögskola till högskola och universitet. Det finns flera utbildningsformer att välja bland för vuxna.

      Läs mer om olika utbildningsalternativ för vuxna:

      Gymnasieskolan (15-19 år)

      Gymnasieskolan kan förbereda för att börja jobba direkt efteråt eller för att fortsätta studera. Om du vill jobba direkt efter gymnasiet så kan du gå en yrkesutbildning för att komma in i den bransch du tycker är intressant.

      Här under hittar du länkar som kan hjälpa dig i ditt val: