Tatuerare

  (Baserad på data från Arbetsförmedlingen)
  Hudens bildkonstnär som omsätter en idé till en tatuering med känsla för färg, form och nålens hjälp.

  En tatuerare använder sin konstnärliga förmåga och arbetar utifrån sitt sinne för bilder, form och färger. Det är lika viktigt att vara lyhörd och kunna lyssna till kundens önskemål om sin kroppsutsmyckning som att ha heltäckande kunskap om de regler som finns kring hygien i arbetet.

  Förmågor som kan vara bra att ha:

  • Kommunikativ förmåga
  • Konstnärlig förmåga

  Arbetsuppgifter

  Tatuerarens arbete är på många sätt detsamma som andra bildkonstnärers. Skillnaden är att att tatueraren arbetar på huden och med eldrivna tatueringsmaskiner utrustade med tuber och nålar i olika storlekar. Nålarna doppas i färg som har fördelats ut på en palett.

  En annan skillnad är att tatueraren sällan väljer vilket motiv som ska avbildas, det gör kunden. Därför är det viktigt att kunna lyssna på kundens önskemål om motiv och ge råd om placering och storlek som passar kunden.

  Det finns många sätt att föra över bilden. Ett av de vanligaste sätten är att applicerar en stencil på huden som man jobbar utifrån, men man kan också jobba mer fritt och skapa bilden på huden med hjälp av pennor, så kallad frihands målning. Oavsett tillvägagångssätt så är det viktigt att man förstår arbetsmaterialet och förankrar med kunden hur resultatet kommer att bli.

  Kunskap om hygien är viktigt. En tatuerare skall ha full insyn i lagarna om egenkontroll och vara väl insatt i de rekommendationer som finns från socialstyrelsen. Arbetsytan och verktygen rengörs mekaniskt och genom en steril process när det behövs.

  Förutom kunskaper om sterilprocessen så ska man även veta hur man säkerställer arbetsytor såväl som allmänna utrymmen. Socialstyrelsen utfärdar rekommendationer och hygienråd. Miljö- och hälsoskyddsnämnden i kommunerna utövar tillsyn på tatuerarens verksamhet.

  Arbetsplats och lön

  Många tatuerare har egen verksamhet men det blir vanligare med anställningar i yrket.

  Genomsnittligt löneintervall

  25 800 - 50 100 SEK/mån

  Statistik från Statistikmyndigheten SCB


  Hitta utbildning till detta yrke

  Olika utbildningsvägar till yrken

  Det kan finnas olika vägar fram till ett och samma yrke. Här kan du läsa om de olika utbildningsmöjligheterna och se vad som passar dig.

  För dig som ska välja gymnasieutbildning

  Vet du vad du vill jobba med? Kontakta studie- och yrkesvägledaren på din skola så får du hjälp att välja ett gymnasieprogram som ger dig rätt utbildning. Om du inte vet vad du vill arbeta med, välj ett program du tycker verkar intressant och roligt.

  Här under hittar du länkar till verktyg som kan hjälpa dig att komma vidare i ditt val.

  Senast uppdaterad 05 september 2022