BASERAT PÅ DATA FRÅN ARBETSFÖRMEDLINGEN

Finmekaniker

Tillverkar och reparerar små produkter med stor noggrannhet och problemlösningsförmåga.

 • Noggrannhet
 • Problemlösningsförmåga

   Genomsnittligt löneintervall

   24 900 - 39 300 SEK/mån


   Arbetsmarknadsprognos

   Medelhög konkurrens på 5 års sikt

   Arbetsuppgifter

   Finmekaniker kan kallas flera olika saker beroende på var man arbetar och i vilken bransch man arbetar. Finmekaniker kallas vanligen de som arbetar med mekaniska produkter.

   De som arbetar mer med elektromekaniska produkter kallas ofta för instrumentmakare. Dessutom finns inom yrkesgruppen också yrkena låssmed/låstekniker och hjälpmedelstekniker.

   Vanligast är att en konstruktör eller forskare utvecklar ett instrument, hjälpmedel eller en annan produkt, som finmekanikern sedan tillverkar efter en ritning. De arbetar ofta självständigt efter anvisningar i en verkstad. Man måste kunna hitta praktiska lösningar på tekniska problem. Som finmekaniker har man många olika arbetsuppgifter till exempel svarvning, fräsning, slipning, bänkarbete och montering. Man måste därför behärska de flesta maskiner och verktyg på en mekanisk verkstad. Att ställa in och använda mätinstrument och göra elektriska installationer kan också ingå i arbetet. Det förekommer också att man har mer avgränsade arbetsuppgifter. Om man till exempel arbetar på företag som serietillverkar instrument eller andra produkter kan man delta i tillverkningen eller svara för enbart slutjustering och slutprovning av instrumenten eller produkterna. Eftersom produkterna allt oftare består av en blandning av mekanik och elektronik arbetar finmekaniker ofta med elektroniska detaljer. Instrumentmekaniker har arbetsuppgifter som är mer inriktade på att felsöka och reparera instrument, maskiner och styrsystem. Man kan vara specialiserad på vissa typer av instrument, till exempel elmätare.

   Utbildningsvägar för finmekaniker

   Det finns olika vägar till yrket. Det är bra att ha en gymnasieutbildning eller motsvarande utbildning. Utbildningar inom området kan också finnas på komvux, folkhögskola, yrkeshögskola, arbetsmarknadsutbildningar och privata utbildningsanordnare. Det kan finnas ytterligare krav, till exempel körkort.

   Utbildning för vuxna (från 19 år)

   Utbildning för vuxna kan vara allt från komvux eller folkhögskola till högskola och universitet. Det finns flera utbildningsformer att välja bland för vuxna.

   Läs mer om olika utbildningsalternativ för vuxna:

   Gymnasieskolan (15-19 år)

   Gymnasieskolan kan förbereda för att börja jobba direkt efteråt eller för att fortsätta studera. Om du vill jobba direkt efter gymnasiet så kan du gå en yrkesutbildning för att komma in i den bransch du tycker är intressant.

   Här under hittar du länkar som kan hjälpa dig i ditt val: