BASERAT PÅ DATA FRÅN ARBETSFÖRMEDLINGEN

Ingenjör inom bygg- och anläggning

Arbetar med olika projekt inom konstruktion och byggnation, oftast inom ledande befattningar.

  • Kommunikativ förmåga
  • Noggrannhet
  • Organisationsförmåga
  • Problemlösningsförmåga
  • Social förmåga

Genomsnittligt löneintervall

30 000 - 54 900 SEK/mån

På 2 års sikt bedömer Arbetsförmedlingen att möjligheterna till arbete för ingenjörer och tekniker inom bygg och anläggning kommer vara stora. Möjligheterna till arbete inom yrket ökar om du har relevanta certifikat, behörigheter eller yrkesbevis.

Arbetsuppgifter

Ingenjörer inom bygg och anläggning arbetar ofta med olika projekt, främst inom konstruktion och byggnation. Det kan handla om hus, vägar, järnväg, broar och industrianläggningar. Ofta är det nybyggnation, men det kan även vara ombyggnationer eller rivningar.

Byggprocessen har många delar och ingenjören kan vara med från början till slut, eller vara specialiserad på ett led. Byggingenjörer behövs ändå från idéutveckling och detaljplanering till färdigställande och besiktning. De gör ritningar och konstruktioner efter beställarens behov och arbetar i kontakt med myndigheter och entreprenadfirmor för bygglov och upphandlingar. Mycket ska kalkyleras och analyseras innan själva byggnationen kan påbörjas. Byggnationen ska sedan följas noggrant för att hålla budget och tidsram. Slutligen besiktigas byggnadsverket och projektet kan avslutas.

Det är också möjligt att arbeta med mindre uppdrag. Det kan vara att ta fram tekniska lösningar för uppvärmning, sanitet och ventilation eller att effektivisera energianvändningen. Man kan även arbeta med fastighetsförvaltning i färdiga byggnader.

För mer erfarna ingenjörer är det vanligt att få projektledaransvar. Andra möjliga högre roller är platschef, som har helhetsansvaret på byggnationsplatsen, eller arbetsledare, som arbetar mer direkt i produktionen.

Utbildningsvägar för ingenjör inom bygg- och anläggning

För att bli ingenjör inom bygg och anläggning behöver man studera på högskola, men alternativa vägar finns.

Förslag på utbildningsvägar efter gymnasiet

Det kan finnas olika utbildningsvägar att gå efter gymnasiet för att bli ingenjör inom bygg- och anläggning till exempel

  • eftergymnasial utbildning
  • Antingen läser man till högskoleingenjör (tre år) eller civilingenjör (fem år). Det finns flera olika program att välja på. Det finns även yrkeshögskoleutbildningar med inriktning mot byggingenjör, då är studietiden cirka två år. Även det fjärde gymnasieåret (som beskrivs ovan) kan räknas som eftergymnasial utbildning.
  • arbetsmarknadsutbildning.
  • En alternativ väg till grundutbildning kan vara via en arbetsmarknadsutbildning.
/