BASERAT PÅ DATA FRÅN ARBETSFÖRMEDLINGEN
Träarbetare
Byggbranschens största yrkesgrupp med varierande uppgifter under hela byggprocessen.
- God fysik
- Problemlösningsförmåga
- Samarbetsförmåga
- Självständighet
Genomsnittligt löneintervall
27 600 - 38 500 SEK/mån
Arbetsmarknadsprognos
Medelhög konkurrens på 5 års sikt ¨h3>
Arbetsuppgifter
Träarbetare arbetar med nyproduktion, ombyggnation och renovering av bostäder och lokaler. Det kan vara småhus, lägenhetshus, kontorslokaler, industrilokaler och sjukhus. Träarbetare arbetar även med anläggningsarbeten, till exempel brobyggen. Träarbetaren har många olika uppgifter under hela byggprocessen, från grundläggning till det att bygget är klart med inredning och taktäckning. Ritningsläsning är en viktig del av arbetet eftersom merparten av allt byggarbete utgår ifrån en ritning.
De två vanligaste arbetsuppgifterna är formsättning för betonggjutning och stomresning av bärande väggar och ytterväggar. Vid nyproduktion av hus monterar träarbetaren ofta färdiga byggdelar som är förtillverkade i fabrik. Träarbetaren reser mellanväggar och monterar väggbeklädnader som gipsskivor, spånskivor eller panel. Träarbetaren monterar även dörr- och fönsterkarmar, skåp och andra snickerier.
En del småhus byggs med lösvirke. I det arbetet tillverkar träarbetaren väggar, golv och andra delar på plats. Vid ombyggnation och renovering sker också mycket av tillverkningen på plats. Den typen av arbete ställer högre krav på hantverksskicklighet.
Utbildningsvägar för träarbetare
Vill du studera till träarbetare? Sök utbildningar i Utbildningsguidens sök utbildning för vuxna:
Utbildning för vuxna (från 19 år)
Utbildning för vuxna kan vara allt från komvux eller folkhögskola till högskola och universitet. Det finns flera utbildningsformer att välja bland för vuxna.
Läs mer om olika utbildningsalternativ för vuxna:
Gymnasieskolan (15-19 år)
Gymnasieskolan kan förbereda för att börja jobba direkt efteråt eller för att fortsätta studera. Om du vill jobba direkt efter gymnasiet så kan du gå en yrkesutbildning för att komma in i den bransch du tycker är intressant.
Här under hittar du länkar som kan hjälpa dig i ditt val: