BASERAT PÅ DATA FRÅN ARBETSFÖRMEDLINGEN
Grovplåtslagare
Formar och monterar detaljer av grovplåt, ofta med inslag av svetsning eller programmering.
- Förmåga att följa regler och instruktioner
- Noggrannhet
- Resultatinriktad
- Säkerhetsfokus
Genomsnittligt löneintervall
26 300 - 36 300 SEK/mån
Arbetsuppgifter
Grovplåtslagare arbetar med detaljer av plåtmaterial i varierande tjocklek utom de allra tunnaste. Att kunna läsa ritningar är viktigt för grovplåtslagaren som skär eller klipper arbetsdetaljer ur plåtmaterialet efter ritning. I särskilda pressar, rikt- eller bockningsmaskiner formas sedan de utskurna plåtstyckena. Komplicerade konstruktioner kräver ibland att materialet formas genom värmning, krympning eller smide.
Likaså är svetskunskaper ett måste eftersom de tillskurna och formade detaljerna ofta sammanfogas genom svetsning.
Vid industriell tillverkning, exempelvis av entreprenadmaskiner, utförs grovplåtsarbetet helt maskinellt och personalen är specialiserad på olika arbetsmoment, såsom blästring, gasskärning av plåtdetaljer i CNC- eller NC-styrda maskiner. Andra moment är riktning av detaljer, avfasning av kanter samt bockning av plåtdetaljerna till olika utformning. Varje arbetsmoment kräver viss efterbehandling och kontroll. För att hantera plåtarna har man tillgång till olika slags lyftanordningar.
Grovplåtslagare utför även montage- och reparationsarbeten.
Inom anläggningsindustrin arbetar specialiserade stålkonstruktionsmontörer. De monterar grovplåt och balkongkonstruktioner för kranar, broar, master och liknande.
Flygplansplåtslagare arbetar med underhåll, tillsyn och reparationer av flygplan, helikoptrar och flygplansmotorer samt med nytillverkning av flygplan och flygmotorer. Uppgifterna varierar från mindre reparationer av plåtskador till stora arbeten.
Utbildningsvägar för grovplåtslagare
Det finns olika vägar till yrket. Det är bra att ha en gymnasieutbildning eller motsvarande utbildning. Utbildningar inom området kan också finnas på komvux, folkhögskola, yrkeshögskola, arbetsmarknadsutbildningar och privata utbildningsanordnare. Det kan finnas ytterligare krav, så som körkort.
Förslag på gymnasieprogram:
Utbildning för vuxna (från 19 år)
Utbildning för vuxna kan vara allt från komvux eller folkhögskola till högskola och universitet. Det finns flera utbildningsformer att välja bland för vuxna.
Läs mer om olika utbildningsalternativ för vuxna:
Gymnasieskolan (15-19 år)
Gymnasieskolan kan förbereda för att börja jobba direkt efteråt eller för att fortsätta studera. Om du vill jobba direkt efter gymnasiet så kan du gå en yrkesutbildning för att komma in i den bransch du tycker är intressant.
Här under hittar du länkar som kan hjälpa dig i ditt val: