Guldsmed och silversmed

  (Baserad på data från Arbetsförmedlingen)
  Skapar smycken och föremål av ädla metaller med teknisk skicklighet och konstnärlig förmåga.

  Guldsmeder och silversmeder är hantverkare som gör smycken och föremål av ädla metaller och är en av de äldsta hantverksformerna för metall. Det krävs teknisk skicklighet men även konstnärliga förmågor. Arbetar man i butik är det viktigt att ha känsla för kundkontakter. Många smeder är egna företagare och bygger upp sin kundkrets med hjälp av hantverksmässigt utfört arbete och servicekänsla.

  Förmågor som kan vara bra att ha:

  • Finmotorik
  • Kreativ förmåga
  • Kundfokus
  • Syn

  Arbetsuppgifter

  Tyngdpunkten i guld- och silversmedens arbete är hantverket, där man gör en produkt från bearbetning av material till slutfinish. Man kan också specialisera sig på olika områden som tillverkning, som kedjor, emaljarbeten eller juvelarbeten. Tillverkning av förlovnings- och vigselringar är en stor inkomstkälla.

  Man kan arbeta med en stor mängd olika material, men de vanligaste är olika typer av ädelmetaller som guld, platina eller silver, men även ädelstenar, pärlor, emalj, titan, trä, glas och plast används. Guld och silversmeder arbetar med att bearbeta material genom många olika metoder, såsom smidning, sågning, hårdlödning, nitning, svetsning, gravyr och stämpling. Vanliga behandlingsmetoder av metallerna är slipning och polering. Även galvanisering då en metall förses med ett tunt lager av annan metall.

  Silversmeder arbetar även med så kallat profan- och sakralsilver. Sakralsilver är kyrkosilver med allt från ljusstakar till kors och bägare och andra föremål. Profansilver är allt från bestick till ihåliga föremål som te och kaffekannor, skålar eller fria objekt.

  De vanligaste teknikerna inom silversmide är att driva silverplåt, montera, cicelera, trycksvarva och smida. Numera gör CAD/CAM-teknik det möjligt att tillverka modeller av vax eller plast för senare avgjutning och serietillverkning i ädelmetaller. Metoderna bygger på att man i datorn arbetar fram en tredimensionell modell, som sedan kan "skrivas ut" som ett tredimensionellt objekt.

  Idag är många företag med inriktning mot så kallad CAD/CAM-teknik en möjlig ingång för guldsmeder som vill utveckla sin kompetens och yrkesinriktning. Man kan alltså gå från guldsmed med metallbearbetningskunskaper via CAD/CAM till prototyptillverkning och produktutvecklare för serietillverkning av alla möjliga produkter.

  Arbetsplats

  Många guld- och silversmeder driver egen verkstad eller butik. Ibland är rörelsen en kombination av båda verksamheterna. Det är också vanligt att guldsmeder driver verkstäder med inriktning mot tillverkning till smyckesfabrikation och service till guldsmedsaffärer.


  Hitta utbildning till detta yrke

  Olika utbildningsvägar till yrken

  Det kan finnas olika vägar fram till ett och samma yrke. Här kan du läsa om de olika utbildningsmöjligheterna och se vad som passar dig.

  För dig som ska välja gymnasieutbildning

  Vet du vad du vill jobba med? Kontakta studie- och yrkesvägledaren på din skola så får du hjälp att välja ett gymnasieprogram som ger dig rätt utbildning. Om du inte vet vad du vill arbeta med, välj ett program du tycker verkar intressant och roligt.

  Här under hittar du länkar till verktyg som kan hjälpa dig att komma vidare i ditt val.

  Senast uppdaterad 05 september 2022