BASERAT PÅ DATA FRÅN ARBETSFÖRMEDLINGEN

Guldsmed och silversmed

Skapar smycken och föremål av ädla metaller med teknisk skicklighet och konstnärlig förmåga.

  • Finmotorik
  • Kreativ förmåga
  • Kundfokus
  • Syn

Genomsnittligt löneintervall

Data saknas


Arbetsmarknadsprognos

Data saknas

Arbetsuppgifter

Tyngdpunkten i guld- och silversmedens arbete är hantverket, där man gör en produkt från bearbetning av material till slutfinish. Man kan också specialisera sig på olika områden som tillverkning, som kedjor, emaljarbeten eller juvelarbeten. Tillverkning av förlovnings- och vigselringar är en stor inkomstkälla.

Man kan arbeta med en stor mängd olika material, men de vanligaste är olika typer av ädelmetaller som guld, platina eller silver, men även ädelstenar, pärlor, emalj, titan, trä, glas och plast används. Guld och silversmeder arbetar med att bearbeta material genom många olika metoder, såsom smidning, sågning, hårdlödning, nitning, svetsning, gravyr och stämpling. Vanliga behandlingsmetoder av metallerna är slipning och polering. Även galvanisering då en metall förses med ett tunt lager av annan metall.

Silversmeder arbetar även med så kallat profan- och sakralsilver. Sakralsilver är kyrkosilver med allt från ljusstakar till kors och bägare och andra föremål. Profansilver är allt från bestick till ihåliga föremål som te och kaffekannor, skålar eller fria objekt.

De vanligaste teknikerna inom silversmide är att driva silverplåt, montera, cicelera, trycksvarva och smida. Numera gör CAD/CAM-teknik det möjligt att tillverka modeller av vax eller plast för senare avgjutning och serietillverkning i ädelmetaller. Metoderna bygger på att man i datorn arbetar fram en tredimensionell modell, som sedan kan "skrivas ut" som ett tredimensionellt objekt.

Idag är många företag med inriktning mot så kallad CAD/CAM-teknik en möjlig ingång för guldsmeder som vill utveckla sin kompetens och yrkesinriktning. Man kan alltså gå från guldsmed med metallbearbetningskunskaper via CAD/CAM till prototyptillverkning och produktutvecklare för serietillverkning av alla möjliga produkter.

Utbildningsvägar för guldsmed och silversmed

Yrket kräver utbildning på gymnasienivå eller motsvarande.

Förslag på gymnasieprogram

Förslag på utbildningsvägar efter gymnasiet

Det kan finnas olika utbildningsvägar att gå efter gymnasiet för att bli guldsmed och silversmed till exempel

  • eftergymnasial utbildning.
  • Det kan även finnas utbildningar inom Yrkeshögskolan.
/