Maskinoperatör inom kemisk industri

  (Baserad på data från Arbetsförmedlingen)
  Sköter och övervakar maskiner som bearbetar kemikalier och andra ämnen för tillverkning av produkter.

  Maskinoperatörer inom kemisk industri arbetar med att sköta och övervaka maskiner som bearbetar kemikalier eller andra ämnen för tillverkning av olika produkter. De kan till exempel vara tillverkning av färg, läkemedel, rengöringsmedel med mera.

  Förmågor som kan vara bra att ha:

  • Kvalitetsinriktad
  • Resultatinriktad
  • Samarbetsförmåga
  • Stresstålighet

  Arbetsuppgifter

  Arbetet innebär i huvudsak att övervaka en eller flera maskiner så att produktionen fungerar och åtgärda problem som kan uppstå. Arbetet är starkt automatiserat. I jobbet som ytbehandlare ingår till exempel att tappa upp vätskor i baden som metallprodukterna sänks ner i och annat underhållsarbete inom anläggningen.

  Maskinoperatörer inom läkemedelsindustrin kan arbeta med att övervaka maskiner som tillverkar och förpackar läkemedel. Hygien är viktig inom denna del av industrin.

  Arbetsplats och lön

  De flesta maskinoperatörer inom den kemiska industrin arbetar för företag som gör ytbehandlingar av metallföremål eller inom läkemedelsindustrin.

  Genomsnittligt löneintervall

  26 900 - 41 000 SEK/mån

  Statistik från Statistikmyndigheten SCB


  Arbetsmarknadsprognos

  Medelhög konkurrens

  Prognos fram till 2026
  Statistik från Arbetsförmedlingen


  Hitta utbildning till detta yrke

  Olika utbildningsvägar till yrken

  Det kan finnas olika vägar fram till ett och samma yrke. Här kan du läsa om de olika utbildningsmöjligheterna och se vad som passar dig.

  För dig som ska välja gymnasieutbildning

  Vet du vad du vill jobba med? Kontakta studie- och yrkesvägledaren på din skola så får du hjälp att välja ett gymnasieprogram som ger dig rätt utbildning. Om du inte vet vad du vill arbeta med, välj ett program du tycker verkar intressant och roligt.

  Här under hittar du länkar till verktyg som kan hjälpa dig att komma vidare i ditt val.

  Senast uppdaterad 05 september 2022