BASERAT PÅ DATA FRÅN ARBETSFÖRMEDLINGEN
Återvinningsarbetare
Ett yrke för den som trivs med kundkontakter och gillar att hålla återvinningscentralen ren och snygg.
- Förmåga att ta ansvar
- Noggrannhet
- Serviceinriktad
Genomsnittligt löneintervall
25 600 - 32 700 SEK/mån
Arbetsmarknadsprognos
Medelhög konkurrens på 5 års sikt ¨h3>
Arbetsuppgifter
Som återvinningsarbetare på en återvinningscentral sköter man den dagliga driften av centralen och vägleder kunderna kring var olika saker ska slängas.
Under dagen kan olika containrar behöva bytas och tömmas. En annan arbetsuppgift är att hämta skrot som ska tas omhand. Ofta används lastbil, hjullastare eller truck.
Återvinningsarbetarna hjälper också till att sortera och plocka isär saker som kommer in. Avfallet sorteras i olika avfallsslag, till exempel järn- och metallskrot, brännbart, komposterbart, elektronikavfall, byggmaterial och plast. Det kan också vara miljöfarligt avfall som oljor och lösningsmedel, asbest eller färgrester. De produkter som ska tas om hand kan vara maskiner, motorer och datorer. En del återvinningscentral tar även emot saker som skänks vidare till försäljning i second hand-butiker.
Återvinningsarbetare kan även kallas demonterare. De monterar isär olika sammansatta produkter och arbeta till exempel på bildemonteringsföretag. Där demonteras krockskadade bilar eller bilar som lämnats för skrotning. Man tar hand om miljöfarligt material som batterier, bensin, oljor och andra vätskor. De delar som går att sälja som reservdelar testas, registreras i datorsystemet och läggs in på lagret. Det överblivna materialet transporteras till återvinningsföretag.
Utbildningsvägar för återvinningsarbetare
Det finns olika vägar till yrket. Det är bra att ha en gymnasieutbildning eller motsvarande utbildning. Utbildningar inom området kan också finnas på komvux, folkhögskola, yrkeshögskola, arbetsmarknadsutbildningar och privata utbildningsanordnare. Det kan finnas ytterligare krav, till exempel körkort.
Utbildning för vuxna (från 19 år)
Utbildning för vuxna kan vara allt från komvux eller folkhögskola till högskola och universitet. Det finns flera utbildningsformer att välja bland för vuxna.
Läs mer om olika utbildningsalternativ för vuxna:
Gymnasieskolan (15-19 år)
Gymnasieskolan kan förbereda för att börja jobba direkt efteråt eller för att fortsätta studera. Om du vill jobba direkt efter gymnasiet så kan du gå en yrkesutbildning för att komma in i den bransch du tycker är intressant.
Här under hittar du länkar som kan hjälpa dig i ditt val: