Golvläggare
(Baserad på data från Arbetsförmedlingen)
Installerar ytskikt av olika material på golv och väggar, ett självständigt inomhusyrke.
Golvläggare arbetar med att lägga golv av olika material såsom linoleum, plast, textil och trä. Ett stort arbetsområde är våtrum. Det innebär att klä golv och väggar med en vattentät plastmatta. Golvläggare arbetar inomhus, på många olika arbetsplatser och har mycket kundkontakt. Noggrannhet och problemlösning är viktiga förmågor i arbetet.
Förmågor som kan vara bra att ha:
- Noggrannhet
- Problemlösningsförmåga
- Serviceinriktad
- Självständighet
Arbetsuppgifter
En golvläggare installerar ytskikt av olika material som textil, trä, plast, linoleum och kork. Olika material kräver olika arbetsmetoder. De flesta golvmaterial består av rullar, plattor eller brädor och installeras med olika läggningsmetoder. Golven läggs ofta i olika mönster, beroende på material och kundens önskemål.
I golvläggarens arbetsuppgifter ingår inte bara att installera golvets ytskikt. Innan golvet kan läggas måste underlaget vara jämnt. Det innebär att det ingår underarbete som exempelvis slipning och spackling i arbetet. Vidare ingår att slipa och ytbehandla golv.
Ett stort arbetsområde är våtrum. Det innebär att golvläggaren klär golv och väggar med en vattentät plastmatta, till exempel i ett badrum. Här ställs det särskilda krav på hantverksskicklighet eftersom skarvarna svetsas ihop och måste bli helt vattentäta.
Arbetsplats
Golvläggare arbetar ofta i mindre golvföretag. Arbetsplatsen för golvläggare varierar mellan privata och offentliga miljöer, vilka kan bestå av både nyproduktion och renovering av befintliga fastigheter.
Arbetsmarknadsprognos
Medelhög konkurrens
Prognos fram till 2026
Statistik från Arbetsförmedlingen
Hitta utbildning till detta yrke
Olika utbildningsvägar till yrken
Det kan finnas olika vägar fram till ett och samma yrke. Här kan du läsa om de olika utbildningsmöjligheterna och se vad som passar dig.
För dig som ska välja gymnasieutbildning
Vet du vad du vill jobba med? Kontakta studie- och yrkesvägledaren på din skola så får du hjälp att välja ett gymnasieprogram som ger dig rätt utbildning. Om du inte vet vad du vill arbeta med, välj ett program du tycker verkar intressant och roligt.
Här under hittar du länkar till verktyg som kan hjälpa dig att komma vidare i ditt val.
-
Vad lär du dig?
Gymnasieskolans program
-
Stressad över gymnasievalet?
Ta reda på fakta
-
Hitta kontaktuppgifter
Kontakta en studie- och yrkesvägledare