BASERAT PÅ DATA FRÅN ARBETSFÖRMEDLINGEN

Maskinoperatör inom textilindustrin

Sköter och övervakar maskiner som bland annat tillverkar vävda och stickade tyger.

 • Förmåga att följa regler och instruktioner
 • Kvalitetsinriktad
 • Resultatinriktad
 • Samarbetsförmåga

   Genomsnittligt löneintervall

   21 000 - 30 400 SEK/mån


   Arbetsmarknadsprognos

   Medelhög konkurrens på 5 års sikt

   Arbetsuppgifter

   Vävare, vävlagare, varpoperatör, stickare, digitaltryckare och textilfärgare är några inriktningar man kan ha som maskinoperatör inom textilindustrin. Många av arbetsuppgifterna är automatiserade och man kallas numera ofta maskinoperatör eller processoperatör.

   Maskinoperatörer inom textilindustrin ansvarar ofta för flera maskiner. De följer processen via bildskärmar och instrumentpaneler och kontrollerar regelbundet att kvaliteten på tillverkningen är som den ska. Det ingår också i arbetet att åtgärda olika störningar i produktionen och rapportera in eller reparera maskinerna när det behövs.

   Även om det manuella arbetet inom textilindustrin minskar förekommer arbetsmoment som exempelvis att byta drev (ett slags kugghjul), att trä kammar i vävmaskiner, byta garnspolar eller sätta till färg till maskinen. Förutom arbete med produktionen arbetar men även med ställ och underhåll av maskinerna.

   Utbildningsvägar för maskinoperatör inom textilindustrin

   Vill du studera till maskinoperatör inom textilindustrin? Sök utbildningar i Utbildningsguidens sök utbildning för vuxna:

   Utbildning för vuxna (från 19 år)

   Utbildning för vuxna kan vara allt från komvux eller folkhögskola till högskola och universitet. Det finns flera utbildningsformer att välja bland för vuxna.

   Läs mer om olika utbildningsalternativ för vuxna:

   Gymnasieskolan (15-19 år)

   Gymnasieskolan kan förbereda för att börja jobba direkt efteråt eller för att fortsätta studera. Om du vill jobba direkt efter gymnasiet så kan du gå en yrkesutbildning för att komma in i den bransch du tycker är intressant.

   Här under hittar du länkar som kan hjälpa dig i ditt val: