BASERAT PÅ DATA FRÅN ARBETSFÖRMEDLINGEN

Maskinoperatör inom textilindustrin

Sköter och övervakar maskiner som bland annat tillverkar vävda och stickade tyger.

  • Förmåga att följa regler och instruktioner
  • Kvalitetsinriktad
  • Resultatinriktad
  • Samarbetsförmåga

Genomsnittligt löneintervall

21 000 - 30 400 SEK/mån

På 2 års sikt bedömer Arbetsförmedlingen att möjligheterna till arbete för maskinoperatörer inom tillverkning kommer vara stora. Möjligheterna till arbete inom yrket ökar om du har relevanta certifikat, behörigheter eller yrkesbevis.

Arbetsuppgifter

Vävare, vävlagare, varpoperatör, stickare, digitaltryckare och textilfärgare är några inriktningar man kan ha som maskinoperatör inom textilindustrin. Många av arbetsuppgifterna är automatiserade och man kallas numera ofta maskinoperatör eller processoperatör.

Maskinoperatörer inom textilindustrin ansvarar ofta för flera maskiner. De följer processen via bildskärmar och instrumentpaneler och kontrollerar regelbundet att kvaliteten på tillverkningen är som den ska. Det ingår också i arbetet att åtgärda olika störningar i produktionen och rapportera in eller reparera maskinerna när det behövs.

Även om det manuella arbetet inom textilindustrin minskar förekommer arbetsmoment som exempelvis att byta drev (ett slags kugghjul), att trä kammar i vävmaskiner, byta garnspolar eller sätta till färg till maskinen. Förutom arbete med produktionen arbetar men även med ställ och underhåll av maskinerna.

Utbildningsvägar för maskinoperatör inom textilindustrin

Yrket kräver utbildning på gymnasienivå eller motsvarande.

Förslag på utbildningsvägar efter gymnasiet

Det kan finnas olika utbildningsvägar att gå efter gymnasiet för att bli maskinoperatör inom textilindustrin till exempel

  • eftergymnasial utbildning.
  • Lämpliga utbildningar kan även finnas inom Yrkeshögskolan.
/