Maskinoperatör inom textilindustrin

  (Baserad på data från Arbetsförmedlingen)
  Sköter och övervakar maskiner som bland annat tillverkar vävda och stickade tyger.

  Maskinoperatörer inom textilindustrin arbetar med tillverkning av vävda eller stickade tyger, eller med färgning eller tryckning på textilier. De kan även rita, skära ut och sammanfoga av tekniska textila produkter eller arbeta med andra avancerade produktionssätt så som laser eller ultraljud. Många av arbetsuppgifterna är idag automatiserade men kräver ofta även manuella insatser. Via bildskärmar och instrumentpaneler följer man produktionen och kontrollerar att kvaliteten på tillverkningen är som den ska. I arbetet ingår också att åtgärda olika störningar som kan ske i produktionen.

  Förmågor som kan vara bra att ha:

  • Förmåga att följa regler och instruktioner
  • Kvalitetsinriktad
  • Resultatinriktad
  • Samarbetsförmåga

  Arbetsuppgifter

  Vävare, vävlagare, varpoperatör, stickare, digitaltryckare och textilfärgare är några inriktningar man kan ha som maskinoperatör inom textilindustrin. Många av arbetsuppgifterna är automatiserade och man kallas numera ofta maskinoperatör eller processoperatör.

  Maskinoperatörer inom textilindustrin ansvarar ofta för flera maskiner. De följer processen via bildskärmar och instrumentpaneler och kontrollerar regelbundet att kvaliteten på tillverkningen är som den ska. Det ingår också i arbetet att åtgärda olika störningar i produktionen och rapportera in eller reparera maskinerna när det behövs.

  Även om det manuella arbetet inom textilindustrin minskar förekommer arbetsmoment som exempelvis att byta drev (ett slags kugghjul), att trä kammar i vävmaskiner, byta garnspolar eller sätta till färg till maskinen. Förutom arbete med produktionen arbetar men även med ställ och underhåll av maskinerna.

  Arbetsplats och lön

  Maskinoperatörer arbetar på industriföretag.

  Genomsnittligt löneintervall

  21 000 - 30 400 SEK/mån

  Statistik från Statistikmyndigheten SCB


  Arbetsmarknadsprognos

  Medelhög konkurrens

  Prognos fram till 2026
  Statistik från Arbetsförmedlingen


  Hitta utbildning till detta yrke

  Olika utbildningsvägar till yrken

  Det kan finnas olika vägar fram till ett och samma yrke. Här kan du läsa om de olika utbildningsmöjligheterna och se vad som passar dig.

  För dig som ska välja gymnasieutbildning

  Vet du vad du vill jobba med? Kontakta studie- och yrkesvägledaren på din skola så får du hjälp att välja ett gymnasieprogram som ger dig rätt utbildning. Om du inte vet vad du vill arbeta med, välj ett program du tycker verkar intressant och roligt.

  Här under hittar du länkar till verktyg som kan hjälpa dig att komma vidare i ditt val.

  Senast uppdaterad 05 september 2022