BASERAT PÅ DATA FRÅN ARBETSFÖRMEDLINGEN

Florist

Ett kreativt hantverksyrke som förmedlar känslor med blommornas språk.

  • Kreativ förmåga
  • Serviceinriktad

Genomsnittligt löneintervall

23 000 - 38 800 SEK/mån

På 2 års sikt bedömer Arbetsförmedlingen att möjligheterna till arbete för butikssäljare inom fackhandel kommer vara små till medelstora. Möjligheterna till arbete inom yrket ökar om du har relevanta certifikat, behörigheter eller yrkesbevis.

Arbetsuppgifter

Florister skapar vackra buketter eller dekorationer av snittblommor, det vill säga blommor utan rot. De gör binderier till livets lyckliga och sorgsna skeden, så som brudbuketter, tärnbuketter, kyrkdekorationer till bröllop, men också begravningsbinderier som kransar eller kistdekorationer.

Floristen säljer också krukväxter och vissa plantor och behöver kunna mycket om olika arter för att veta hur de ska skötas så att de håller sig fräscha och fina. De gör arrangemang av krukväxter inne och ute så som julgrupper eller planteringar till andra högtider.

Många blomsteraffärer är anslutna till blomsterförmedlingsorganisationer. Via dem kan kunderna skicka blommor till någon i en annan stad eller ett annat land. Beställningar kommer främst via Internet.

En del blomsteraffärer har också uthyrningsverksamhet. De hyr ut växter till företag och organisationer och tar ibland också hand om skötseln.

I floristens arbete ingår även alla uppgifter som förekommer i en affär. Man tar emot, packar upp och prismärker växter och andra varor. Man arbetar med att exponera varorna i butiken, ger service och tar betalt av kunder. Även administrativa uppgifter, som att köpa in varor, ingår.

Utbildningsvägar för florist

Utbildningen för en florist är relativt lång, i regel tar det cirka fyra år innan man kan avlägga gesällprov i yrket vilket motsvarar det grundläggande kravet för en florist. Utbildningsvägen kan se olika ut, vilket har stärkt behovet av såväl yrkesbevis som gesällbrev.

Förslag på gymnasieprogram

Förslag på utbildningsvägar efter gymnasiet

Det kan finnas olika utbildningsvägar att gå efter gymnasiet för att bli florist till exempel

  • eftergymnasial utbildning.
  • Utbildning till florist finns inom yrkeshögskolan.
/