BASERAT PÅ DATA FRÅN ARBETSFÖRMEDLINGEN

Florist

Ett kreativt hantverksyrke som förmedlar känslor med blommornas språk.

 • Kreativ förmåga
 • Serviceinriktad

   Genomsnittligt löneintervall

   23 000 - 38 800 SEK/mån


   Arbetsmarknadsprognos

   Hög konkurrens

   Arbetsuppgifter

   Florister skapar vackra buketter eller dekorationer av snittblommor, det vill säga blommor utan rot. De gör binderier till livets lyckliga och sorgsna skeden, så som brudbuketter, tärnbuketter, kyrkdekorationer till bröllop, men också begravningsbinderier som kransar eller kistdekorationer.

   Floristen säljer också krukväxter och vissa plantor och behöver kunna mycket om olika arter för att veta hur de ska skötas så att de håller sig fräscha och fina. De gör arrangemang av krukväxter inne och ute så som julgrupper eller planteringar till andra högtider.

   Många blomsteraffärer är anslutna till blomsterförmedlingsorganisationer. Via dem kan kunderna skicka blommor till någon i en annan stad eller ett annat land. Beställningar kommer främst via Internet.

   En del blomsteraffärer har också uthyrningsverksamhet. De hyr ut växter till företag och organisationer och tar ibland också hand om skötseln.

   I floristens arbete ingår även alla uppgifter som förekommer i en affär. Man tar emot, packar upp och prismärker växter och andra varor. Man arbetar med att exponera varorna i butiken, ger service och tar betalt av kunder. Även administrativa uppgifter, som att köpa in varor, ingår.

   Utbildningsvägar för florist

   Vill du studera till florist? Sök utbildningar i Utbildningsguidens sök utbildning för vuxna:

   Utbildning för vuxna (från 19 år)

   Utbildning för vuxna kan vara allt från komvux eller folkhögskola till högskola och universitet. Det finns flera utbildningsformer att välja bland för vuxna.

   Läs mer om olika utbildningsalternativ för vuxna:

   Gymnasieskolan (15-19 år)

   Gymnasieskolan kan förbereda för att börja jobba direkt efteråt eller för att fortsätta studera. Om du vill jobba direkt efter gymnasiet så kan du gå en yrkesutbildning för att komma in i den bransch du tycker är intressant.

   Här under hittar du länkar som kan hjälpa dig i ditt val: