Florist
(Baserad på data från Arbetsförmedlingen)
Ett kreativt hantverksyrke som förmedlar känslor med blommornas språk.
Floristyrket är ett hantverksyrke och har inslag av såväl praktiskt skapande som försäljning och administration. Känsla för service är viktigt eftersom man träffar många kunder i arbetet. Floristen skapar individuella och unika blomsterarbeten för en bred kundkrets. Man möter olika typer av människor i livets alla skeden och hjälper dem att förmedla känslor genom blommor.
Förmågor som kan vara bra att ha:
- Kreativ förmåga
- Serviceinriktad
Arbetsuppgifter
Florister skapar vackra buketter eller dekorationer av snittblommor, det vill säga blommor utan rot. De gör binderier till livets lyckliga och sorgsna skeden, så som brudbuketter, tärnbuketter, kyrkdekorationer till bröllop, men också begravningsbinderier som kransar eller kistdekorationer.
Floristen säljer också krukväxter och vissa plantor och behöver kunna mycket om olika arter för att veta hur de ska skötas så att de håller sig fräscha och fina. De gör arrangemang av krukväxter inne och ute så som julgrupper eller planteringar till andra högtider.
Många blomsteraffärer är anslutna till blomsterförmedlingsorganisationer. Via dem kan kunderna skicka blommor till någon i en annan stad eller ett annat land. Beställningar kommer främst via Internet.
En del blomsteraffärer har också uthyrningsverksamhet. De hyr ut växter till företag och organisationer och tar ibland också hand om skötseln.
I floristens arbete ingår även alla uppgifter som förekommer i en affär. Man tar emot, packar upp och prismärker växter och andra varor. Man arbetar med att exponera varorna i butiken, ger service och tar betalt av kunder. Även administrativa uppgifter, som att köpa in varor, ingår.
Arbetsplats och lön
Florister arbetar i blomsteraffärer, handelsträdgårdar eller Garden centers, en slags kombination av blomsterhandel och handelsträdgård.
Genomsnittligt löneintervall
23 000 - 38 800 SEK/mån
Statistik från Statistikmyndigheten SCB
Arbetsmarknadsprognos
Hög konkurrens
Prognos fram till 2026
Statistik från Arbetsförmedlingen
Hitta utbildning till detta yrke
Olika utbildningsvägar till yrken
Det kan finnas olika vägar fram till ett och samma yrke. Här kan du läsa om de olika utbildningsmöjligheterna och se vad som passar dig.
För dig som ska välja gymnasieutbildning
Vet du vad du vill jobba med? Kontakta studie- och yrkesvägledaren på din skola så får du hjälp att välja ett gymnasieprogram som ger dig rätt utbildning. Om du inte vet vad du vill arbeta med, välj ett program du tycker verkar intressant och roligt.
Här under hittar du länkar till verktyg som kan hjälpa dig att komma vidare i ditt val.
-
Vad lär du dig?
Gymnasieskolans program
-
Stressad över gymnasievalet?
Ta reda på fakta
-
Hitta kontaktuppgifter
Kontakta en studie- och yrkesvägledare