BASERAT PÅ DATA FRÅN ARBETSFÖRMEDLINGEN

Lärare i hem- och konsumentkunskap

Ett yrke för dig som gillar att arbeta med både människor och mat.

  • Organisationsförmåga
  • Pedagogisk förmåga
  • Samarbetsförmåga
  • Stresstålighet

Genomsnittligt löneintervall

28 000 - 43 600 SEK/mån

På 2 års sikt bedömer Arbetsförmedlingen att möjligheterna till arbete för grundskollärare kommer vara stora. Möjligheterna till arbete inom yrket ökar om du har relevanta certifikat, behörigheter eller yrkesbevis.

Arbetsuppgifter

Lärare i hem- och konsumentkunskapn har ett brett ämne där många delar som är viktiga för att kunna sköta ett hem ingår. Det är inte bara matlagning, utan även rengöring, budgetering och konsumentlagar. Ämnet ger eleverna verktyg för att kunna ta hand om ett eget hem och ekonomi, men även för att medverka till en hållbar utveckling genom att göra medvetna val för egen och andras hälsa, ekonomi och miljö.

Teori och praktik blandas för att ge eleverna en bred kunskap. Bakning och matlagning varvas med kunskaper om näringslära och hur man planerar och räknar ut kostnaden för olika måltider. Läraren handleder och ger tips och råd och under det praktiska arbetet, men har också teorilektioner om till exempel livsmedelshantering, miljömärkning, återvinning, mattraditioner och ekonomi och sparande. Eleverna får också lära sig hur olika redskap i hemmet används på ett säkert sätt samt olika metoder för tvätt och rengöring.

Lärare i hem- och konsumentkunskapn undervisar också i konsumentekonomi - hur man får pengarna att räcka till och vilka rättigheter man har som konsument.

I arbetet ingår också att köpa in de varor som behövs i undervisningen och se till att utrustningen i hemkunskapssalen är i gott skick.

Lektionerna skall planeras och utvärderas. Elevernas kunskapsutveckling ska dokumenteras och betyg sättas. I lärarens arbete ingår, förutom undervisning, också mycket annat så som föräldramöten och kompetensutveckling. Lärare i hem- och konsumentkunskap arbetar ofta i arbetslag tillsammans med andra pedagoger på skolan. Läraren kan ha speciellt ansvar för en grupp elever som mentor eller klassföreståndare.

Utbildningsvägar för lärare i hem- och konsumentkunskap

Yrket kräver eftergymnasial utbildning på högskole- eller universitetsnivå. Men alternativa vägar finns också, exempelvis genom Kompletterande pedagogisk utbildning (KPU). En väg som vänder sig till dig som redan har högskolestudier i ett av de ämnen som man undervisar i, inom svensk skola. Du kan komplettera dina tidigare studier och ta ut en ämneslärarexamen. Det finns också ett projekt som kallas Fler vägar in, vars syfte är att skapa fler alternativ för dig som vill bli lärare, oavsett om du har tidigare lärarerfarenhet eller inte.

Förslag på utbildningsvägar efter gymnasiet

Det kan finnas olika utbildningsvägar att gå efter gymnasiet för att bli lärare i hem- och konsumentkunskap till exempel

  • eftergymnasial utbildning.
  • Utbildningen till ämneslärare i hem- och konsumentkunskap finns på flera platser i landet.
/