BASERAT PÅ DATA FRÅN ARBETSFÖRMEDLINGEN

Lärare i hem- och konsumentkunskap

Ett yrke för dig som gillar att arbeta med både människor och mat.

 • Organisationsförmåga
 • Pedagogisk förmåga
 • Samarbetsförmåga
 • Stresstålighet

   Genomsnittligt löneintervall

   28 000 - 43 600 SEK/mån


   Arbetsmarknadsprognos

   Låg konkurrens

   Arbetsuppgifter

   Lärare i hem- och konsumentkunskapn har ett brett ämne där många delar som är viktiga för att kunna sköta ett hem ingår. Det är inte bara matlagning, utan även rengöring, budgetering och konsumentlagar. Ämnet ger eleverna verktyg för att kunna ta hand om ett eget hem och ekonomi, men även för att medverka till en hållbar utveckling genom att göra medvetna val för egen och andras hälsa, ekonomi och miljö.

   Teori och praktik blandas för att ge eleverna en bred kunskap. Bakning och matlagning varvas med kunskaper om näringslära och hur man planerar och räknar ut kostnaden för olika måltider. Läraren handleder och ger tips och råd och under det praktiska arbetet, men har också teorilektioner om till exempel livsmedelshantering, miljömärkning, återvinning, mattraditioner och ekonomi och sparande. Eleverna får också lära sig hur olika redskap i hemmet används på ett säkert sätt samt olika metoder för tvätt och rengöring.

   Lärare i hem- och konsumentkunskapn undervisar också i konsumentekonomi - hur man får pengarna att räcka till och vilka rättigheter man har som konsument.

   I arbetet ingår också att köpa in de varor som behövs i undervisningen och se till att utrustningen i hemkunskapssalen är i gott skick.

   Lektionerna skall planeras och utvärderas. Elevernas kunskapsutveckling ska dokumenteras och betyg sättas. I lärarens arbete ingår, förutom undervisning, också mycket annat så som föräldramöten och kompetensutveckling. Lärare i hem- och konsumentkunskap arbetar ofta i arbetslag tillsammans med andra pedagoger på skolan. Läraren kan ha speciellt ansvar för en grupp elever som mentor eller klassföreståndare.

   Utbildningsvägar för lärare i hem- och konsumentkunskap

   Vill du studera till lärare i hem- och konsumentkunskap? Sök utbildningar i Utbildningsguidens sök utbildning för vuxna:

   Utbildning för vuxna (från 19 år)

   Utbildning för vuxna kan vara allt från komvux eller folkhögskola till högskola och universitet. Det finns flera utbildningsformer att välja bland för vuxna.

   Läs mer om olika utbildningsalternativ för vuxna:

   Gymnasieskolan (15-19 år)

   Gymnasieskolan kan förbereda för att börja jobba direkt efteråt eller för att fortsätta studera. Om du vill jobba direkt efter gymnasiet så kan du gå en yrkesutbildning för att komma in i den bransch du tycker är intressant.

   Här under hittar du länkar som kan hjälpa dig i ditt val: