Tunnplåtslagare

  (Baserad på data från Arbetsförmedlingen)
  Skapar föremål och detaljer av tunnplåt med ett sinne för form och ett praktiskt handlag.

  Tunnplåtslagaren arbetar med att skapa föremål och detaljer av tunnplåt. Ett sinne för form och ett praktiskt handlag är viktiga egenskaper hos tunnplåtslagaren. Arbetet kräver hantverksskicklighet, ett tekniskt intresse och ett matematiskt sinne.

  Förmågor som kan vara bra att ha:

  • Förmåga att följa regler och instruktioner
  • Noggrannhet
  • Resultatinriktad
  • Säkerhetsfokus

  Arbetsuppgifter

  Tunnplåtslagaren skapar föremål och detaljer med hjälp av ritningar. Det kan exempelvis vara fönsterpartier, tak eller fläkttrummor. Tunnplåtslagaren arbetar med rostfritt stål, aluminium och andra material. Tunnplåtslagaren skapar föremål och detaljer via dator eller med händerna, det innebär att det är viktigt att kunna arbeta både tekniskt och manuellt.

  Tunnplåtslagaren utgår ofta från en ritning och ett ritningsunderlag som beskriver föremålet/detaljen som ska tillverkas. Ibland är instruktionerna utförliga men ibland får man själv lösa uppgiften. Som tunnplåtslagare är det därför viktigt att vara kreativ och händig för att kunna lösa uppgifter själv.

  Ritningarna kan man programmera in i en dator som är kopplad till en maskin som skär till föremålet. I moderna anläggningar är tillverkningen helt eller delvis datorstyrd. Det kan vara en maskinställare eller produktionstekniker som skriver in måtten i dataprogrammet, men också tunnplåtslagaren. Utvecklingen går mot att tunnplåtslagaren också tar ansvar för programmeringsarbetet.

  Storleken på plåtbitarna programmeras in i dataprogrammet och överförs sedan till en stansmaskin som klipper ut bitar i rätt storlek. Traditionellt klipper eller skär man ut de plåtar som ska bearbetas manuellt med hjälp av mekaniska maskiner och eventuellt skärbrännare. Plåten bockas med olika bockmaskiner, som till exempel en kantpress, eventuella hål borrar man. Bitarna svetsas ihop och ytorna kan sedan slipas, putsas och poleras med slip- och putsmaskiner.

  Arbetsplats och lön

  Tunnplåtslagaren arbetar ofta på verkstäder inom industrin och kan även kallas för industriplåtslagare.

  Genomsnittligt löneintervall

  26 600 - 37 700 SEK/mån

  Statistik från Statistikmyndigheten SCB


  Hitta utbildning till detta yrke

  Olika utbildningsvägar till yrken

  Det kan finnas olika vägar fram till ett och samma yrke. Här kan du läsa om de olika utbildningsmöjligheterna och se vad som passar dig.

  För dig som ska välja gymnasieutbildning

  Vet du vad du vill jobba med? Kontakta studie- och yrkesvägledaren på din skola så får du hjälp att välja ett gymnasieprogram som ger dig rätt utbildning. Om du inte vet vad du vill arbeta med, välj ett program du tycker verkar intressant och roligt.

  Här under hittar du länkar till verktyg som kan hjälpa dig att komma vidare i ditt val.

  Senast uppdaterad 05 september 2022