BASERAT PÅ DATA FRÅN ARBETSFÖRMEDLINGEN

Turismyrken

Serviceyrken som skapar upplevelser åt turister och besökare.

  • Förmåga att ta ansvar
  • Serviceinriktad
  • Social förmåga

Genomsnittligt löneintervall

22 700 - 40 600 SEK/mån

Det kan vara både större och mindre möjligheter till arbete även i yrken där prognos saknas.

Arbetsuppgifter

Det finns oändligt många arbetsuppgifter för den som vill arbeta inom turistnäringen. Det är vanligt att själv ha möjlighet att skapa sin egen inriktning utifrån intresse och utbildning. Vildmarkskock, jaktguide, fiskeinstruktör, fjällguide, skidguide, skoterguide, ridtursguide, naturupplevelseguide, campingvärd, stugvärd och hotellvärd är bara ett litet urval av de yrkesinriktningar som finns.

Turister som besöker de olika platserna och attraktionerna kan både vara från utlandet, men även svenskar som vill se sig om i sitt eget land.

Arbetet kan bestå av att boka lokaler, mat och övernattning. Det kan också handla om att guida i ett visst naturområde och veta var det finns bra ridvägar eller jaktmarker, var man kan få se älg eller var abborren nappar bäst. Kanotpaddling, forsränning, fågelskådning, jakt, skoterutfärd eller vildmarksliv är sådant som också efterfrågas av turister. Man kan också driva campingplats eller vandrarhem.

Samtidigt inriktas turistbranschen mer och mer mot en ökad professionalism, vilket skapar ett behov av att rekrytera personer som kan arbeta med att utveckla långsiktiga strategier och ha förmågan att planera och organisera större evenemang. Kommuner eller hela länder har ofta strategier för hur de ska locka turister till just sitt område. Jobbet kan handla om att kläcka, planera och/eller genomföra olika idéer. Ofta ingår samarbete med det lokala näringslivet eller med olika organisationer.

I städerna är turismen ofta nära knuten till hotellboende och shoppingmöjligheter. Samtidigt utvecklas kulturturismen allt mer, som exempelvis i Ystad omkring fenomenet Kurt Wallander eller Ishotellet i Jukkasjärvi.

Utbildningsvägar för turismyrken

Gymnasieskolan är en bra utgångspunkt inför många turismyrken.

Förslag på utbildningsvägar efter gymnasiet

Det kan finnas olika utbildningsvägar att gå efter gymnasiet för att bli turismyrken till exempel

  • eftergymnasial utbildning.
  • Det finns många utbildningar inom universitet och högskola som ger utbildningar inom till exempel företagsekonomi, entreprenörskap och marknadsföring inriktade mot turism. Även yrkeshögskolan kan ha eftergymnasiala utbildningar inom turismområdet.
/