Turismyrken

  (Baserad på data från Arbetsförmedlingen)
  Serviceyrken som skapar upplevelser åt turister och besökare.

  Att arbeta inom turism kan vara att planera, marknadsföra eller genomföra aktiviteter för besökare, både i stort och i smått. Både turismen och resandet ökar i omfattning, och yrkesområdet ger stora möjligheter att själv skapa och utforma sitt arbete.

  Förmågor som kan vara bra att ha:

  • Förmåga att ta ansvar
  • Serviceinriktad
  • Social förmåga

  Arbetsuppgifter

  Det finns oändligt många arbetsuppgifter för den som vill arbeta inom turistnäringen. Det är vanligt att själv ha möjlighet att skapa sin egen inriktning utifrån intresse och utbildning. Vildmarkskock, jaktguide, fiskeinstruktör, fjällguide, skidguide, skoterguide, ridtursguide, naturupplevelseguide, campingvärd, stugvärd och hotellvärd är bara ett litet urval av de yrkesinriktningar som finns.

  Turister som besöker de olika platserna och attraktionerna kan både vara från utlandet, men även svenskar som vill se sig om i sitt eget land.

  Arbetet kan bestå av att boka lokaler, mat och övernattning. Det kan också handla om att guida i ett visst naturområde och veta var det finns bra ridvägar eller jaktmarker, var man kan få se älg eller var abborren nappar bäst. Kanotpaddling, forsränning, fågelskådning, jakt, skoterutfärd eller vildmarksliv är sådant som också efterfrågas av turister. Man kan också driva campingplats eller vandrarhem.

  Samtidigt inriktas turistbranschen mer och mer mot en ökad professionalism, vilket skapar ett behov av att rekrytera personer som kan arbeta med att utveckla långsiktiga strategier och ha förmågan att planera och organisera större evenemang. Kommuner eller hela länder har ofta strategier för hur de ska locka turister till just sitt område. Jobbet kan handla om att kläcka, planera och/eller genomföra olika idéer. Ofta ingår samarbete med det lokala näringslivet eller med olika organisationer.

  I städerna är turismen ofta nära knuten till hotellboende och shoppingmöjligheter. Samtidigt utvecklas kulturturismen allt mer, som exempelvis i Ystad omkring fenomenet Kurt Wallander eller Ishotellet i Jukkasjärvi.

  Arbetsplats och lön

  Yrken inom turism finns i hela världen, för den som har goda språkkunskaper.

  Genomsnittligt löneintervall

  22 700 - 40 600 SEK/mån

  Statistik från Statistikmyndigheten SCB


  Arbetsmarknadsprognos

  Hög konkurrens

  Prognos fram till 2026
  Statistik från Arbetsförmedlingen


  Hitta utbildning till detta yrke

  Olika utbildningsvägar till yrken

  Det kan finnas olika vägar fram till ett och samma yrke. Här kan du läsa om de olika utbildningsmöjligheterna och se vad som passar dig.

  För dig som ska välja gymnasieutbildning

  Vet du vad du vill jobba med? Kontakta studie- och yrkesvägledaren på din skola så får du hjälp att välja ett gymnasieprogram som ger dig rätt utbildning. Om du inte vet vad du vill arbeta med, välj ett program du tycker verkar intressant och roligt.

  Här under hittar du länkar till verktyg som kan hjälpa dig att komma vidare i ditt val.

  Senast uppdaterad 05 september 2022