BASERAT PÅ DATA FRÅN ARBETSFÖRMEDLINGEN
Barnmorska
Specialistsjuksköterska som hjälper ungdomar, kvinnor, blivande och nyblivna föräldrar och nyfödda.
- Empatisk förmåga
- Kommunikativ förmåga
- Noggrannhet
- Självständighet
- Uppmärksam
Genomsnittligt löneintervall
35 700 - 50 500 SEK/mån
Arbetsmarknadsprognos
Låg konkurrens ¨h3>
Arbetsuppgifter
Barnmorskan arbetar med graviditets- och förlossningsvård, preventivmedelsrådgivning, abortvård och gynekologiska hälsokontroller. De träffar ungdomar, kvinnor i olika åldrar, blivande och nyblivna föräldrar och nyfödda barn.
Vid en graviditet gör barnmorskan undersökningar för att kontrollera hur mamman och det väntade barnet mår. Barnmorskan stödjer och informerar de blivande föräldrarna om graviditet och föräldraskap. Att hålla i föräldrautbildningar ingår i arbetet.
På en förlossningsavdelning ansvarar barnmorskan för stöd och vård av mamman och hennes partner under födseln och under de första timmarna efter att barnet är fött. Kvinnan undersöks och barnets hjärtljud kontrolleras. Barnmorskan ger kvinnan smärtlindring vid behov, samt instruktioner och stöd under hela födseln. Efter förlossningen undersöker barnmorskan barnet och stödjer mamman vid första amningen.
På en BB-avdelning arbetar barnmorskan med eftervård och amningsrådgivning. Även på BB undersöker barnmorskan barnet och ger mamman omvårdnad. En stor del av arbetet handlar om att finnas till hands, ge råd och svara på frågor från mamman/föräldrarna.
Barnmorskan ger även råd och svarar på frågor om sex- och samlevnad, preventivmedel och sexuellt överförbara sjukdomar. Detta görs oftast på mottagningar för kvinnor och män eller på ungdomsmottagningar. Barnmorskan skriver också ut preventivmedel. Barnmorskan vårdar kvinnan i samband med abort.
Utbildningsvägar för barnmorska
Vill du studera till barnmorska? Sök utbildningar i Utbildningsguidens sök utbildning för vuxna:
Utbildning för vuxna (från 19 år)
Utbildning för vuxna kan vara allt från komvux eller folkhögskola till högskola och universitet. Det finns flera utbildningsformer att välja bland för vuxna.
Läs mer om olika utbildningsalternativ för vuxna:
Gymnasieskolan (15-19 år)
Gymnasieskolan kan förbereda för att börja jobba direkt efteråt eller för att fortsätta studera. Om du vill jobba direkt efter gymnasiet så kan du gå en yrkesutbildning för att komma in i den bransch du tycker är intressant.
Här under hittar du länkar som kan hjälpa dig i ditt val: