Brevbärare

  (Baserad på data från Arbetsförmedlingen)
  Ser till att posten kommer fram i tid och till rätt person, ett yrke för den som gillar högt tempo.

  Brevbärare arbetar med att sortera och dela ut post. Det är viktigt att posten kommer fram i tid och till rätt person. Därför måste brevbäraren vara bra på att hantera sin tid och kunna arbeta självständigt eftersom man ofta arbetar ensam. Utdelningen sker numera oftast i bil eller med moped, men ibland även med cykel eller till fots. Därför kan det vara bra att vara rörlig i jobbet.

  Förmågor som kan vara bra att ha:

  • God fysik
  • Koncentrationsförmåga
  • Koordinationsförmåga
  • Resultatinriktad
  • Stresstålighet

  Arbetsuppgifter

  Brevbärare börjar jobba tidigt på morgonen med att sortera dagens post. Därefter ger man sig ut på sin postrunda och delar ut posten. När posten från morgonen är utdelad återvänder man till kontoret för att sortera den del av morgondagens post som redan kommit.

  Brevbäraren delar ut post ensam och är ute i alla väder. Idag är det vanligast att man kör någon form av fordon, en bil eller moped när man delar ut posten. Därför är körkort ofta ett krav när man anställs. Men det är också vanligt att posten delas ut med hjälp av cykel eller genom att gå med en kärra, särskilt i tätorternas stadskärna.

  Till postterminalerna kommer post som ska sorteras för att fortsätta till olika delar av landet eller till olika utdelningsområden. Att ta hand om post som ska eftersändas ingår också i arbetet.

  Postsorterare organiserar posten före sortering och sköter brevsorteringsmaskinen. Det mesta av posten sorteras med hjälp av maskiner, men de brev som maskinen inte klarar av att hantera sorteras manuellt. Postsorterare kör truck när de lastar och lossar post.

  Genomsnittligt löneintervall

  23 000 - 29 900 SEK/mån

  Statistik från Statistikmyndigheten SCB


  Arbetsmarknadsprognos

  Hög konkurrens

  Prognos fram till 2026
  Statistik från Arbetsförmedlingen


  Hitta utbildning till detta yrke

  Olika utbildningsvägar till yrken

  Det kan finnas olika vägar fram till ett och samma yrke. Här kan du läsa om de olika utbildningsmöjligheterna och se vad som passar dig.

  För dig som ska välja gymnasieutbildning

  Vet du vad du vill jobba med? Kontakta studie- och yrkesvägledaren på din skola så får du hjälp att välja ett gymnasieprogram som ger dig rätt utbildning. Om du inte vet vad du vill arbeta med, välj ett program du tycker verkar intressant och roligt.

  Här under hittar du länkar till verktyg som kan hjälpa dig att komma vidare i ditt val.

  Senast uppdaterad 05 september 2022