BASERAT PÅ DATA FRÅN ARBETSFÖRMEDLINGEN

Brevbärare

Ser till att posten kommer fram i tid och till rätt person, ett yrke för den som gillar högt tempo.

 • God fysik
 • Koncentrationsförmåga
 • Koordinationsförmåga
 • Resultatinriktad
 • Stresstålighet

   Genomsnittligt löneintervall

   23 000 - 29 900 SEK/mån


   Arbetsmarknadsprognos

   Hög konkurrens

   Arbetsuppgifter

   Brevbärare börjar jobba tidigt på morgonen med att sortera dagens post. Därefter ger man sig ut på sin postrunda och delar ut posten. När posten från morgonen är utdelad återvänder man till kontoret för att sortera den del av morgondagens post som redan kommit.

   Brevbäraren delar ut post ensam och är ute i alla väder. Idag är det vanligast att man kör någon form av fordon, en bil eller moped när man delar ut posten. Därför är körkort ofta ett krav när man anställs. Men det är också vanligt att posten delas ut med hjälp av cykel eller genom att gå med en kärra, särskilt i tätorternas stadskärna.

   Till postterminalerna kommer post som ska sorteras för att fortsätta till olika delar av landet eller till olika utdelningsområden. Att ta hand om post som ska eftersändas ingår också i arbetet.

   Postsorterare organiserar posten före sortering och sköter brevsorteringsmaskinen. Det mesta av posten sorteras med hjälp av maskiner, men de brev som maskinen inte klarar av att hantera sorteras manuellt. Postsorterare kör truck när de lastar och lossar post.

   Utbildning för vuxna (från 19 år)

   Utbildning för vuxna kan vara allt från komvux eller folkhögskola till högskola och universitet. Det finns flera utbildningsformer att välja bland för vuxna.

   Läs mer om olika utbildningsalternativ för vuxna:

   Gymnasieskolan (15-19 år)

   Gymnasieskolan kan förbereda för att börja jobba direkt efteråt eller för att fortsätta studera. Om du vill jobba direkt efter gymnasiet så kan du gå en yrkesutbildning för att komma in i den bransch du tycker är intressant.

   Här under hittar du länkar som kan hjälpa dig i ditt val: