Städare

  (Baserad på data från Arbetsförmedlingen)
  Ett rörligt serviceyrke med stor variation, passar den som är noggrann och bra på att samarbeta.

  Städare är ett serviceyrke där arbetsuppgifterna varierar mellan arbetsplatserna, men även från dag till dag. Det kan vara kontorsstädning ena dagen och städning av passagerarbåtar dagen efter. För en effektiv städning krävs kunskap om olika material och rengöringsmetoder, samt god arbetsteknik. Ibland kombineras städning med andra arbetsuppgifter.

  Förmågor som kan vara bra att ha:

  • Kvalitetsinriktad
  • Samarbetsförmåga
  • Serviceinriktad

  Arbetsuppgifter

  Städare genomför många olika uppgifter för att hålla rent. Vid städning kan man damma, moppa golv, tömma papperskorgar och putsa fönster. Man kan göra rent på allt ifrån toaletter och omklädningsrum till trappuppgångar och matsalar. Olika städverktyg och rengöringsmedel används till olika ytor. På industrier eller i stora lokaler används ofta städmaskiner för till exempel golvrengöring.

  På en del arbetsplatser kombineras städningen med andra arbetsuppgifter. För att bredda arbetsuppgifterna och sin service knyter städföretagen ofta till sig andra uppdrag som till exempel arbete i telefonväxel eller reception. Det blir allt vanligare att företag och organisationer köper kompletta servicepaket, så kallade ”facilitet-service”. Där kan bland annat städning, arbete i telefonväxel och reception, vaktmästeri, postutdelning, gräsklippning, fruktleveranser och skötsel av kaffeautomater ingå i uppdraget.

  Städare kan även vara specialiserade på en viss sorts städning, till exempel fönsterputsning, industristädning eller städning av järnvägsvagnar, bussar och flygplan.

  Städare kan arbeta ensamma eller i team. På vissa arbetsplatser är städarna organiserade i arbetslag med eget ansvar för budget, kompetensutveckling och marknadsföring av sina tjänster.

  Arbetsplats och lön

  Städare är antingen anställda på det företag eller den organisation där städningen utförs eller av ett företag som utför städning. Städare behövs överallt på exempelvis skolor, sjukhus och hotell.

  Genomsnittligt löneintervall

  21 500 - 27 200 SEK/mån

  Statistik från Statistikmyndigheten SCB


  Arbetsmarknadsprognos

  Medelhög konkurrens

  Prognos fram till 2026
  Statistik från Arbetsförmedlingen


  Hitta utbildning till detta yrke

  Olika utbildningsvägar till yrken

  Det kan finnas olika vägar fram till ett och samma yrke. Här kan du läsa om de olika utbildningsmöjligheterna och se vad som passar dig.

  För dig som ska välja gymnasieutbildning

  Vet du vad du vill jobba med? Kontakta studie- och yrkesvägledaren på din skola så får du hjälp att välja ett gymnasieprogram som ger dig rätt utbildning. Om du inte vet vad du vill arbeta med, välj ett program du tycker verkar intressant och roligt.

  Här under hittar du länkar till verktyg som kan hjälpa dig att komma vidare i ditt val.

  Senast uppdaterad 05 september 2022