BASERAT PÅ DATA FRÅN ARBETSFÖRMEDLINGEN

Veterinär

Undersöker, ställer diagnos och behandlar sjuka och skadade sällskapsdjur, hästar och lantbruksdjur.

  • Empatisk förmåga
  • Kommunikativ förmåga
  • Noggrannhet
  • Samarbetsförmåga
  • Serviceinriktad

Genomsnittligt löneintervall

33 200 - 55 800 SEK/mån

Det kan vara både större och mindre möjligheter till arbete även i yrken där prognos saknas.

Arbetsuppgifter

Veterinärer arbetar bland annat med förebyggande djurhälsovård, djursjukvård, livsmedelshygien, djurskydd, forskning, laboratoriearbete och utbildning. Nedan beskrivs ett antal inriktningar.

Klinikveterinärer arbetar på djursjukhus och kliniker med förebyggande djurhälsovård och djursjukvård. De arbetar framförallt med hundar, katter och mindre sällskapsdjur. Klinikveterinärer har ett nära samarbete med djursjukskötare och djursjukvårdare. I arbetet ingår att undersöka, behandla och operera djur. De ställer diagnos och skriver ut läkemedel.

Distriktsveterinärer är anställda av Jordbruksverket och arbetar med lantbrukets djur, hästar och smådjur. Distriktsveterinärerna gör besök på gårdar, i stall och tar emot besök på mottagningar. De arbetar med djursjukvård, förebyggande djurhälsoarbete och smittskydd. Djursjukvård av lantbrukets djur kan även utföras av veterinärer med eget företag.

Officiella veterinärer arbetar med livsmedelskontroller på slakterier och andra anläggningar med livsmedelsproduktion. De spårar och förebygger smittsamma djursjukdomar och ansvarar för hygien- och köttkontroll. Officiella veterinärer kan även utföra gränskontroller när djur och djurprodukter importeras från länder utanför EU.

Länsveterinärer arbetar inom länsstyrelserna och har ett övergripande ansvar för bland annat djurskydd, livsmedel, foder och smittskydd hos djur. De utövar också tillsyn på länets klinikveterinärer och övrig djurhälsopersonal. Djurhälsoveterinärer är anställda vid husdjursföreningar och ger råd till lantbrukare om förebyggande djurhälsovård, seminverksamhet, djurskötsel, utfodring och hygien.

Utbildningsvägar för veterinär

Yrket kräver eftergymnasial utbildning på högskole- eller universitetsnivå.

Förslag på utbildningsvägar efter gymnasiet

Det kan finnas olika utbildningsvägar att gå efter gymnasiet för att bli veterinär till exempel

  • eftergymnasial utbildning.
  • Utbildningen till veterinär omfattar 5,5 års universitetsstudier och finns vid Sveriges lantbruksuniversitet (SLU) i Uppsala. Kontakta SLU för mer information. Legitimerade veterinärer kan vidareutbilda sig och bli specialister på sjukdomar hos hund och katt, häst, nötkreatur, gris och livsmedelshygien. Utbildningen drivs av Sveriges Veterinärmedicinska Sällskap på uppdrag av Jordbruksverket.
/