BASERAT PÅ DATA FRÅN ARBETSFÖRMEDLINGEN

Kurator

Orienterar människor, både barn, vuxna och äldre, genom samhällets svårigheter och möjligheter.

  • Empatisk förmåga
  • Problemlösningsförmåga
  • Psykisk stabilitet
  • Tålamod
  • Uppmärksam

Genomsnittligt löneintervall

31 300 - 39 900 SEK/mån

På 2 års sikt bedömer Arbetsförmedlingen att möjligheterna till arbete för kuratorer kommer vara stora. Möjligheterna till arbete inom yrket ökar om du har relevanta certifikat, behörigheter eller yrkesbevis.

Arbetsuppgifter

Som kurator möter man människor som behöver råd, stöd och hjälp att lösa olika sorters problem. Genom samtal försöker kuratorn fånga in problemet, och sedan tillsammans med klienten komma fram till lösningar.

I arbetet råder sekretess, det innebär att man inte får föra vidare det man får veta under samtalen. En sjukhuskurator arbetar med att göra utredningar kring patienters situation. Det kan till exempel gälla rehabilitering efter sjukdom, men också hur man ska lösa ett framtida boende eller att utreda behov av assistans från kommunen.

En viktig del av arbetet är att förmedla information om samhällets olika möjligheter att ge hjälp och stöd. I arbetet har man mycket kontakt med anhöriga till patienterna, med vårdpersonalen på sjukhuset, socialtjänsten i kommunen eller försäkringskassan.

Man arbetar även med krisbearbetning eller stödsamtal, bland annat för patienter med kroniska sjukdomar. Man arbetar också med förebyggande arbete, ofta tillsammans med annan vårdpersonal, till exempel för att minska fysisk eller psykisk ohälsa bland ungdomar.

En skolkurator arbetar med både elever, personal på skolan och föräldrar. Arbetet är fokuserat på att stödja och samtala med elever som har det svårt med skolarbetet eller med den psykosociala miljön i skolan. Vanliga arbetsuppgifter för en skolkurator kan vara att ha samtal med elever om deras livssituation och att arbeta för bättre studiemotivation. Det kan också handla om att handleda skolans personal eller att hjälpa till med kontakter med andra myndigheter.

Skolkuratorns arbete kan också vara förebyggande, till exempel arbete med att förebygga mobbing. Man ger även råd och hjälp för att förbättra skolmiljön. I arbetet ingår mycket samarbete med föräldrar, lärare, skolsköterska, elevvårdsteam och ibland även med studie-och yrkesvägledaren.

Utbildningsvägar för kurator

Yrket kräver eftergymnasial utbildning på högskole- eller universitetsnivå.

Förslag på utbildningsvägar efter gymnasiet

Det kan finnas olika utbildningsvägar att gå efter gymnasiet för att bli kurator till exempel

  • eftergymnasial utbildning.
  • Kuratorer har ofta en socionomexamen med en vidareutbildning i socialt arbete eller socialt behandlingsarbete. Även examen inom socialpedagogik kan vara en ingång till yrket. Det finns även kuratorer med en beteendevetenskaplig utbildningsbakgrund. Socionomprogrammet ges inom högskolan och omfattar 3,5 år. Utbildningen ges på ett flertal orter och utbildningens inriktning varierar. Det finns också masterutbildningar inom Socionomprogrammet. Dessa ger fördjupade ämneskunskaper och kan vara forskningsförberedande. I vissa fall krävs yrkeserfarenhet för att bli antagen till dessa utbildningar. Många kuratorer har också utbildning i psykoterapi. Utbildning i grundläggande psykoterapi kan till exempel finnas vid vissa landsting.
/