BASERAT PÅ DATA FRÅN ARBETSFÖRMEDLINGEN

Illustratör

Visuell kommunikatör som underhåller, fångar uppmärksamhet eller förtydligar budskap med illustrationer.

 • Kommunikativ förmåga
 • Konstnärlig förmåga
 • Serviceinriktad
 • Stresstålighet

   Arbetsuppgifter

   Illustratörer arbetar med visuell kommunikation. Illustrationer samspelar med texter och syftar till att informera, underhålla, fånga uppmärksamhet eller förtydliga ett budskap.

   Det är vanligt att illustratörer specialiserar sig inom ett område. De kan exempelvis illustrera böcker, tidningar, motiv som trycks på kläder, reklam- och informationsmaterial, teknik, animerad film, dataspel, porträtt och rörlig media. Att illustrera läroböcker är ett vanligt arbetsområde, ett annat är nyhetsgrafik.

   Tekniska illustratörer arbetar med tekniska illustrationer. Det kan exempelvis handla om att illustrera industriprodukter i manualer och bruksanvisningar. De arbetar efter tydliga och tekniskt korrekta avbildningar.

   En illustratör behöver kunna hantera den digitala tekniken och dess utveckling. Designprogrammen förändras och uppdateras hela tiden. Många illustratörer producerar sina bilder digitalt. En del illustrerar på papper, scannar in bilderna i datorn och levererar dem digitalt.

   Serietecknare tecknar serier till bland annat serietidningar. En del följer ett färdigt manus medan andra skriver sina egna manus. En del serietecknare gör politiska skämtteckningar åt tidningar.

   En illustratör som arbetar med animering av filmer och dataspel kallas vanligtvis för animatör. Det finns också illustratörer som arbetar med rörlig bild utan att animera. Illustratörer kan exempelvis arbeta med för- och eftertexter till filmer och vinjetter till TV-program.

   Utbildningsvägar för illustratör

   Vill du studera till illustratör? Sök utbildningar i Utbildningsguidens sök utbildning för vuxna:

   Utbildning för vuxna (från 19 år)

   Utbildning för vuxna kan vara allt från komvux eller folkhögskola till högskola och universitet. Det finns flera utbildningsformer att välja bland för vuxna.

   Läs mer om olika utbildningsalternativ för vuxna:

   Gymnasieskolan (15-19 år)

   Gymnasieskolan kan förbereda för att börja jobba direkt efteråt eller för att fortsätta studera. Om du vill jobba direkt efter gymnasiet så kan du gå en yrkesutbildning för att komma in i den bransch du tycker är intressant.

   Här under hittar du länkar som kan hjälpa dig i ditt val: