Grovarbetare

  (Baserad på data från Arbetsförmedlingen)
  Håller ordning på material och underlättar byggnadsarbetet för andra yrkesgrupper.

  Grovarbetare arbetar med att röja, riva och hantera material på byggarbetsplatser. Det handlar ofta om arbete vid byggnader och anläggningar som ska byggas om, renoveras eller rivas. Grovarbetaren är ofta hantlangare till andra yrkesgrupper. Grovarbetare assisterar också vid maskinellt schaktarbete. Arbetet kan stundtals vara tungt och kräver god fysik.

  Förmågor som kan vara bra att ha:

  • God fysik
  • Organisationsförmåga
  • Problemlösningsförmåga
  • Social förmåga

  Arbetsuppgifter

  Grovarbetare arbetar med att röja, riva och hantera material på byggarbetsplatser. Det är vanligt att grovarbetaren är hantlangare till andra yrkesgrupper. Som hantlangare ingår det i arbetsuppgifterna att serva maskiner, ta emot material och se till att materialet kommer till rätt plats på bygget.

  Grovstädning av byggarbetsplatser och miljösortering av byggavfall ingår ofta i arbetsuppgifterna. Grovarbetare assisterar även vid maskinellt schaktarbete på bygg- och anläggningsarbeten.

  Grovarbetare kan även arbeta med förrådshantering, exempelvis på en anläggningsenhet. Arbetet kan bland annat innebära att se till att reservdelar, maskiner och annan utrustning fungerar och finns tillgänglig för olika yrkesgrupper i en verksamhet.

  Arbetsplats

  Arbetsplatsen för grovarbetare kan vara byggen, vägarbeten eller gruvor. Grovarbetare är anställda av bygg- och anläggningsföretag eller av bemanningsföretag som hyr ut personal till olika uppdrag. Hantlangare eller förrådsarbetare är andra vanliga yrkestitlar för grovarbetare.


  Hitta utbildning till detta yrke

  Olika utbildningsvägar till yrken

  Det kan finnas olika vägar fram till ett och samma yrke. Här kan du läsa om de olika utbildningsmöjligheterna och se vad som passar dig.

  För dig som ska välja gymnasieutbildning

  Vet du vad du vill jobba med? Kontakta studie- och yrkesvägledaren på din skola så får du hjälp att välja ett gymnasieprogram som ger dig rätt utbildning. Om du inte vet vad du vill arbeta med, välj ett program du tycker verkar intressant och roligt.

  Här under hittar du länkar till verktyg som kan hjälpa dig att komma vidare i ditt val.

  Senast uppdaterad 05 september 2022