BASERAT PÅ DATA FRÅN ARBETSFÖRMEDLINGEN

Grovarbetare

Håller ordning på material och underlättar byggnadsarbetet för andra yrkesgrupper.

 • God fysik
 • Organisationsförmåga
 • Problemlösningsförmåga
 • Social förmåga

   Arbetsuppgifter

   Grovarbetare arbetar med att röja, riva och hantera material på byggarbetsplatser. Det är vanligt att grovarbetaren är hantlangare till andra yrkesgrupper. Som hantlangare ingår det i arbetsuppgifterna att serva maskiner, ta emot material och se till att materialet kommer till rätt plats på bygget.

   Grovstädning av byggarbetsplatser och miljösortering av byggavfall ingår ofta i arbetsuppgifterna. Grovarbetare assisterar även vid maskinellt schaktarbete på bygg- och anläggningsarbeten.

   Grovarbetare kan även arbeta med förrådshantering, exempelvis på en anläggningsenhet. Arbetet kan bland annat innebära att se till att reservdelar, maskiner och annan utrustning fungerar och finns tillgänglig för olika yrkesgrupper i en verksamhet.

   Utbildningsvägar för grovarbetare

   Utbildning finns på gymnasiet och komvux. Utbildning kan också finnas på yrkeshögskolan och som arbetsmarknadsutbildning.

   Utbildning för vuxna (från 19 år)

   Utbildning för vuxna kan vara allt från komvux eller folkhögskola till högskola och universitet. Det finns flera utbildningsformer att välja bland för vuxna.

   Läs mer om olika utbildningsalternativ för vuxna:

   Gymnasieskolan (15-19 år)

   Gymnasieskolan kan förbereda för att börja jobba direkt efteråt eller för att fortsätta studera. Om du vill jobba direkt efter gymnasiet så kan du gå en yrkesutbildning för att komma in i den bransch du tycker är intressant.

   Här under hittar du länkar som kan hjälpa dig i ditt val: