Håltagare
(Baserad på data från Arbetsförmedlingen)
Åker ut till olika platser och gör hål i byggnadsmaterial med avancerad teknisk utrustning.
Håltagare arbetar med att ta upp hål i olika byggmaterial som betong, tegel och sten. Håltagning görs bland annat för att ledningar och rör ska kunna dras igenom byggdelar eller där nya dörrar och fönster ska installeras. Håltagaren arbetar oftast med ombyggnationer och nyproduktion, men även inom rivning där man av olika skäl måste montera ned hela eller delar av byggnader.
Förmågor som kan vara bra att ha:
- Förmåga att vara flexibel
- Problemlösningsförmåga
- Självständighet
Arbetsuppgifter
Håltagarens arbetsuppgift är att ta upp hål i olika byggmaterial som betong, tegel och sten. Borrning och vägg- och golvsågning är de vanligaste uppgifterna. I arbetet använder sig håltagaren främst av avancerad, teknisk utrustning som diamantborr (kärnborr) och specialsågar. I arbetet ingår att montera, hantera och underhålla utrustningen.
Håltagare arbetar framförallt med ombyggnation av hus, men även med nyproduktion och rivningsarbeten. Håltagning görs bland annat för att ledningar och rör ska kunna dras igenom väggar och golv, men även för öppningar där nya dörrar, fönster och hissar ska installeras. Håltagning kan också behövas vid felgjutningar på byggarbetsplatser. Vid rivningsarbeten utför håltagaren arbeten där hela eller delar av byggnader ska monteras ned.
Arbetsplats och lön
Håltagare arbetar vanligtvis i mindre håltagningsföretag som utför uppdrag åt byggföretag.
Genomsnittligt löneintervall
28 000 - 40 700 SEK/mån
Statistik från Statistikmyndigheten SCB
Arbetsmarknadsprognos
Medelhög konkurrens
Prognos fram till 2026
Statistik från Arbetsförmedlingen
Hitta utbildning till detta yrke
Olika utbildningsvägar till yrken
Det kan finnas olika vägar fram till ett och samma yrke. Här kan du läsa om de olika utbildningsmöjligheterna och se vad som passar dig.
För dig som ska välja gymnasieutbildning
Vet du vad du vill jobba med? Kontakta studie- och yrkesvägledaren på din skola så får du hjälp att välja ett gymnasieprogram som ger dig rätt utbildning. Om du inte vet vad du vill arbeta med, välj ett program du tycker verkar intressant och roligt.
Här under hittar du länkar till verktyg som kan hjälpa dig att komma vidare i ditt val.
-
Vad lär du dig?
Gymnasieskolans program
-
Stressad över gymnasievalet?
Ta reda på fakta
-
Hitta kontaktuppgifter
Kontakta en studie- och yrkesvägledare