BASERAT PÅ DATA FRÅN ARBETSFÖRMEDLINGEN

Parkarbetare och trädgårdsanläggare

Praktiska yrken för den som vill skapa vackra miljöer och trivs utomhus.

  • God fysik
  • Initiativförmåga
  • Kvalitetsinriktad
  • Samarbetsförmåga
  • Serviceinriktad

Genomsnittligt löneintervall

23 000 - 33 000 SEK/mån


Arbetsmarknadsprognos på 2 års sikt

Stora möjligheter till jobb

På 2 års sikt bedömer Arbetsförmedlingen att möjligheterna till arbete för trädgårdsanläggare kommer vara stora. Möjligheterna till arbete inom yrket ökar om du har relevanta certifikat, behörigheter eller yrkesbevis.

Arbetsuppgifter

Parkarbetare arbetar med att sköta och underhålla utemiljöer i städer såsom parker, lekplatser eller badplatser. Grunden i arbetet är att skapa vackra miljöer för människor att vistas i.

Arbetsuppgifterna varierar med årstiderna. Under vår och sommar arbetar man med anläggning och skötsel av utemiljöer. Man planterar sommarblommor, gödslar, vattnar och klipper gräsmattor, rensar bort ogräs, förebygger sjukdomar på växterna och beskär träd och buskar.

Under vintermånaderna röjer man bort snö (ofta med traktor), sandar, spolar isbanor, underhåller och reparerar lekredskap och staket. Man kan också arbeta med anläggning av nya utemiljöer.

Om man arbetar med större tyngdpunkt mot anläggningsarbete, att skapa nya utemiljöer, kan man kallas trädgårdsanläggare. Arbetet kan innebära att bygga murar, lägga plattor eller att montera lekutrustningar på lekplatser. Andra uppgifter kan vara att montera staket eller bygga dammar, sår gräs, planterar träd, buskar eller blommande växter.

Som trädgårdsanläggningsarbetare arbetar man även med privata trädgårdar och parker, bostadsgårdar eller idrottsplatser.

Både park och trädgårdsanläggningsarbetare använder maskiner såsom traktorer eller gräsklippare och olika handredskap i sitt arbete.

Trädgårdsmästare leder arbetet vid trädgårdsföretag eller parkanläggningar. De har ofta ansvar för att organisera och planera, men deltar också i det dagliga arbetet. Det är också vanligt att man är anställd inom handel som specialist på till exempel stora Trädgårdscenter.

Man kan också arbeta som kyrkogårdsarbetare. Förutom skötsel av utemiljön på kyrkogården kan det ingå i arbetsuppgifterna att gräva gravar. De som arbetar med anläggning och skötsel av miljön på golfbanor och kallas ofta för golfbanearbetare.

Arborister är trädvårdsspecialister som vårdar, beskär och fäller träd i städer eller trädgårdar. Arborister arbetar för att träden skall vara säkra, vackra, problemfria och leva länge. Den vanligaste uppgiften är så kallad kronrensning, vilket innebär att man tar bort döda, skadade eller sjuka grenar.

Utbildningsvägar för parkarbetare och trädgårdsanläggare

Utbildningskraven för parkarbetare och trädgårdsanläggare varierar. Vanligtvis krävs utbildning på gymnasial eller eftergymnasial nivå. För enklare säsongsarbete krävs ibland ingen utbildning eller erfarenhet alls.

Förslag på utbildningsvägar efter gymnasiet

Det kan finnas olika utbildningsvägar att gå efter gymnasiet för att bli parkarbetare och trädgårdsanläggare till exempel

  • eftergymnasial utbildning
  • Utbildning finns också inom Yrkeshögskolan. Vänd dig till utbildningsanordnare för aktuell information. Även utbildning till arborist och trädgårdsmästare finns inom Yrkeshögskolan. Högskoleutbildning kan vara ett alternativ för de som vill driva eget företag inom trädgårdsanläggning. Sådan finns på till exempel landskapsingenjörsprogrammet vid Sveriges Lantbruksuniversitet. Där finns även utbildning till trädgårdsingenjör. Utbildningen är tre år lång och har två inriktningar: design och odling.
  • arbetsmarknadsutbildning
  • En alternativ väg till grundutbildning kan vara via en arbetsmarknadsutbildning.
  • vuxenutbildning.
  • Det kan även finnas kommunala vuxenutbildningar inom området. Kontakta din kommun för frågor om vuxenutbildning.
/