BASERAT PÅ DATA FRÅN ARBETSFÖRMEDLINGEN

Parkarbetare och trädgårdsanläggare

Praktiska yrken för den som vill skapa vackra miljöer och trivs utomhus.

 • God fysik
 • Initiativförmåga
 • Kvalitetsinriktad
 • Samarbetsförmåga
 • Serviceinriktad

   Genomsnittligt löneintervall

   23 000 - 33 000 SEK/mån


   Arbetsmarknadsprognos

   Medelhög konkurrens på 5 års sikt

   Arbetsuppgifter

   Parkarbetare arbetar med att sköta och underhålla utemiljöer i städer såsom parker, lekplatser eller badplatser. Grunden i arbetet är att skapa vackra miljöer för människor att vistas i.

   Arbetsuppgifterna varierar med årstiderna. Under vår och sommar arbetar man med anläggning och skötsel av utemiljöer. Man planterar sommarblommor, gödslar, vattnar och klipper gräsmattor, rensar bort ogräs, förebygger sjukdomar på växterna och beskär träd och buskar.

   Under vintermånaderna röjer man bort snö (ofta med traktor), sandar, spolar isbanor, underhåller och reparerar lekredskap och staket. Man kan också arbeta med anläggning av nya utemiljöer.

   Om man arbetar med större tyngdpunkt mot anläggningsarbete, att skapa nya utemiljöer, kan man kallas trädgårdsanläggare. Arbetet kan innebära att bygga murar, lägga plattor eller att montera lekutrustningar på lekplatser. Andra uppgifter kan vara att montera staket eller bygga dammar, sår gräs, planterar träd, buskar eller blommande växter.

   Som trädgårdsanläggningsarbetare arbetar man även med privata trädgårdar och parker, bostadsgårdar eller idrottsplatser.

   Både park och trädgårdsanläggningsarbetare använder maskiner såsom traktorer eller gräsklippare och olika handredskap i sitt arbete.

   Trädgårdsmästare leder arbetet vid trädgårdsföretag eller parkanläggningar. De har ofta ansvar för att organisera och planera, men deltar också i det dagliga arbetet. Det är också vanligt att man är anställd inom handel som specialist på till exempel stora Trädgårdscenter.

   Man kan också arbeta som kyrkogårdsarbetare. Förutom skötsel av utemiljön på kyrkogården kan det ingå i arbetsuppgifterna att gräva gravar. De som arbetar med anläggning och skötsel av miljön på golfbanor och kallas ofta för golfbanearbetare.

   Arborister är trädvårdsspecialister som vårdar, beskär och fäller träd i städer eller trädgårdar. Arborister arbetar för att träden skall vara säkra, vackra, problemfria och leva länge. Den vanligaste uppgiften är så kallad kronrensning, vilket innebär att man tar bort döda, skadade eller sjuka grenar.

   Utbildningsvägar för parkarbetare och trädgårdsanläggare

   Vill du studera till parkarbetare och trädgårdsanläggare? Sök utbildningar i Utbildningsguidens sök utbildning för vuxna:

   Utbildning för vuxna (från 19 år)

   Utbildning för vuxna kan vara allt från komvux eller folkhögskola till högskola och universitet. Det finns flera utbildningsformer att välja bland för vuxna.

   Läs mer om olika utbildningsalternativ för vuxna:

   Gymnasieskolan (15-19 år)

   Gymnasieskolan kan förbereda för att börja jobba direkt efteråt eller för att fortsätta studera. Om du vill jobba direkt efter gymnasiet så kan du gå en yrkesutbildning för att komma in i den bransch du tycker är intressant.

   Här under hittar du länkar som kan hjälpa dig i ditt val: