BASERAT PÅ DATA FRÅN ARBETSFÖRMEDLINGEN

Fritidsledare

Yrket där du möter ungdomar på ett aktivt sätt, på utflykter, spel, idrott eller andra aktiviteter.

  • Empatisk förmåga
  • Förtroendeingivande
  • Initiativförmåga
  • Kreativ förmåga
  • Social förmåga

Genomsnittligt löneintervall

22 300 - 34 200 SEK/mån

På 2 års sikt bedömer Arbetsförmedlingen att möjligheterna till arbete för fritidsledare kommer vara små till medelstora. Möjligheterna till arbete inom yrket ökar om du har relevanta certifikat, behörigheter eller yrkesbevis.

Arbetsuppgifter

Fritidsledarens roll är att skapa en aktiv och meningsfull fritid för deltagarna i den verksamhet man arbetar inom. Det kan exempelvis innebära att man arrangerar olika typer av aktiviteter som temakvällar, utflykter eller kursverksamheter. Det kan handla om bakning, dans, konst eller sport. Deltagarna i verksamheten är ofta med och styr innehållet.

En del av arbetet är att se deltagarnas egna förmågor och styrkor. Fritidsledaren ska uppmuntra och inspirera deltagarna till aktivitet och deltagande i verksamheten. Fritidsledaren kan ha en coachande och stöttande roll i syfte att få deltagarna att delta i verksamhetens olika aktiviteter och arrangemang. Även utveckling och planering av verksamheten ingår i arbetsuppgifterna.

Fritidsledaren är inom barn- och ungdomsverksamheten en vuxen förebild som ska stötta barnen och ungdomarna i deras utveckling. Man hjälper deltagarna att skapa trygga och fungerande relationer mellan varandra samt skapa en positiv tillvaro och fritid. Det är därför viktigt att fritidsledaren är en trygg förebild för deltagarna i verksamheten.

Inom verksamheter där målgruppen är pensionärer eller vuxna är fritidsledarens roll likvärdig. Man utvecklar, arrangerar och leder olika typer av aktiviteter, utflykter eller kursverksamheter. Fritidsledaren kan ha likt inom barn- och ungdomsverksamheten en relationsbyggande roll och skapa trygga förutsättningar för en aktiv fritid.

Utbildningsvägar för fritidsledare

Yrket kräver eftergymnasial utbildning upp till två år.

Förslag på utbildningsvägar efter gymnasiet

Det kan finnas olika utbildningsvägar att gå efter gymnasiet för att bli fritidsledare till exempel

  • eftergymnasial utbildning
  • Fritidsledare utbildas vid folkhögskolan och utbildningen finns på många platser i landet. Utbildningen är två år och har olika inriktning vid olika skolor.
  • vuxenutbildning.
  • Det finns även vuxenutbildningar inom vissa kommuner med inriktning fritidsledare. Kontakta din kommun för mer information om vuxenutbildning.
/