BASERAT PÅ DATA FRÅN ARBETSFÖRMEDLINGEN

Lagerarbetare

Ett yrke med tempo där man ser till att olika produkter transporteras till rätt butiker och kunder.

  • Förmåga att vara flexibel
  • Serviceinriktad
  • Säkerhetsfokus

      Genomsnittligt löneintervall

      22 400 - 36 000 SEK/mån


      Arbetsmarknadsprognos

      Hög konkurrens

      Arbetsuppgifter

      Lagerarbetare arbetar med att ta emot och/eller skicka vidare varor. De huvudsakliga arbetsuppgifterna handlar om att plocka, packa och färdigställa olika varor till kunder enligt en orderlista. Varorna som hanteras kan vara allt från bildelar till livsmedel. Nedan följer exempel på hur man kan arbeta som en lagerarbetare.

      En varumottagare tar emot varor via automatiska band, eller via portar och lastluckor, och kontrollerar att det är rätt produkt och mängd. Samma person registrerar sedan produkterna och letar upp en plats med hjälp av en dator, dit lyfts produkterna automatiskt med kranar eller en truck. Om något fattas eller är fel noterar varumottagaren det eller kontaktar leverantören.

      Vid utleverans plockar orderexpeditören sedan fram varorna enligt en kundorder, vilket kan ske med hjälp av en truck. Ibland används en Pick-by-Voice, denna dator meddelar vilken gång och vilken plats på lagret varan ska hämtas ifrån. Varorna packas och när ordern är färdig noterar orderexpeditören ordern i datorn. Varorna plockas sedan ut från lagret med hjälp av ett automatiserat system. Slutligen förpackas och lastas varorna på en lastbil.

      Arbetsuppgifter och hjälpmedel kan skilja sig åt beroende på var man arbetar. Många företag vill att man lär sig olika arbetsuppgifter eftersom lagerarbetaren kan få rotera mellan olika avdelningar och stationer. Truckkörning eller körning av travers (kran) ingår ofta i arbetet. Exempel på andra uppgifter är ompackning, avfallshantering samt inventering där man räknar och registrerar kundens varor.

      Utbildning för vuxna (från 19 år)

      Utbildning för vuxna kan vara allt från komvux eller folkhögskola till högskola och universitet. Det finns flera utbildningsformer att välja bland för vuxna.

      Läs mer om olika utbildningsalternativ för vuxna:

      Gymnasieskolan (15-19 år)

      Gymnasieskolan kan förbereda för att börja jobba direkt efteråt eller för att fortsätta studera. Om du vill jobba direkt efter gymnasiet så kan du gå en yrkesutbildning för att komma in i den bransch du tycker är intressant.

      Här under hittar du länkar som kan hjälpa dig i ditt val: