BASERAT PÅ DATA FRÅN ARBETSFÖRMEDLINGEN

Maskinoperatör inom trävaruindustrin

Sköter och övervakar maskiner som bearbetar och tillverkar olika typer av träprodukter.

 • Kvalitetsinriktad
 • Noggrannhet
 • Resultatinriktad
 • Samarbetsförmåga
 • Stresstålighet

   Genomsnittligt löneintervall

   25 400 - 33 600 SEK/mån


   Arbetsmarknadsprognos

   Hög konkurrens

   Arbetsuppgifter

   Arbetet som maskinoperatör innebär i huvudsak att övervaka en eller flera maskiner som tillverkar olika typer av produkter. Man kan antingen sköta maskinerna manuellt eller genom att programmera en dator som i sin tur styr maskinerna. Man kan till exempel arbeta som verkstadssnickare/maskinsnickare och tillverkar då möbler, inredningssnickerier, fönster, dörrar och andra typer av produkter i större eller mindre serier.

   Oftast finns datorstöd som styr maskinerna, mäter värden i produktionen samt bearbetar informationen från mätningarna. Maskinoperatören bevakar att inställningarna av olika data som till exempel tider, tryck eller temperaturer i produktionen är de rätta. I arbetet kan också ingå att kontrollera att de produkter som tillverkas får rätt kvalitet och är fria från fel.

   Utbildningsvägar för maskinoperatör inom trävaruindustrin

   Vill du studera till maskinoperatör inom trävaruindustrin? Sök utbildningar i Utbildningsguidens sök utbildning för vuxna:

   Utbildning för vuxna (från 19 år)

   Utbildning för vuxna kan vara allt från komvux eller folkhögskola till högskola och universitet. Det finns flera utbildningsformer att välja bland för vuxna.

   Läs mer om olika utbildningsalternativ för vuxna:

   Gymnasieskolan (15-19 år)

   Gymnasieskolan kan förbereda för att börja jobba direkt efteråt eller för att fortsätta studera. Om du vill jobba direkt efter gymnasiet så kan du gå en yrkesutbildning för att komma in i den bransch du tycker är intressant.

   Här under hittar du länkar som kan hjälpa dig i ditt val: