Maskinoperatör inom trävaruindustrin
(Baserad på data från Arbetsförmedlingen)
Sköter och övervakar maskiner som bearbetar och tillverkar olika typer av träprodukter.
Maskinoperatörer inom träindustrin sköter och övervakar maskiner som på olika sätt bearbetar trä. Det kan till exempel vara sågar, hyvlar, slipar eller svarvar. Arbetet innebär i huvudsak att övervaka en eller flera maskiner så att produktionen fungerar och åtgärda problem som kan uppstå.
Förmågor som kan vara bra att ha:
- Kvalitetsinriktad
- Noggrannhet
- Resultatinriktad
- Samarbetsförmåga
- Stresstålighet
Arbetsuppgifter
Arbetet som maskinoperatör innebär i huvudsak att övervaka en eller flera maskiner som tillverkar olika typer av produkter. Man kan antingen sköta maskinerna manuellt eller genom att programmera en dator som i sin tur styr maskinerna. Man kan till exempel arbeta som verkstadssnickare/maskinsnickare och tillverkar då möbler, inredningssnickerier, fönster, dörrar och andra typer av produkter i större eller mindre serier.
Oftast finns datorstöd som styr maskinerna, mäter värden i produktionen samt bearbetar informationen från mätningarna. Maskinoperatören bevakar att inställningarna av olika data som till exempel tider, tryck eller temperaturer i produktionen är de rätta. I arbetet kan också ingå att kontrollera att de produkter som tillverkas får rätt kvalitet och är fria från fel.
Arbetsplats och lön
Maskinoperatörer arbetar på industriföretag.
Genomsnittligt löneintervall
25 400 - 33 600 SEK/mån
Statistik från Statistikmyndigheten SCB
Arbetsmarknadsprognos
Hög konkurrens
Prognos fram till 2026
Statistik från Arbetsförmedlingen
Hitta utbildning till detta yrke
Olika utbildningsvägar till yrken
Det kan finnas olika vägar fram till ett och samma yrke. Här kan du läsa om de olika utbildningsmöjligheterna och se vad som passar dig.
För dig som ska välja gymnasieutbildning
Vet du vad du vill jobba med? Kontakta studie- och yrkesvägledaren på din skola så får du hjälp att välja ett gymnasieprogram som ger dig rätt utbildning. Om du inte vet vad du vill arbeta med, välj ett program du tycker verkar intressant och roligt.
Här under hittar du länkar till verktyg som kan hjälpa dig att komma vidare i ditt val.
-
Vad lär du dig?
Gymnasieskolans program
-
Stressad över gymnasievalet?
Ta reda på fakta
-
Hitta kontaktuppgifter
Kontakta en studie- och yrkesvägledare