Maskinoperatör inom trävaruindustrin

  (Baserad på data från Arbetsförmedlingen)
  Sköter och övervakar maskiner som bearbetar och tillverkar olika typer av träprodukter.

  Maskinoperatörer inom träindustrin sköter och övervakar maskiner som på olika sätt bearbetar trä. Det kan till exempel vara sågar, hyvlar, slipar eller svarvar. Arbetet innebär i huvudsak att övervaka en eller flera maskiner så att produktionen fungerar och åtgärda problem som kan uppstå.

  Förmågor som kan vara bra att ha:

  • Kvalitetsinriktad
  • Noggrannhet
  • Resultatinriktad
  • Samarbetsförmåga
  • Stresstålighet

  Arbetsuppgifter

  Arbetet som maskinoperatör innebär i huvudsak att övervaka en eller flera maskiner som tillverkar olika typer av produkter. Man kan antingen sköta maskinerna manuellt eller genom att programmera en dator som i sin tur styr maskinerna. Man kan till exempel arbeta som verkstadssnickare/maskinsnickare och tillverkar då möbler, inredningssnickerier, fönster, dörrar och andra typer av produkter i större eller mindre serier.

  Oftast finns datorstöd som styr maskinerna, mäter värden i produktionen samt bearbetar informationen från mätningarna. Maskinoperatören bevakar att inställningarna av olika data som till exempel tider, tryck eller temperaturer i produktionen är de rätta. I arbetet kan också ingå att kontrollera att de produkter som tillverkas får rätt kvalitet och är fria från fel.

  Arbetsplats och lön

  Maskinoperatörer arbetar på industriföretag.

  Genomsnittligt löneintervall

  25 400 - 33 600 SEK/mån

  Statistik från Statistikmyndigheten SCB


  Arbetsmarknadsprognos

  Hög konkurrens

  Prognos fram till 2026
  Statistik från Arbetsförmedlingen


  Hitta utbildning till detta yrke

  Olika utbildningsvägar till yrken

  Det kan finnas olika vägar fram till ett och samma yrke. Här kan du läsa om de olika utbildningsmöjligheterna och se vad som passar dig.

  För dig som ska välja gymnasieutbildning

  Vet du vad du vill jobba med? Kontakta studie- och yrkesvägledaren på din skola så får du hjälp att välja ett gymnasieprogram som ger dig rätt utbildning. Om du inte vet vad du vill arbeta med, välj ett program du tycker verkar intressant och roligt.

  Här under hittar du länkar till verktyg som kan hjälpa dig att komma vidare i ditt val.

  Senast uppdaterad 05 september 2022