BASERAT PÅ DATA FRÅN ARBETSFÖRMEDLINGEN

Maskinoperatör inom trävaruindustrin

Sköter och övervakar maskiner som bearbetar och tillverkar olika typer av träprodukter.

  • Kvalitetsinriktad
  • Noggrannhet
  • Resultatinriktad
  • Samarbetsförmåga
  • Stresstålighet

Genomsnittligt löneintervall

25 400 - 33 600 SEK/mån

På 2 års sikt bedömer Arbetsförmedlingen att möjligheterna till arbete för maskinoperatörer inom tillverkning kommer vara stora. Möjligheterna till arbete inom yrket ökar om du har relevanta certifikat, behörigheter eller yrkesbevis.

Arbetsuppgifter

Arbetet som maskinoperatör innebär i huvudsak att övervaka en eller flera maskiner som tillverkar olika typer av produkter. Man kan antingen sköta maskinerna manuellt eller genom att programmera en dator som i sin tur styr maskinerna. Man kan till exempel arbeta som verkstadssnickare/maskinsnickare och tillverkar då möbler, inredningssnickerier, fönster, dörrar och andra typer av produkter i större eller mindre serier.

Oftast finns datorstöd som styr maskinerna, mäter värden i produktionen samt bearbetar informationen från mätningarna. Maskinoperatören bevakar att inställningarna av olika data som till exempel tider, tryck eller temperaturer i produktionen är de rätta. I arbetet kan också ingå att kontrollera att de produkter som tillverkas får rätt kvalitet och är fria från fel.

Utbildningsvägar för maskinoperatör inom trävaruindustrin

Yrket kräver utbildning på gymnasienivå eller motsvarande.

Förslag på utbildningsvägar efter gymnasiet

Det kan finnas olika utbildningsvägar att gå efter gymnasiet för att bli maskinoperatör inom trävaruindustrin till exempel

/