BASERAT PÅ DATA FRÅN ARBETSFÖRMEDLINGEN

Hovslagare

Skor hästar med noggrannhet och precision, har förmåga att hantera djur på ett bra sätt.

 • God fysik
 • Noggrannhet
 • Uppmärksam

   Arbetsuppgifter

   Många hästar skos för att hoven ska klara de påfrestningar som hästen utsätts för när vi kör eller rider. Föl och unghästar samt vissa andra hästar som inte är ömfotade kan ofta gå utan skor.

   Hästens hovar består bland annat av horn som växer hela tiden. Med cirka sex till åtta veckors mellanrum måste hoven "verkas". Det innebär att hovslagaren tar bort horn och formar hoven. Det är viktigt att hoven har rätt storlek och form, annars kan hästen belasta sina leder fel och få skador.

   Hovslagaren får heller inte "verka" för mycket så att hoven börjar blöda. En hovslagare måste arbeta med noggrannhet och precision. När hovslagaren är klar med verkningen tillpassar hen skon till hoven genom att varm- eller kallrikta. Sedan sömmar hovslagaren på skon med en typ av spik som kallas söm.

   Idag är det oftast så att hovslagaren jobbar med fabrikstillverkade skor. Smidesarbetet som hovslagaren utför är detaljarbete, justeringar, sjukbeslag och tävlingssmide, vilket fler och fler håller på med. En del hästar med ömtåliga hovar kan behöva specialbeslag så som sulor. Hovslagaren behandlar även skador i hoven till exempel hovsprickor eller hovbölder.

   Utbildningsvägar för hovslagare

   Vill du studera till hovslagare? Sök utbildningar i Utbildningsguidens sök utbildning för vuxna:

   Utbildning för vuxna (från 19 år)

   Utbildning för vuxna kan vara allt från komvux eller folkhögskola till högskola och universitet. Det finns flera utbildningsformer att välja bland för vuxna.

   Läs mer om olika utbildningsalternativ för vuxna:

   Gymnasieskolan (15-19 år)

   Gymnasieskolan kan förbereda för att börja jobba direkt efteråt eller för att fortsätta studera. Om du vill jobba direkt efter gymnasiet så kan du gå en yrkesutbildning för att komma in i den bransch du tycker är intressant.

   Här under hittar du länkar som kan hjälpa dig i ditt val: