Hovslagare

  (Baserad på data från Arbetsförmedlingen)
  Skor hästar med noggrannhet och precision, har förmåga att hantera djur på ett bra sätt.

  Hovslagare skor hästar för att hoven ska klara de påfrestningar som hästen utsätts för när vi kör eller rider. Noggrannhet och precision är viktigt för en hovslagare. Det krävs dessutom en förmåga att kunna hantera djur på ett bra sätt.

  Förmågor som kan vara bra att ha:

  • God fysik
  • Noggrannhet
  • Uppmärksam

  Arbetsuppgifter

  Många hästar skos för att hoven ska klara de påfrestningar som hästen utsätts för när vi kör eller rider. Föl och unghästar samt vissa andra hästar som inte är ömfotade kan ofta gå utan skor.

  Hästens hovar består bland annat av horn som växer hela tiden. Med cirka sex till åtta veckors mellanrum måste hoven "verkas". Det innebär att hovslagaren tar bort horn och formar hoven. Det är viktigt att hoven har rätt storlek och form, annars kan hästen belasta sina leder fel och få skador.

  Hovslagaren får heller inte "verka" för mycket så att hoven börjar blöda. En hovslagare måste arbeta med noggrannhet och precision. När hovslagaren är klar med verkningen tillpassar hen skon till hoven genom att varm- eller kallrikta. Sedan sömmar hovslagaren på skon med en typ av spik som kallas söm.

  Idag är det oftast så att hovslagaren jobbar med fabrikstillverkade skor. Smidesarbetet som hovslagaren utför är detaljarbete, justeringar, sjukbeslag och tävlingssmide, vilket fler och fler håller på med. En del hästar med ömtåliga hovar kan behöva specialbeslag så som sulor. Hovslagaren behandlar även skador i hoven till exempel hovsprickor eller hovbölder.

  Arbetsplats

  De flesta hovslagare arbetar som egna företagare. Några få hovslagare är anställda vid till exempel djursjukhus och travbanor.


  Hitta utbildning till detta yrke

  Olika utbildningsvägar till yrken

  Det kan finnas olika vägar fram till ett och samma yrke. Här kan du läsa om de olika utbildningsmöjligheterna och se vad som passar dig.

  För dig som ska välja gymnasieutbildning

  Vet du vad du vill jobba med? Kontakta studie- och yrkesvägledaren på din skola så får du hjälp att välja ett gymnasieprogram som ger dig rätt utbildning. Om du inte vet vad du vill arbeta med, välj ett program du tycker verkar intressant och roligt.

  Här under hittar du länkar till verktyg som kan hjälpa dig att komma vidare i ditt val.

  Senast uppdaterad 05 september 2022