Undertaksmontör
(Baserad på data från Arbetsförmedlingen)
Förbättrar akustik, döljer rör och skapar ett estetiskt tilltalande undertak i byggnader.
Undertaksmontörer arbetar med att montera alla tänkbara former av undertak. Det innebär en mängd olika dekorativa, kylande och värme- och ljudisolerande takmaterial inomhus. Det är vanligt att ingå i mindre arbetslag. Undertaksmontörer kommer in sent i byggprocessen.
Förmågor som kan vara bra att ha:
- Noggrannhet
- Problemlösningsförmåga
- Resultatinriktad
- Samarbetsförmåga
Arbetsuppgifter
Undertaksmontören arbetar med nyproduktion och ombyggnation. Undertaksmontörer monterar ofta undertak i skolor, kontor, sjukhus, industrilokaler och andra offentliga lokaler. Undertak monteras för att skapa ljud- och värmeisolering och för att dölja rördragningar och ventilationskanaler. Estetik och utformning är viktiga delar av arbetet.
Undertaket består vanligtvis av ett bärverk, där skivor av olika material monteras upp. Montering av elskenor ingår också i arbetet. Undertaksmontören arbetar ofta med lätta material av till exempel plåt, gips och aluminium.
Arbetsplats
Undertaksmontörer är oftast anställda i mindre undertaksföretag som är specialiserade på undertaks- och akustikmontage. Företagen arbetar ofta på uppdrag av byggföretag, kommuner, landsting, industrier och fastighetsbolag.
Arbetsmarknadsprognos
Medelhög konkurrens
Prognos fram till 2026
Statistik från Arbetsförmedlingen
Hitta utbildning till detta yrke
Olika utbildningsvägar till yrken
Det kan finnas olika vägar fram till ett och samma yrke. Här kan du läsa om de olika utbildningsmöjligheterna och se vad som passar dig.
För dig som ska välja gymnasieutbildning
Vet du vad du vill jobba med? Kontakta studie- och yrkesvägledaren på din skola så får du hjälp att välja ett gymnasieprogram som ger dig rätt utbildning. Om du inte vet vad du vill arbeta med, välj ett program du tycker verkar intressant och roligt.
Här under hittar du länkar till verktyg som kan hjälpa dig att komma vidare i ditt val.
-
Vad lär du dig?
Gymnasieskolans program
-
Stressad över gymnasievalet?
Ta reda på fakta
-
Hitta kontaktuppgifter
Kontakta en studie- och yrkesvägledare