BASERAT PÅ DATA FRÅN ARBETSFÖRMEDLINGEN

Ställningsbyggare

Säkerställer att byggarbetsplatsens yrkesgrupper kan utföra sitt arbete på säkra ställningar.

  • Förmåga att ta ansvar
  • God fysik
  • Säkerhetsfokus

Genomsnittligt löneintervall

26 100 - 36 400 SEK/mån

På 2 års sikt bedömer Arbetsförmedlingen att möjligheterna till arbete för ställningsbyggare kommer vara stora. Möjligheterna till arbete inom yrket ökar om du har relevanta certifikat, behörigheter eller yrkesbevis.

Arbetsuppgifter

Ställningsbyggare monterar de ställningar som behövs på en byggarbetsplats. Byggnadsställningar är ett viktigt hjälpmedel för de yrkesgrupper som ska arbeta på bygget. Det finns olika typer av byggnadsställningar och vilken typ som används beror på vilket slags arbete som ska utföras.

En del ställningar består av lösa rör som sätts ihop med kraftiga klämmor, medan andra består av förtillverkade delar som monteras ihop enligt ett system. Stålställningar används ofta, men det finns också rullställningar, klätterställningar och trapptorn.

Ställningsbyggaren sätter infästningar i husen och gör hållfasthetsberäkningar för att kontrollera att ställningen klarar den belastning som den kommer att utsättas för. Säkerheten är det absolut viktigaste i jobbet, ställningarna måste byggas enligt särskilda föreskrifter.

Ställningarna flyttas mellan olika byggen. I ställningsbyggarens arbete ingår att räkna ut hur mycket material och vilken sorts ställning som behövs till nästa bygge. I arbetet ingår även att montera ned ställningarna.

Utbildningsvägar för ställningsbyggare

Yrket kräver utbildning på gymnasienivå eller motsvarande.

Förslag på gymnasieprogram

Förslag på utbildningsvägar efter gymnasiet

Det kan finnas olika utbildningsvägar att gå efter gymnasiet för att bli ställningsbyggare till exempel

  • vuxenutbildning
  • En alternativ väg till grundutbildning kan vara via en vuxenutbildning. Kontakta din kommun för frågor om vuxenutbildning.
  • arbetsmarknadsutbildning
  • En alternativ väg till grundutbildning kan vara via en arbetsmarknadsutbildning.
  • företagsförlagd utbildning.
  • En alternativ utbildningsväg är via en distansutbildning där Byggnadsindustrins Yrkesnämnd anordnar den teoretiska delen av utbildningen och där ett företag står för den praktiska utbildningen.
/