BASERAT PÅ DATA FRÅN ARBETSFÖRMEDLINGEN
Ställningsbyggare
Säkerställer att byggarbetsplatsens yrkesgrupper kan utföra sitt arbete på säkra ställningar.
- Förmåga att ta ansvar
- God fysik
- Säkerhetsfokus
Genomsnittligt löneintervall
26 100 - 36 400 SEK/mån
Arbetsmarknadsprognos
Hög konkurrens ¨h3>
Arbetsuppgifter
Ställningsbyggare monterar de ställningar som behövs på en byggarbetsplats. Byggnadsställningar är ett viktigt hjälpmedel för de yrkesgrupper som ska arbeta på bygget. Det finns olika typer av byggnadsställningar och vilken typ som används beror på vilket slags arbete som ska utföras.
En del ställningar består av lösa rör som sätts ihop med kraftiga klämmor, medan andra består av förtillverkade delar som monteras ihop enligt ett system. Stålställningar används ofta, men det finns också rullställningar, klätterställningar och trapptorn.
Ställningsbyggaren sätter infästningar i husen och gör hållfasthetsberäkningar för att kontrollera att ställningen klarar den belastning som den kommer att utsättas för. Säkerheten är det absolut viktigaste i jobbet, ställningarna måste byggas enligt särskilda föreskrifter.
Ställningarna flyttas mellan olika byggen. I ställningsbyggarens arbete ingår att räkna ut hur mycket material och vilken sorts ställning som behövs till nästa bygge. I arbetet ingår även att montera ned ställningarna.
Utbildningsvägar för ställningsbyggare
Det finns olika vägar till yrket. Det är bra att ha en gymnasieutbildning eller motsvarande utbildning. Utbildningar inom området kan också finnas på komvux, folkhögskola, yrkeshögskola, arbetsmarknadsutbildningar och privata utbildningsanordnare. Det kan finnas ytterligare krav, till exempel körkort.
Utbildning för vuxna (från 19 år)
Utbildning för vuxna kan vara allt från komvux eller folkhögskola till högskola och universitet. Det finns flera utbildningsformer att välja bland för vuxna.
Läs mer om olika utbildningsalternativ för vuxna:
Gymnasieskolan (15-19 år)
Gymnasieskolan kan förbereda för att börja jobba direkt efteråt eller för att fortsätta studera. Om du vill jobba direkt efter gymnasiet så kan du gå en yrkesutbildning för att komma in i den bransch du tycker är intressant.
Här under hittar du länkar som kan hjälpa dig i ditt val: