Ställningsbyggare
(Baserad på data från Arbetsförmedlingen)
Säkerställer att byggarbetsplatsens yrkesgrupper kan utföra sitt arbete på säkra ställningar.
Ställningsbyggare monterar ställningar på byggarbetsplatser som olika yrkesgrupper behöver för att kunna utföra sitt arbete. Ställningsbyggaren arbetar med lösa rör, kopplingar och systemställningar. Säkerhet och noggrannhet är mycket viktiga delar i arbetet eftersom ställningarna byggs för att andra ska ha en säker arbetsplats.
Förmågor som kan vara bra att ha:
- Förmåga att ta ansvar
- God fysik
- Säkerhetsfokus
Arbetsuppgifter
Ställningsbyggare monterar de ställningar som behövs på en byggarbetsplats. Byggnadsställningar är ett viktigt hjälpmedel för de yrkesgrupper som ska arbeta på bygget. Det finns olika typer av byggnadsställningar och vilken typ som används beror på vilket slags arbete som ska utföras.
En del ställningar består av lösa rör som sätts ihop med kraftiga klämmor, medan andra består av förtillverkade delar som monteras ihop enligt ett system. Stålställningar används ofta, men det finns också rullställningar, klätterställningar och trapptorn.
Ställningsbyggaren sätter infästningar i husen och gör hållfasthetsberäkningar för att kontrollera att ställningen klarar den belastning som den kommer att utsättas för. Säkerheten är det absolut viktigaste i jobbet, ställningarna måste byggas enligt särskilda föreskrifter.
Ställningarna flyttas mellan olika byggen. I ställningsbyggarens arbete ingår att räkna ut hur mycket material och vilken sorts ställning som behövs till nästa bygge. I arbetet ingår även att montera ned ställningarna.
Arbetsplats och lön
Ställningsbyggare arbetar i privata företag som monterar och levererar byggnadsställningar. Kunder är ofta byggföretag, industrier och fastighetsägare.
Genomsnittligt löneintervall
26 100 - 36 400 SEK/mån
Statistik från Statistikmyndigheten SCB
Arbetsmarknadsprognos
Hög konkurrens
Prognos fram till 2026
Statistik från Arbetsförmedlingen
Hitta utbildning till detta yrke
Olika utbildningsvägar till yrken
Det kan finnas olika vägar fram till ett och samma yrke. Här kan du läsa om de olika utbildningsmöjligheterna och se vad som passar dig.
För dig som ska välja gymnasieutbildning
Vet du vad du vill jobba med? Kontakta studie- och yrkesvägledaren på din skola så får du hjälp att välja ett gymnasieprogram som ger dig rätt utbildning. Om du inte vet vad du vill arbeta med, välj ett program du tycker verkar intressant och roligt.
Här under hittar du länkar till verktyg som kan hjälpa dig att komma vidare i ditt val.
-
Vad lär du dig?
Gymnasieskolans program
-
Stressad över gymnasievalet?
Ta reda på fakta
-
Hitta kontaktuppgifter
Kontakta en studie- och yrkesvägledare