BASERAT PÅ DATA FRÅN ARBETSFÖRMEDLINGEN

Lärare i bild

Ett yrke för dig med sinne för färg och form.

  • Förmåga att vara flexibel
  • Kreativ förmåga
  • Pedagogisk förmåga
  • Uppmärksam

Genomsnittligt löneintervall

32 500 - 45 100 SEK/mån

På 2 års sikt bedömer Arbetsförmedlingen att möjligheterna till arbete för gymnasielärare kommer vara stora. Möjligheterna till arbete inom yrket ökar om du har relevanta certifikat, behörigheter eller yrkesbevis.

Arbetsuppgifter

Under lektionerna får eleverna öva sig i att teckna och måla och också att fotografera, videofilma och att ta datorn till hjälp för att göra bilder. Bildläraren ska inte bara lära ut utan också väcka intresse för ämnet. 

Undervisningen ska utveckla elevernas förmåga att uttrycka sig med bildspråk, men även öka förståelsen för att bilder berättar, informerar, underhåller och förmedlar budskap. Eleverna ska lära sig att analysera och tolka bilder, men också att våga ifrågasätta det budskap som bilden förmedlar. Målen för undervisningen finns angivna i läroplanen, men bildläraren har stor frihet att tillsammans med eleverna lägga upp undervisningen i ämnet.

Till bildlärarens arbetsuppgifter hör också att planera och förbereda lektionerna, köpa in arbetsmaterial och se till att den tekniska utrustningen, till exempel kameror, filmkameror och projektorer fungerar. Ibland ordnar bildläraren utställningar med de arbeten eleverna gjort. Det är också viktigt att bildläraren följer utvecklingen inom bildområdet, tar till sig de nyheter som kommer och för in dem i undervisningen. 

Framförallt i grundskolan arbetar bildläraren ofta i ett arbetslag och planerar undervisningen i samverkan med de övriga lärarna. I arbetslaget diskuteras också hur man ska hjälpa elever som behöver extra stöd samt lägger upp temadagar för eleverna och studiedagar för lärarna. Bildläraren kan ha ett särskilt ansvar för en grupp elever. Då hålls utvecklingssamtal med eleven och föräldrarna där elevens studieresultat och sociala situation gås igenom. Bildläraren samarbetar ibland också med elevvårdspersonalen.

Utbildningsvägar för lärare i bild

Yrket kräver eftergymnasial utbildning på högskole- eller universitetsnivå. Men alternativa vägar finns också, exempelvis genom Kompletterande pedagogisk utbildning (KPU). En väg som vänder sig till dig som redan har högskolestudier i ett av de ämnen som man undervisar i, inom svensk skola. Du kan komplettera dina tidigare studier och ta ut en ämneslärarexamen – i exempelvis bildämnet. Det finns också ett projekt som kallas Fler vägar in, vars syfte är att skapa fler alternativ för dig som vill bli lärare, oavsett om du har tidigare lärarerfarenhet eller inte.

Förslag på utbildningsvägar efter gymnasiet

Det kan finnas olika utbildningsvägar att gå efter gymnasiet för att bli lärare i bild till exempel

  • eftergymnasial utbildning.
  • Vill du arbeta som ämneslärare i gymnasieskolan omfattar utbildningen minst 5 års studier, om du väljer att läsa på högskola eller universitet. Ämneslärare med inriktning mot bild finns på flera platser i landet.
/