Nagelterapeut

  (Baserad på data från Arbetsförmedlingen)
  Kreatör med sinne för färg och form som skapar vackra naglar.

  Nagelterapeuter arbetar med att skapa vackra naglar. Man bygger upp, förstärker, förlänger och lagar naglar med olika metoder, material och hjälpmedel. Det är ett kreativt yrke som också handlar om att ge god service. De flesta nagelterapeuter arbetar som egna företagare.

  Förmågor som kan vara bra att ha:

  • Kreativ förmåga
  • Social förmåga
  • Säljinriktad

  Arbetsuppgifter

  Nagelterapeuter bygger upp, förstärker, förlänger och lagar naglar med olika metoder, material och hjälpmedel. Vanliga material är akryl, gelé och silke som alla innebär olika tekniker. De kan arbeta med lösa nageltippar som sätts fast på den egna nageln.

  Nagelterapeuter utför också manikyr på naturliga naglar som innebär att fila, lacka och dekorera naglar och ge arm- och handmassage. De utför även pedikyr som är en liknande typ av behandling av naglar på fötterna.

  Nagelterapeuten har kunskaper om hur nageln är uppbyggd, vilka nagelsjukdomar som kan förekomma och vad man gör åt dem. De har också kunskaper om armen, handens och hudens anatomi och fysiologi. En behandling tar ungefär en till en och en halv timme. Under behandlingen upplyser de om daglig vård och skötsel av händer och naglar.

  En viktig del i arbetet är att sälja hand- och nagelvårds-produkter. I arbetsuppgifterna ingår också att rengöra och sterilisera arbetsplatsen och verktygen så att arbetsplatsen är ren och fräsch inför nästa kund.

  Arbetsplats och lön

  De flesta nagelterapeuter är egna företagare och hyr plats på frisersalong eller hudvårdssalonger. Det är mindre vanligt att bli anställd som nagelterapeut, det är det ofta större salonger eller spaanläggning som kan erbjuda anställning. Som egenföretagare behövs kunskaper i företagande, marknadsföring och försäljningsteknik.

  Genomsnittligt löneintervall

  20 100 - 35 000 SEK/mån

  Statistik från Statistikmyndigheten SCB


  Hitta utbildning till detta yrke

  Olika utbildningsvägar till yrken

  Det kan finnas olika vägar fram till ett och samma yrke. Här kan du läsa om de olika utbildningsmöjligheterna och se vad som passar dig.

  För dig som ska välja gymnasieutbildning

  Vet du vad du vill jobba med? Kontakta studie- och yrkesvägledaren på din skola så får du hjälp att välja ett gymnasieprogram som ger dig rätt utbildning. Om du inte vet vad du vill arbeta med, välj ett program du tycker verkar intressant och roligt.

  Här under hittar du länkar till verktyg som kan hjälpa dig att komma vidare i ditt val.

  Senast uppdaterad 05 september 2022